Κυριακή, 01 Αυγούστου 2021 11:03

Καλαμάτα: Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε η ταινία "Άνεμος Ελευθερίας" στην πρεμιέρα της (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε η ταινία "Άνεμος Ελευθερίας" στην πρεμιέρα της (φωτογραφίες)

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε κατά την πρεμιέρα της η ταινία «Καλαμάτα 1821: δρόμοι Ελευθερίας» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, που παρουσίασαν η “Viewmaster”, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις».

 

H “View Master Films” και ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος παρουσιάζουν την μυθοπλαστική ταινία τεκμηρίωσης. Αυτή αποτελεί τη μοναδική μυθοπλαστική ταινία μεγάλου μήκους που ετοιμάστηκε και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της επετείου. Εδώ συνδυάζεται η μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, ώστε να ενσωματωθούν στον έργο οι αιτιακές σχέσεις της ιστορικής έρευνας αλλά και η αφήγηση της μυθ-ιστορίας, τα ντοκουμέντα της Ιστορίας και οι ήρωες της μυθοπλασίας.

Η μυθοπλαστική ταινία τεκμηρίωσης ταινία παρακολουθεί τη δράση του Ιωάννη Φίλωνα, ενός εμπόρου, ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας - επινοημένο πρόσωπο - στην προεπαναστατική Πελοπόννησο και στις περιοχές διασποράς του Ελληνισμού. Μάνη, Μεσσηνία, Τεργέστη, Βιέννη, Ιάσιο, Κωνσταντινούπολη σταθμοί/οδόσημα στο ταξίδι ενός εμπόρου αλλά κυρίως σιωπηλοί μάρτυρες της συνωμοτικής δραστηριότητας ενός φλογερού επαναστάτη. Μέσα από την ιστορία του Φίλωνα παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα, για την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κοινωνικές συγκρούσεις αλλά και τη διαπάλη των ιδεών· όλα προϊόν σχετικής ενδελεχούς ιστορικής έρευνας.

Το σενάριο συνδυάζει φαντασία και πραγματικότητα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Χριστόφορου Περραιβού -συνοδοιπόρου και μέντορα του Φίλωνα - που αποδεδειγμένα συνέβαλλε στη συμφιλίωση των οικογενειών της Μάνης και του οποίου ο επαναστατικός βίος απλώνεται σ’ ένα διάστημα 30 χρόνων, από τη σύλληψή του στην Τεργέστη με τον Ρήγα, το 1798 μέχρι και τη συμμετοχή του στην τελευταία μάχη του αγώνα στην Πέτρα με τον Δημήτριο Υψηλάντη, το 1829.

Διάρκεια: 90’.

Συντελεστές

Σενάριο: Αντώνης Τολάκης, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος,

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς, μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης,

Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης,

Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος,

Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα,

Casting: Σωτηρία Μαρίνη, Aκης Γουρζουλίδης, Eλενα Δημητρακοπούλου,

Hθοποιοί: Τίμος Παπαδόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Πάνος Κυπαρίσσης,Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννης Αναστασάκης, Λευτέρης Τσάτσης.

Επιστημονικοί συνεργάτες: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Ολγα Κατσιαρδή – Hering, Θανάσης Χρήστου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης,

Παραγωγοί: Γιώργος Κυριάκος, Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιάννης Ζαργάνης,

Εxecutive producers: Βασίλης Τζανίδης, Eφη Σκρομπόλα


NEWSLETTER