Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 14:44

"Η Γεύση του Τσιμένου" σήμερα στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας για στήριξη των πληγέντων της Βηρυτού

Γράφτηκε από την
"Η Γεύση του Τσιμένου" σήμερα στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας για στήριξη των πληγέντων της Βηρυτού

 

Την ταινία “Η Γεύση του Τσιμένου”, του Ziad Kalthoum (85’) θα προβάλει σήμερα το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στήριξης και αλληλεγγύης στο λαό της Βηρυτού, ύστερα από την  έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της πόλης.

Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σε συνδιοργάνωση με το Καλλιτεχνικό Στέκι και τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, που θα κορυφωθούν το τριήμερο 3-4-5 Σεπτεμβρίου στο χώρο στάθμευσης του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης, τον οποίο έχει παραχωρήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ειδικά για το σκοπό αυτό,  με προβολές, μουσική, ομιλίες και έκθεση έργων τέχνης προς πώληση. Επίσημη προσκεκλημένη και ομιλήτρια θα είναι η Ζακία Ακρα, ερευνήτρια  του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών & Ισλαμικών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.    

Η προβολή της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο της Μπενάκη 11, στις 9.30 μ.μ. με ελεύθερη συνεισφορά.

Οπως έχει ανακοινωθεί, το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί το διάστημα αυτό θα διανεμηθεί σε ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη, σε στενή συνεργασία με το σύνδεσμο του Κέντρου στο Λίβανο, διευθυντή φωτογραφίας, μουσικό και συνεργάτη τού Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Pol Seif.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

«H Γεύση του Τσιμένου» είναι μια απεικόνιση εξόριστων εργατών: Μια εμπαθητική συνάντηση με ανθρώπους που έχουν χάσει το παρελθόν τους και το μέλλον τους, κλειδωμένοι σε ένα επαναλαμβανόμενο παρόν. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί Σύρους οικοδόμους που χτίζουν νέους ουρανοξύστες στη Βηρυτό, στα ερείπια του λιβανέζικου εμφυλίου πολέμου. Την ίδια στιγμή, τα ίδια τους τα σπίτια βομβαρδίζονται στη Συρία. Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν τους επιτρέπει να φύγουν από το χώρο της οικοδομής μετά τη δουλειά. Κάθε νύχτα, σε τρύπες κάτω από τον ουρανοξύστη, περιμένουν νέα από την πατρίδα τους, ενώ οι αναμνήσεις του πολέμου τούς στοιχειώνουν.


NEWSLETTER