Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021 21:55

Προβολές ταινιών στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Το ντοκιμαντέρ της Δευτέρας επέστρεψε στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Μπενάκη 11) από την αρχή του μήνα, φέρνοντας σε ντόπιους και επισκέπτες τις ταινίες του 7ου Διεθνούς Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που δεν πρόλαβαν να προβληθούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης στην Καλαμάτα.

Συγκεκριμένα, εκτός από την πρώτη Δευτέρα του μήνα, οπότε φιλοξενήθηκαν 6 επιλεγμένες ταινίες του 6ου Αφιερώματος στον Ιταλικό Κινηματογράφο Μικρού Μήκους, την περασμένη Δευτέρα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της Ιάρα Λι, "Εισβάλλοντας στο Τσερνόμπιλ".

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-Τη Δευτέρα 16 Αυγούστου θα προβληθεί, στις 9:30 μ.μ. το ντοκιμαντέρ της Αντρέα Τέστα, "Μητέρα-Παιδί" (Αργεντινή 2019, 66'). Στις αίθουσες συμβουλευτικής ενός δημόσιου νοσοκομείου στην Αργεντινή, οι κοινωνικοί λειτουργοί συζητούν με νεαρές εγκύους, γυναίκες που μόλις γέννησαν ή που νοσηλεύονται λόγω επικίνδυνης άμβλωσης. Προερχόμενες από ένα περιβάλλον ακραίας φτώχιας πολλές από αυτές είναι θύματα έμφυλης βίας. Ετσι, η εγκυμοσύνη τις αποθαρρύνει περισσότερο από το να φανταστούν ένα ελπιδοφόρο παρόν ή μέλλον. Το «Μητέρα Παιδί» αντανακλά τις επιθυμίες, τις εντάσεις και τους φόβους γύρω από την καταναγκαστική μητρότητα και τις παράνομες αμβλώσεις. 

-Στις 23 του μήνα, ίδια ώρα, ο Τζουζέπε Μπάσσι, ένας αεικίνητος άνδρας 100 χρονών, αφηγείται την ιστορία του από τον πόλεμο όπου ήταν κρατούμενος στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

-Την Παρασκευή 27 του μήνα, οι φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και πάλι τα αποτελέσματα των δύο σεμιναρίων που έλαβαν χώρα στη διάρκεια του Φεστιβάλ: Το ντοκιμαντέρ "Πορτραίτα" που δημιούργησαν οι φοιτητές της Σχολής Θεατρικών Σπουδών υπό την καθοδήγηση του Ρόμπερτ Ρομπάουτ με πορτραίτα συμπολιτών μας, καθώς και τα έργα που δημιούργησαν οι φοιτητές της ΑΣΚΤ στο πλαίσιο του workshop τής Τέκλα Ταϊντέλι "Κινηματογράφος Δρόμου". Επιπλέον θα προβληθούν 4 ακόμα ταινίες που δημιούργησαν τα παιδιά της Σχολής Καλών Τεχνών υπό τις οδηγίες της διακεκριμένης σκηνοθέτιδος, με την παρουσία των δημιουργών τους Ντομένικα Βαρβαλούκα, Νικολέττα Τάτσου, Δάφνη Τρικάτσουλα και Πολύδωρο  Καλαϊτζή.

-Τέλος, τη Δευτέρα 30 Αυγούστου (9:30 μ.μ.) θα προβληθεί το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ "Εξέγερση στο γκέτο - Η άγνωστη ιστορία" των Γιουνάλ Χάιμοβιτς Ζούσερ και Σιμόν Σέστερ, διάρκειας 60'.