Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021 20:04

Γιορτή χυλοπίτας στο Δυρράχι (φωτογραφίες - βίντεο)

Γράφτηκε από την
Γιορτή χυλοπίτας στο Δυρράχι (φωτογραφίες - βίντεο)

 

Εργαστήρι παραδοσιακών ζυμαρικών στήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στο Δυρράχι με στόχο να θυμίσει τον τρόπο παρασκευής και την απολαυστική γεύση των σπιτικών ζυμαρικών της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.

Σε μια εκδήλωση, γεμάτη γεύσεις και αρώματα οι παλιές γυναίκες του χωριού έδειξαν πως γίνονταν παλιά οι  χυλοπίτες και έφτιαξαν δίπλες τις οποίες κέρασαν τους παρευρισκόμενους σερβιρισμένες όχι με μέλι όπως ξέρουμε αλλά με ζάχαρη, έτσι όπως συνήθιζαν να κάνουν παλιά. Ο κόσμος παρακολούθησε με ενδιαφέρον  την όλη διαδικασία και αρκετοί συμμετείχαν στο ζύμωμα, στο κόψιμο και στο άνοιγμα του φύλλου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νικήτας Τζούβελης ανέφερε πως κάθε χρόνο γίνονται διαφορετικές δράσεις όπως θέρος, αλώνισμα, παρασκευή τραχανά και όλες έχουν σχέση με την παράδοση. Το Δυρράχι είναι ορεινό χωριό, «σκαρφαλωμένο» σε υψόμετρο 840 μ., στο Αρκαδικό τμήμα του Ταΰγετου, στα όρια των Νομών Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.  Tο χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 70 αλλά από την Ανοιξη και μετά σχεδόν τριπλασιάζονται. 

Σήμερα Σάββατο στις 7 μ.μ στην πλατεία Κεφαλέικα διοργανώνεται γιορτή πατάτας, για την ανάδειξη του τοπικού προϊόντος της περιοχής, η οποία φημίζεται για τη νοστιμιά της και φυσικά, πρωταγωνιστεί στην εκδήλωση, μαγειρεμένη με λαχανικά και μυρωδικά στην κατσαρόλα το γνωστό «Μπατακομαγέρεμα».

Στις 16 Αυγούστου γιορτάζεται η έξοδος του Μοναχού Παπαφλέσσα από την Ιστορική Μονή Ρεκίτσης.  Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού στις 7 π.μ. ξεκινά αγώνας δρόμου από το Δυρράχι μέχρι τη Ρεκίτσα προς τιμήν του ήρωα με σημείο εκκίνησης την πλατεία Λιθάρου.  Στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στη Μονή Ρεκίτσης, όπου θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την Ελένη Κλουκίνα, καθηγήτρια φιλόλογος-ιστορικό, μέλος της UNESCO.

Θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή από ανάκρουση του Εθνικού Υμνου. Ακολουθεί η απονομή επάθλων στους αθλητές της διαδρομής Δυρράχι – Ρεκίτσα και μετά το τέλος των εκδηλώσεων  ο Δήμος Μεγαλόπολης θα παραθέσει μπουφέ για όλους τους παρευρισκόμενους.

Το απόγευμα της Δευτέρας  κλείνουν οι εκδηλώσεις με την γιορτή του Τσοπάνη στην πλατεία Λιθάρου.

Κ. Δρ.


NEWSLETTER