Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 13:43

"Καλαμάτα, η Μασσαλία του Μοριά" την 25η Μαρτίου στην ΕΡΤ2

Γράφτηκε από την
"Καλαμάτα, η Μασσαλία του Μοριά" την 25η Μαρτίου στην ΕΡΤ2

"Καλαμάτα, η Μασσαλία του Μοριά" είναι ο τίτλος του επεισοδίου της εκπομπής "Από πέτρα και χρόνο", που θα προβληθεί ανήμερα της 25ης Μαρτίου στην ΕΡΤ2 στις 8 το βράδυ.

Από τις Ομηρικές Φαρές μέχρι σήμερα η Καλαμάτα είναι πάντα παρούσα στην μεγάλη ιστορική διαχρονία. Ψηλά δεσπόζει το κάστρο της, πλάι της ο επιβλητικός Ταΰγετος και μπροστά της απλώνεται πανέμορφος ο μεσσηνιακός κόλπος.

Μαγευτική η παλιά πόλη με στενούς δρόμους, σκαλοπάτια και διατηρητέα οικήματα. Γεμάτη Μουσεία και Βιβλιοθήκες και με σπουδαία πνευματική και καλλιτεχνική ζωή. Η Καλαμάτα πρώτη έσυρε το χορό της Επανάστασης του 1821.

Τα νέα επεισόδια της σειράς «Από πέτρα και χρόνο» είναι αφιερωμένα σε κομβικά μέρη, όπου έγιναν σημαντικές μάχες στην Επανάσταση του 1821.

«Πάντα ψηλότερα ν’ ανεβαίνω, πάντα μακρύτερα να κοιτάζω», γράφει ο Γκαίτε, εμπνεόμενος από την μεγάλη Επανάσταση του 1821.

Η σειρά ενσωματώνει στη θεματολογία της, επ’ ευκαιρία των 200 χρόνων από την εθνική μας παλιγγενεσία, οικισμούς και περιοχές, όπου η πέτρα και ο χρόνος σταματούν στα μεγάλα μετερίζια του 1821 και αποτίνουν ελάχιστο φόρο τιμής στα ηρωικά χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού.

Διακόσια χρόνια πέρασαν από τότε, όμως η μνήμη πάει πίσω αναψηλαφώντας τις θυσίες εκείνων των πολέμαρχων που μας χάρισαν το ακριβό αγαθό της Ελευθερίας.

Ξεναγός στην πόλη της Καλαμάτας σε αυτό το επεισόδιο είναι ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης
Κείμενα-Παρουσίαση-Αφήγηση: Λευτέρης Ελευθεριάδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης
Μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης
Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης
Εκτέλεση Παραγωγής: FADE IN PRODUCTIONS


NEWSLETTER