Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 07:45

Παρουσία πολλών προσωπικοτήτων της τέχνης: Σημαντική συνάντηση για την λειτουργία του Ανοιχτού Θεάτρου Μάνης

Γράφτηκε από την
Παρουσία πολλών προσωπικοτήτων της τέχνης: Σημαντική συνάντηση για την λειτουργία του Ανοιχτού Θεάτρου Μάνης

Η μελλοντική λειτουργία του Ανοιχτού Θεάτρου της Μάνης και ο χαρακτήρας των εκδηλώσεων που θα φιλοξενεί, συζητηθήκαν το Σάββατο σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Δυτικής Μάνης και στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της τέχνης και του πολιτισμού, μέλη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και δημότες.



Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη στο Ανοικτό Θέατρο Μάνης στο Καμπινάρι της Πλάτσας, προκειμένου να γίνει μια αρχική παρουσίαση του χώρου. Εκεί, η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου, εντυπωσιασμένη από το χώρο, απήγγειλε στίχους, μαγεύοντας τους παριστάμενους. Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι γεύτηκαν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα στην ταβέρνα του Σπύρου Παυλέα στο Καμπινάρι και μεταφέρθηκαν στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Στούπας, για το κύριο μέρος της εκδήλωσης.
Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτριος Γιαννημάρας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, τονίζοντας ότι μέσα από τον πολιτισμό, μπορεί να υπάρξει και ανάπτυξη. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Σωματείου "Διάζωμα" Σταύρος Μπένος, ο οποίος χαρακτήρισε το Ανοικτό Θέατρο Μάνης ως ένα σύγχρονο μνημείο με δυνατότητες να γίνει τοπόσημο της περιοχής, θέτοντας παράλληλα προτάσεις για το θεσμικό του πλαίσιο.
Ο αρχιτέκτονας και μελετητής του Θεάτρου Μάνος Περράκης, έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τη φιλοσοφία της μελέτης και την εξέλιξη των εργασιών, τονίζοντας ότι έγιναν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και τους τεχνικούς. Ο Χρήστος Λάζος –δοκιμιογράφος και μεταφραστής πρότεινε ο χώρος, εκτός από Θέατρο, να είναι και ένας χώρος γενικότερης θέασης και ακρόασης, επιμηκύνοντας τη διάρκεια της πολιτιστικής ζωής στη Δυτική Μάνη. Με τη σειρά της, η Άσπα Λούβη – Βυζαντινολόγος και Γενική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς, έθεσε ως βασικό θέμα τη διατήρηση και συντήρηση του χώρου. Ο  Γιώργος Κουρουπός – συνθέτης και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής, χαρακτήρισε το Ανοικτό Θέατρο Μάνης ως ένα Θέατρο πολύ υψηλής αισθητικής, με την ευχή να αποκτήσει και η χρήση του, στο μέλλον μια αντίστοιχη αισθητική της κατασκευής. Ο  Πέτρος Θέμελης – αρχαιολόγος, έθεσε εαυτόν στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής, με σκοπό να μεταδώσει τη σημαντική και πολύχρονη εμπειρία του από το Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ ο  Κώστας Τσόκλης –εικαστικός, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι "βρέθηκε ενώπιον ενός έργου τέχνης".
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου  Πέτρος Τατούλης έκανε αναφορά στη νέα θεσμική παρέμβαση που ετοιμάζει η Περιφέρεια, για τον πολιτισμό, το πιο σημαντικό στοιχείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μάλιστα ανέφερε ότι στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για το έργο: Ανασκαφική έρευνα, τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Γυθείου.
Η αναφορά αυτή, είχε ως συνέχεια την πρόταση του Δημάρχου Δυτικής Μάνης  Δημητρίου Γιαννημάρα για τη σύνδεση των δυο θεάτρων (Νέου Ανοικτού Θεάτρου Μάνης και Αρχαίου Θεάτρου Γυθείου) και την ονομασία τους σε Σύγχρονο και Αρχαίο Θέατρο Μάνης.
Το λόγο, επίσης, πήραν μέλη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και δημότες, οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη μελλοντική λειτουργία του Θεάτρου.


NEWSLETTER