Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 08:30

Τίμησαν την 195η επέτειο της Μάχης της Βέργας

Γράφτηκε από την
Τίμησαν την 195η επέτειο της Μάχης της Βέργας

 

Η 195η επέτειος της Μάχης της Βέργας τιμήθηκε χθες και προχθές στο Αλμυρό.

Στη μάχη της Βέργας στις 22 Ιουνίου 1826, στη θέση Βέργα Αλμυρού, οι Ελληνες -Μανιάτες και Μεσσήνιοι κυρίως- νίκησαν το τουρκοαιγυπτιακό στράτευμα του Ιμπραήμ, που τρομοκρατούσε μέχρι τότε και οδηγούσε στην ερήμωση την Πελοπόννησο.

Χθες το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού από τον μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο, και στη συνέχεια, στη θέση “Μάνδρα” Αλμυρού, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφανιών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας, Σταυρούλα Γρουσουζάκου, απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας οργάνωσε πολιτιστική εκδήλωση στο πάρκο του Αλμυρού, κατά την οποία παρουσιάστηκε και η ταινία μικρού μήκους “Οι δρόμοι του μπαρουτιού” - η οποία απέσπασε το 1ο βραβείο στον 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας της ΕΡΤ. Ακολούθησε συναυλία από την ορχήστρα του συλλόγου, υπό την επιμέλεια του Νίκου Πράσινου.

Στον ίδιο χώρο, εξάλλου, εκτέθηκαν έργα ζωγραφικής του Σωτήρη Τζαμουράνη και κειμήλια του Αγώνα του 1821 από την ιδιωτική συλλογή του Σπύρου Κατσίρα, καθώς και ψηφιδωτά του Λεό Μανιάτη.


NEWSLETTER