Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 10:55

Το Σάββατο στα βιβλιοπωλεία "Παπασωτηρίου": Η Γιολάντα Τσορώνη - Γεωργιάδη επιστρέφει στην Καλαμάτα


Το Σάββατο στα βιβλιοπωλεία "Παπασωτηρίου": Η Γιολάντα Τσορώνη - Γεωργιάδη  επιστρέφει στην Καλαμάτα


 Η επιτυχημένη συγγραφέας Γιολάντα Τσορώνη - Γεωργιάδη επιστρέφει στην Καλαμάτα, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε αυτό το Σάββατο, καλεσμένη στο βιβλιοπωλείο "Παπασωτηρίου" (πεζόδρομος Αριστομένους 38).


Αρχικά, στο πλαίσιο της "Παραμυθοπαρέας του Σαββάτου" στις 6 μ.μ. θα παρουσιαστεί η ιστορία της "Οι κότες δε λαλούν".
Υπόθεση του παραμυθιού: Οταν ο κόκορας βραχνιάζει και δεν μπορεί να λαλήσει, τα ζώα πανικοβάλλονται. Ποιος θα τα ξυπνήσει το πρωί; Η κότα λέει πως αυτή θα το κάνει … αλλά πώς; Ολοι ξέρουν πως οι κότες δε λαλούν! Για να εξασφαλίσουν τα παιδιά υγιή κοινωνική ζωή θεμελιωμένη σε αποτελεσματικές σχέσεις, πρέπει να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να μπαίνουν στη θέση των άλλων, να κατανοούν και να αισθάνονται πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα βιώνει ένα άλλο άτομο. Την ανάγκη αυτή αναλαμβάνουν να καλύψουν τα βιβλία της σειράς αυτής, που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη. Με την προτεινόμενη για γονείς και εκπαιδευτικούς προσέγγιση επιχειρούν να μυήσουν τα παιδιά στο να μπορούν να βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια του άλλου, αφού μάθουν πρώτα να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα.
Στη συνέχεια, στις 8 μ.μ. θα παρουσιαστεί το βιβλίο "Λέξεις και φράσεις με ιστορία" που απευθύνεται σε ενήλικες και μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά.
Το βιβλίο: Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε στο λόγο μας λέξεις και φράσεις που μας έρχονται από το πολύ μακρινό, αλλά και το πιο πρόσφατο, παρελθόν. Συμπυκνώνουν αλήθειες και σοφά συμπεράσματα από την πείρα της ζωής, ωστόσο, για πολλές από αυτές, αγνοούμε την αιτία που τις γέννησε ή το περιβάλλον που τις καθιέρωσε. Κι όμως … οι περισσότερες κρύβουν μια πολύ όμορφη και παράξενη καταγωγή.
Φράσεις και λέξεις, όπως "πονηρός ο βλάχος", "όποιον πάρει ο Χάρος", "κάτι τρέχει στα γύφτικα", "του πέταξε το γάντι", "χαράτσι", "τον έπιασε στα πράσα", "του ήρθε κουτί", "κάθε κατεργάρης στον πάγκο του", "μου ήρθε κεραμίδα", "αμπρακατάμπρα", "γράφει καλικαντζούρες", "ας πάει και το παλιάμπελο", "έχει μπάρμπα στην Κορώνη", "σπάω πλάκα" και τόσες άλλες, αποκαλύπτουν το παρασκήνιο δημιουργίας τους και οδηγούν τον αναγνώστη να συνειδητοποιήσει ότι η ιστορία δεν είναι χρόνος νεκρός που δε μας αφορά, αλλά γίνεται παρόν, αφού αλέθεται καθημερινά στο στόμα μας και διαμορφώνει τις αξίες και τη στάση μας απέναντι στη ζωή. Ακολουθώντας σε τούτο το βιβλίο τα ίχνη που μας οδηγούν στην "ομιλού-σα ιστορία", οι παρευρισκόμενοι θα βιώσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο και θα γοητευθούν από το ξάφνιασμα της γνώσης και την εμπειρία της ανακά-λυψης.
Βιογραφικό: Η Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής, της Παιδαγωγικής Ακαδημίας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μετεκπαιδευτεί στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση, αρθρογραφεί σε παιδαγωγικά περιοδικά, είναι ενεργό μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και έχει εκδώσει πολλά βιβλία για παιδιά και μελέτες λαογραφικού περιεχομένου. Εχει αναλάβει επιμορφωτικό έργο σε ημερίδες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από τις εκδόσεις "Σαββάλας" κυκλοφορούν τα βιβλία της "Μύθοι, ιστορίες, παραμύθια, παροιμίες με ζώα", "Μύθοι, ιστορίες, παραμύθια, παροιμίες με φίλους φτερωτούς", "Σκανταλιάρηδες πιτσιρικάδες", "Λέξεις και φράσεις με … ιστορία", "Το παλιό σχολειό", καθώς και οι σειρές "Βιβλία που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη" (14 τίτλοι), "Μικρές ιστορίες" (3 τίτλοι), "Βιβλία που ενθαρρύνουν το παιδί να νικήσει τους φόβους του" (3 τίτλοι), "Μαθήματα ζωής" (3 τίτλοι), "Βιβλία που ξεκλειδώνουν τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών" (4 τίτλοι). Οπως γράφει και η ίδια στην προσωπική της σελίδα στο facebook με αφορμή την επίσκεψή της στην Καλαμάτα ""Η καρδιά ξέρει πολύ καλά, κι ας κάνει μερικές φορές πως το ξεχνάει, πως έχει να δώσει λόγο στα πατρικά χώματα" είπε ο Ν. Καζαντζάκης. Να που έρχεται και για μένα τούτη η ώρα. Στις 30 Μαρτίου καλούμαι "να δώσω λόγο" στους συντοπίτες μου για το τι έκανα 30 και πλέον χρόνια μακριά τους".
Το σύνολο της εργογραφίας της κ. Τσορώνη - Γεωργιάδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Σαββάλα" και είναι διαθέσιμο στο βιβλιοπωλείο "Παπασωτηρίου" (πεζόδρομος Αριστομένους 38). Η επιμέλεια των εκδηλώσεων ανήκει στο Σωτήρη Θεοδωρόπουλο. Η εκδήλωση για τα παιδιά γίνεται σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και με τη συμμετοχή όλων των εμψυχωτών της "Παραμυθοπαρέας του Σαββάτου" με το συντονισμό της Αντζυς Μπούρα.