Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 20:13

"Kάστρα και Οχυρά της Μεσσηνίας": Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στο βιβλίο του Γιάννη Μπίρη (βίντεο)

Γράφτηκε από την

"Kάστρα και Οχυρά της Μεσσηνίας": Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στο βιβλίο του Γιάννη Μπίρη (βίντεο)

Με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών 2020 στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών τιμήθηκε το βιβλίο του Γιάννη Α. Μπίρη “Κάστρα και Οχυρά στη Μεσσηνία - Οχυρωματικές θέσεις ανά τους αιώνες”.

Κατά την σημερινή πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, για τον εορτασμό της 200ής επετείου από την Εθνική Παλιγγενεσία, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας καθηγητής Χρήστος Ζερεφός ανακοίνωσε όλα τα φετινά βραβεία ανά τάξη, ανάμεσά τους και αυτό στην 335 σελίδων έκδοση της “E” για τα γνωστά και άγνωστα κάστρα και τα οχυρά της Μεσσηνίας. Κατά την ανακοίνωση της βράβευσης μάλιστα, ο καθηγητής Ζερεφός χαρακτήρισε το βιβλίο “συμβολή στην έρευνα της ιστορικής γεωγραφίας της Πελοποννήσου”.

Παρακολουθήστε τη σημερινή πανηγυρική συνεδρία - Η ανακοίνωση των βραβείων μετά το 01:10:00

Να σημειωθεί ότι την έκδοση προλογίζουν η διακεκριμένη ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου και ο αρχαιολόγος - πρόεδρος της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών Πέτρος Θέμελης.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της βράβευσης ο συγγραφέας Γιάννης Μπίρης, εμφανώς συγκινημένος, μιλώντας στην “Ε” ανέφερε: “Αυτή η εξαιρετικά τιμητική βράβευσή μου από την Ακαδημία Αθηνών, στην Πανηγυρική Συνεδρία της για τον εορτασμό της 200ής επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, αποτελεί για μένα το επιστέγασμα της πολύχρονης και επίπονης ενασχόλησής μου με την Ιστορία του τόπου μας. Είναι επίσης μια δικαίωση για την «Ελευθερία» που εμπιστεύτηκε το έργο μου και το παρουσίασε με συνέπεια στις έγκριτες στήλες της”.

Τέλος, να σημειωθεί ότι πριν από την ανακοίνωση των φετινών βραβείων ο ακαδημαϊκός Εμμανουήλ Ρούκουνας εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο με θέμα «Η Διπλωματία στην Υπηρεσία της Πατρίδος».

Η επίσημη τελετή επίδοσης των βραβείων αναμένεται να γίνει εντός του καλοκαιριού σε ειδική τελετή, εφόσον φυσικά επιτραπεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΔΩ