Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 14:27

Παρουσιάστηκε ο τόμος για τη Μεσσηνία στον "Παρνασσό"

Γράφτηκε από την

Στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του "Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός", στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2013, η παρουσίαση του Τόμου "Μεσσηνία: Συμβολές στην ιστορία και τον πολιτισμό της".

Πρόκειται, όπως είναι ήδη γνωστό, για ένα ολοκληρωμένο έργο για τη Μεσσηνία στην πολιτισμική της διαχρονία, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της επιστημονικής έρευνας. Φιλοδοξεί να καλύψει υπαρκτό κενό και ν' αναδείξει τις κύριες εκφάνσεις της πορείας της πανάρχαιας αυτής περιοχής στην ιστορία και τη σημαντική συμβολή της στο πολιτισμικό γίγνεσθαι του Ελληνισμού. Οι δεκαέξι εισηγήσεις παρατίθενται υπό μορφή ενός ζωντανού οδοιπορικού, που έλκει την αφετηρία του από τα προϊστορικά χρόνια συνεχίζεται στην Αρχαιότητα, στο Βυζάντιο, στη Λατινοκρατία, στην Τουρκοκρατία, στην Επανάσταση και καταλήγει στη νεώτερη και σύγχρονη εποχή.

Κατ’ αρχάς, απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγήτρια κυρία Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, που είχε και την εκδοτική εποπτεία του Τόμου, και διάβασε επιστολή του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω απουσίας του στο εξωτερικό (Κατάρ).

Στη συνέχεια, χαιρέτισαν την εκδήλωση η Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών καθηγήτρια κυρία Ευρυδίκη Αντζουλάτου-Ρετσίλα και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών καθηγητής κύριος Αλέξης Σαββίδης.

Τον Τόμο παρουσίασαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, και οι επιμελητές της έκδοσης, επίκουροι καθηγητές, κ. Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας και κ. Ιωάννα Σπηλιοπούλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κων. Σβολόπουλος, οι Ακαδημαϊκοί Ευάγγελος Μουτσόπουλος, Απόστολος Γεωργιάδης και Αντώνιος Κουνάδης (οι τρεις πρώτοι κατάγονται από τη Μεσσηνία), ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής κ. Κων. Γεωργιάδης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας κ. Θανάσης Πετράκος, ο πρώην Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας καθηγητής κ. Ανδρέας Καραμάνος, πολλοί καθηγητές Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών αναπλ. καθηγητής και Μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Βασ. Κωνσταντινόπουλος, πολλά Μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, ο Μεσσήνιος Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, ομότιμος καθηγητής κ. Μ. Γ. Μερακλής με τη σύζυγο του, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κ. Αναστ. Στέφος και η Γεν. Γραμματέας της Ένωσης κ. Γεωργία Χαριτίδου, ο πρώην Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Παν. Ξηντάρας με τη σύζυγό του, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημ. Μανιατάκης με τη σύζυγό του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ορεινής Τριφυλίας κ. Πανα. Λούτος, ο Πρόεδρος Μεσσηνίων Β. Προαστείων κ. Νίκος Κουτρουμπής με Μέλη του Δ.Σ., ο εκδότης των περιοδικών «Μεσσηνιακά Χρονικά» και «Μεσσηνιακό Ημερολόγιο» κ. Χρήστος Ρέππας με τη σύζυγό του, ο εκδότης της εφημ «Νέο Βήμα της Κυπαρισσίας» κ. Βασ. Ματσινόπουλος, ο Μεσσήνιος ηθοποιός κ. Στέφανος Ληναίος, κ.ά.

Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση, αντάξια της προσφοράς της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην επιστήμη και στον πολιτισμό.