Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 08:00

Καλοκαιρινό θεατρικό σεμινάριο στη Μεθώνη

Γράφτηκε από την

Το καλοκαιρινό θεατρικό σεμινάριο «Θεατρικές συνδέσεις 2» θα γίνει στη Μεθώνη για 2η χρονιά από τη Fabrica Athens, μια πολύ- δραστική ομάδα τέχνης.

Από 1 έως και 8 Αυγούστου, εκπαιδευτές της Fabrica, βασισμένοι στη θεατρική πρακτική που έχουν αναπτύξει «Θέατρο της έρευνας», θα κάνουν σεμινάριο κοντά στη φύση για τους κατοίκους και τους παραθεριστές.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία: να συνδυάσουν τη θεατρική έρευνα και δημιουργία στη φύση με τις καλοκαιρινές τους διακοπές, α συνδεθούν με τον τόπο και τους κατοίκους της Μεθώνης μέσα από την τέχνη του θεάτρου, να γνωρίσουν την πρακτική της ομάδας.

Το “Θέατρο της έρευνας” συνιστά μια θεατρική πρακτική που έχει αναπτύξει η Fabrica Athens από το 2012, στην οποία χρησιμοποιούνται πρωτότυπες τεχνικές που αντλούν στοιχεία από τις μεθόδους των Jerzy Grotowski, Konstantin Stanislavski, Eugenio Barba, Giles Forman, Suzan Batson, Augusto Boal, Kitt Johnson και Tadashi Suzuki. Η πρακτική χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση ηθοποιών και performer, αλλά και ως εργαλείο εφαρμοσμένου θεάτρου σε σωφρονιστικά ιδρύματα, προγράμματα ανταλλαγής νέων, camp μεταναστών κ.ά., προσαρμόζοντας τις τεχνικές του στην εκάστοτε ομάδα προς μια απελευθερωτική και μεταμορφωτική εμπειρία.

Κύριος στόχος του σεμιναρίου είναι η ανταλλαγή και η δημιουργία συνδέσεων μεταξύ του τόπου της Μεθώνης, των συμμετεχόντων και των διοργανωτών.

Αυτό θα επιτευχθεί με δράσεις για το κοινό της επαρχιακής πόλης, που θα έχουν σημείο αναφοράς το σεμινάριο.

Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να μοιραστούν στιγμές δημιουργίας και αναψυχής, καθώς η εμπειρία του σεμιναρίου στη φύση, περιλαμβάνει τη διαμονή τους στο κάμπινγκ και επισκέψεις σε αξιοθέατα και μνημεία.
Επιπλέον, με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση, σκοπός των εργαστηρίων είναι να διερευνηθεί η έννοια της «μετάβασης» σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Μέσα σε 8 ημέρες οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν από το μηδέν μια performance για τους κατοίκους και τους παραθεριστές της περιοχής, εμπνευσμένοι από την ίδια την περιοχή. Το θεατρικό training θα έχει ως αφετηρία το σώμα (κιναισθησία, ενδυνάμωση, πλαστικότητα, σώμα και ήχος) και θα περιλαμβάνει τεχνικές από παγκόσμια αναγνωρισμένες θεατρικές μεθόδους και πρακτικές, όπως αυτές των Jerzy Grotowski, Eugenio Barba, Yoga κ.α., και τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί μέσα στο “Θέατρο της έρευνας”. Βασικός εκπαιδευτής του σεμιναρίου είναι ο εισηγητής – δημιουργός του “Θεάτρου της έρευνας” Φάνης Κατέχος. Δίπλα του θα βρίσκεται και η performer - trainer της Fabrica Athens, Giovanna Μιχαλιάδη - Sarti, αλλά και εκπαιδευόμενοι οι οποίοι θα αναλάβουν επιλεγμένα κομμάτια της εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, με αφορμή την Λαγκαστριανή ή αλληλοδιδακτική μέθοδο διδασκαλίας, η οποία πρωτοκαθιερώθηκε στη Μεθώνη.

Το σεμινάριο γίνεται με την υποστήριξη των: Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης, Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης και Ανεξάρτητης Κίνησης Δημοτών Μεθώνης «μεθωΝέοι».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν email με θέμα «Θεατρικές συνδέσεις» στο researchtheater@gmail.com. Στο email χρειάζεται να επισυνάπτονται τα ακόλουθα στοιχεία: βιογραφικό, πρόσφατη φωτογραφία (πορτραίτο), έως και τις 19 Ιουλίου.

Συνολικές ώρες σεμιναρίου: 40, κόστος (περιλαμβάνεται η συμμετοχή στα εργαστήρια, η διαμονή και οι επισκέψεις):
190 ευρώ (early bird – εξόφληση μέχρι τις 19 Ιουλίου, καθώς και για φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, φοιτητές δραματικών σχολών και ηθοποιούς με ατέλεια ΣΕΗ) ή 220 ευρώ (για εξόφληση μέχρι τις 25). Για πληροφορίες: 210 3411651 (καθημερινές: 12 μ. – 4 μ.μ.).