Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 07:34

Την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο: Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζηδάκι από το Λύκειο Ελληνίδων

Γράφτηκε από την
Την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο: Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζηδάκι από το Λύκειο Ελληνίδων

Εκδήλωση με τίτλο "Μάνος Χατζιδάκις και λαϊκή μουσική παράδοση" διοργανώνει το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.



Στην εκδήλωση θα μιλήσει η μουσικολόγος, με ειδίκευση στην εθνομουσικολογία Ρενάτα Δαλιανούδη συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ελληνικά Πρόσωπα". Τραγούδια του Χατζιδάκι θα ερμηνεύσουν η χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου, καθώς και οι καλλιτέχνες Αναστασία - Φιόρη Μεταλληνού και Δημήτρης Κεχαγιάς. Συμμετέχουν μέλη της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων.
Η εκδήλωση έχει σαν στόχο την προβολή της διαλεκτικής σχέσης του συνθέτη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, με έμφαση στους βασικούς πυλώνες της λαϊκής δημιουργίας: δημοτικό, λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι, κατά τη διάρκεια της 50ετούς δημιουργίας του Μάνου Χατζιδάκι στον κινηματογράφο, το θέατρο, το μπαλέτο και τους κύκλους τραγουδιών.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη σχέση της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι με τη δημοτική μουσική και το τραγούδι, επιχειρείται η διερεύνηση μιας σχέσης αν και όχι τόσο γνωστής στο ευρύ κοινό, καθοριστικής ωστόσο για το μουσικό ύφος ορισμένων από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη.
Μέσα από το δούναι και λαβείν της Ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, αναδεικνύεται αφενός η ελληνικότητα του Μάνου Χατζιδάκι, αφετέρου οι συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκε, στα τέλη της δεκαετίας του ’40, ένα νέο είδος μουσικής: το "έντεχνο λαϊκό" τραγούδι. Αποτυπώνονται, εξάλλου, με μεστό και εύληπτο τρόπο, τα βασικά χαρακτηριστικά του "έντεχνου λαϊκού" τραγουδιού και της σχέσης του με τον στίχο και τη χορευτική πράξη.
Παράλληλα, τοποθετώντας τον Μάνο Χατζιδάκι στο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι του 20ού αιώνα, συγκρίνονται οι κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες στην Ελλάδα, οι οποίες οδήγησαν στην αναγνώριση του ρεμπέτικου (αρχής γενομένης από τον Μάνο Χατζιδάκι), με εκείνες του εξωτερικού, οι οποίες οδήγησαν στην αναγνώριση και προβολή αντίστοιχων αστικολαϊκών ειδών στην Ευρώπη και την Αμερική όπως το flamenco, το fado, το tango, τα blues και η jazz.
Η εκδήλωση επιχειρεί να παρουσιάσει τα παραπάνω στοιχεία, που αποτελούν το προϊόν μιας σημαντικής πανεπιστημιακής έρευνας, με τρόπο ελκυστικό και ανάλαφρο υποτάσσοντάς τα στη μαγεία της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:
Ματωμένος γάμος, Πέντε τραγούδια, Ποιος είν’ τρελός απ’ έρωτα, Πέρα στο θολό ποτάμι, Η εποχή της αγάπης, Μικραίνει το φεγγάρι, Ηρθε βοριάς ήρθε νοτιάς, Το πέλαγο είναι βαθύ, Η μικρή Ραλλού, Μην τον ρωτάς τον ουρανό, Ο κυρ Αντώνης, Ο μύθος, Κάπου υπάρχει η αγάπη μου, Χασάπικο 40, Χάρτινο το φεγγαράκι, Ο Κεμάλ, Εφτά τραγούδια θα σου πω, Τσάμικος, Τα παιδιά του Πειραιά, Μπάλλος, Είμαι αητός χωρίς φτερά, Κυκλαδίτικο, Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δημήτρης Κεχαγιάς τραγουδιστής, καλλιτεχνικός διευθυντής Μουσικής Σκηνής Plato, Θεσσαλονίκη, Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού δρ. Αστροφυσικής, μονωδός. Η Χορωδία του ΛΕΚ υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου: Σάκης Κοντονικόλας ενορχήστρωση, πιάνο, Νίκος Παλαιολόγος μπουζούκι, μαντολίνο, Σταύρος Βολλάρης κλαρινέτο, Παντελής Κεραμίδης βιολί, Αντώνης Κουφουδάκης κιθάρα,
Ελίνα Εγγλέζου φλάουτο,Αρίωνας Γυφτάκης κοντραμπάσο.
Χορωδία: Αντώνης Μπούνας, Γιώργος Κουτραφούρης, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Παύλος Μπουζιάνης, Κώστας Μαυροειδής, Παναγιώτης Αλευράς, Γιώργος Μαντζούκης, Ιωάννης Καρβέλης, Αντώνης Κολοκάθης, Παύλος Παππάς, Γιώργος Ασημακόπουλος, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κώστας Χατζηγεωργίου, Αντώνης Σαούτης, Σταύρος Καλύβας, Παναγιώτης Αναστασόπουλος, Μαρία Κουράκου-Μαυρομιχάλη, Κατερίνα Σταθοπούλου, Νάντια Βγενή, Αννα Μαύρου, Ιωάννα Τζάννε, Αναστασία Γιαννιού, Μαρία Κωνσταντακοπούλου, Αντωνία Δρογκάρη, Ευγενία Ηλιοπούλου, Μπουμπού Ασημάκου, Πόλα Κουλή, Μαρία Λιακέα, Ελένη Αργύρη, Αλέκα Κανελλοπούλου, Βούλα Τσίχλη, Τζένη Σαούτη, Μαρία Μαυροειδή, Ελένη Δούβα, Ζωή Κάπα, Αννα Δραγώνα, Ανθή Κελέση, Βούλα Μπογέα, Ελένη Βασιλοπούλου, Παναγιώτα Μέλλιου, Ελένη Νικολάου, Δήμητρα Κολοκάθη, Ιωάννα Αλεξίου, Παναγιώτα Καρβέλη, Μαρία Νικητοπούλου, Αμαλία Μάλαμα, Μαρία Πατικοπούλου, Εφη Πιτσιλή, Θεοδώρα Κωτσιάκη, Ευγενία Ρούτση, Νίκη Μουγγού, Αθανασία Οικονομοπούλου, Μαίρη Μπαρμπαγιαννάκου, Μαρία Μαυροειδή, Μαργαρίτα Κέκκερη.
Χορευτές: Αγης Τσακαλάκος, Κώστας Τσακαλάκος, Βαγγέλης Γιαννακόπουλος, Γιώργος Κετζάκης, Νίκος Λαμπρόπουλος, Νίκος Θεοδωρόπουλος, Ανδρέας Μεταξάς, Νίκος Πετρούλιας, Γιάννης Φαββατάς, Νίκος Σπυρόπουλος, Κώστας Γιαννακόπουλος, Σοφία Λαγωνικάκου, Δήμητρα Λυκοτραφίτη.


NEWSLETTER