Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 20:20

“Το Γάλα” θα ανεβάσει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Η παράσταση «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη θα είναι η επόμενη παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας.

Ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Εσπίριτου θα ανεβάσει το εμβληματικό έργο, που έχει θεωρηθεί ένα από τα καλύτερα έργα της τελευταίας δεκαπενταετίας, με εξαιρετικό καστ ηθοποιών. Στους ρόλους θα δούμε την Χρυσάνθη Δούζη, το Γιάννη Δρίτσα, τον Πάρη Αλεξανδρόπουλο και τη Σοφία Κουλέρα.

Οπως είπε στην «Ε» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας Γιάννης Μαργαρίτης η παράσταση θα ανεβεί μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τίποτα άλλο. Περιμένουμε ελπίζοντας ότι όλη αυτή η δυσάρεστη για όλους κατάσταση δεν θα διαρκέσει πολύ» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας στη συνέχεια τα εξής: «Το πλήγμα που έχει υποστεί ο πολιτισμός και το θέατρο είναι πολύ μεγάλο. Οι καλλιτέχνες έχουν πληγεί. Eχουν βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τα επιδόματα που δίνονται είναι μια λύση αλλά για πόσο μπορεί κανείς να ζει με επιδόματα; Η τέχνη βρίσκεται στο «ψυγείο» και πρέπει να την ξαναζεστάνουμε μετά τον εφιάλτη της πανδημίας. Μέχρι τότε δίνει ο ένας στον άλλο ευχές για δύναμη και αντοχή».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το γάλα, είναι η ιστορία μιας μητέρας μετανάστριας από την πρώην Σοβιετική Eνωση, με δύο γιούς, ο ένας εκ των οποίων πάσχει από σχιζοφρένεια, οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοσθούν και να επιβιώσουν στην Ελλάδα.  Η απόγνωση της μάνας και ο ψυχικός σπαραγμός της για την ασθένεια του μικρού της γιού, παράλληλα με το φόβο, που προέρχεται από τον κοινωνικό ρατσισμό του περιβάλλοντός της, παρουσιάζονται με σπαρακτικό τρόπο. Η βία διαδέχεται και εναλλάσσεται με την τρυφερότητα, η ένταση με τη γαλήνη, η απελπισία με την ελπίδα, το όνειρο με τον εφιάλτη, η πραγματικότητα με την ψευδαίσθηση, και αντιστρόφως. Μια συγκλονιστική ιστορία και μαρτυρία, με εξαιρετικές συγκρούσεις και μοναδικές κορυφώσεις που κάνουν το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη ίσως το σπουδαιότερο νεοελληνικό έργο των τελευταίων χρόνων.