Σάββατο, 09 Οκτωβρίου 2021 08:12

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου: Ρίχνει αυλαία με 6 παραστάσεις

Γράφτηκε από την

 

Αυλαία ρίχνει αύριο Κυριακή το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας που διοργανώνει η Πειραματική Σκηνή.

Εχοντας ξεκινήσει από την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου ο θεσμός της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας παρουσίασε όλες αυτές τις μέρες έργα για μικρούς και μεγάλους, μέσα από ένα πρόγραμμα που συνδέεται με όλα τα είδη κουκλοθέατρου. Το Σαββατοκύριακο θα παρουσιαστούν έξι παραστάσεις, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη φετινή διαδρομή του φεστιβάλ.

 

-«Τεχνοβάτες» από τη σκηνή “Μαριονέτες Τζίκας” σήμερα Σάββατο στις 10.30 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου (40', Ηλικία:4+). Στην παράσταση «Τεχνοβάτες» πρωταγωνιστούν μαριονέτες (90-120 εκ.) από διάφορα μέρη του κόσμου. Με τις εντυπωσιακές ερμηνείες τους χτίζουν ένα φαντασιακό ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση, που περιλαμβάνει μουσικές, χορούς, μαγικά τεχνάσματα και οφθαλμαπάτες. Σε αυτή τη μαγευτική διαδρομή που ενοποιεί καλλιτεχνικά ποικίλες κουλτούρες, η ψυχαγωγία συνδέεται με την πολυπολιτισμική δυναμική του θεάτρου μαριονέτας. Η παράσταση, προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός διαλεκτικού πλαισίου μεταξύ του εμψυχωτή και του κοινού. Η διαρκής αλληλεπίδραση και η ενεργητική συμμετοχή των θεατών δημιουργούν ένα μοναδικό αισθητικό περιβάλλον ερμηνείας και θέασης. Σε αυτό το πλαίσιο συνυπάρχουν αρμονικά τα χαμόγελα, η φαντασία και η τέχνη. Συγγραφέας- Σενάριο -Εμψύχωση: Χρήστος Τζίκας.

 

-«Λαμπίκο» από τη θεατρική ομάδα "Τραμπάλα" σήμερα Σάββατο στις 11.30 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας (50', Ηλικία:5+). Αντικείμενα καθημερινής χρήσης ζωντανεύουν στα χέρια τεσσάρων γυναικών που αποφασίζουν να αντικαταστήσουν τη ρουτίνα των δουλειών του σπιτιού με το παιχνίδι, το χιούμορ, την ποίηση και το τραγούδι. Μια παράσταση θεάτρου αντικειμένων για όλες τις ηλικίες. Συγγραφέας- Σενάριο: Η ομάδα, Συντελεστές: Νατάσσα Ταπάκη, Βαγγελιώ Φασουλάκη, Εύη Καμπουράκη, Ζωή Βλάσση, Σκηνοθεσία: RobertoWhite.

 

-«Cantastoria Amoratus» από την ομάδα "Vagabondes Puppet Theater" σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή στις 6 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Εργατικού κέντρου (50', Ηλικία 13+). Μια υφάντρα πίσω από το στημόνι του αργαλειού της, υφαίνει μια ιστορία. Μια ιστορία τόσο άγνωστη όσο και γνώριμη σε ολόκληρη την πλάση. Αν τα βράδια κρατήσεις την ανάσα σου, θα ακούσεις τον αμανέ για το μικρόκοσμο της φυλής μας. Κι όπως η δημιουργία αυτού του κόσμου αποδίδεται κάποτε στο θεϊκό Γέλωτα, η υφάντρα μας σκάει στα γέλια, πετιέται ανάμεσα από το στημόνι και σαν ανέμη περιστρέφεται γύρω από το μουσικάντη για να ξετυλίξουν μαζί το νήμα της ιστορίας αυτής. Το χέρι της υφάντρας απελευθερώνει την καστάνια και η ιστορία εμφανίζεται μπροστά μας... κεντημένη σε σταυροβελονιές παγιωμένες. Μια ιστορία με εχθρούς προαιώνιους και φιλίες αδερφικές. Μια ιστορία αφοσίωσης και θυσίας, αλλά και καταστροφής και μάχης. Μια μάχη για το δίκαιο και το άδικο. -Ποιος το ξέρει αλήθεια; Έτσι αρχίζει η Cantastoria Amoratus: βασισμένη στο διήγημα του Ναζίμ Χικμέτ "Το ερωτευμένο σύννεφο". Συγγραφέας: Nazim Hikmet, Σενάριο: Αλεξάνδρα Ιορδανίδου, Συντελεστές: Αλεξάνδρα  Ιορδανίδου, Sebastian Lorch, Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Ιορδανίδου, Στάθης Μαρκόπουλος, Κατασκευές, Εμψύχωση: Αλεξάνδρα Ιορδανίδου, Στάθης Μαρκόπουλος, Πρωτότυπη Μουσική, Φωτισμοί: Sebastian Lorch.

 

-«Τhe Wooden Circus» από το θίασο "Kiko Karromato" σήμερα Σάββατο στις 7.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου (50', Ηλικία: όλες). Ακροβάτες! Εξωτικά ζώα! Κλόουν! Ένα τσίρκο γεμάτο φαντασία, ενέργεια, τέλειο timing και εκπλήξεις. Η παράσταση θαμπώνει με μυστικά ειδικά εφέ από το κλασικό ευρωπαϊκό θέατρο μαριονέτας του 19ου αιώνα. Όμορφες ξύλινες μαριονέτες και παραδοσιακή μουσική θα σας ταξιδέψουν πίσω στη χρυσή ηλικία κουκλοθέατρου. Συγγραφέας: PavlaSrncova, Σκηνοθέτης: Λουίς Μοντότο, Σχεδιαστής: Szilard Boraros, Φωτογραφία: Dragan Dragin, Kουκλοπαίκτες : Pavla Srncova, Luis Montoto.

 

-«Muamba» από την ομάδα κουκλοθέατρου "Dromocosmicas" αύριο Κυριακή στις 11 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου (50', Ηλικία: 4+). Η "Muamba" είναι μια διαδραστική παράσταση από τους Dromocósmicas. Ένα κωμικό show για όλες τις ηλικίες. Μία συγχώνευση μιμικής , μαγικών κόλπων, μουσικής , θεάτρου δρόμου, σωματικού θεάτρου, σχοινοβασίας που θα μας κάνει να ταξιδέψουμε στην ατμόσφαιρα των παλιών παραδοσιακών μικρών περιπλανώμενων τσίρκο. Ο LordByron, ένας τσαρλατάνος, ευέλικτος καλλιτέχνης και η αδέξια βοηθός του Signorina, παρουσιάζουν το Muamba show τους. (Muamba στα Πορτογαλικά σημαίνει προϊόν μίας πολύ χαμηλής ποιότητας. Εδώ βέβαια χρησιμοποιείται χιουμοριστικά.) Ανάμεσα σε κωμικά νούμερα, μαγικά κόλπα, ακροβατικά και ακούσια σαμποτάζ της Signorina, η παράσταση ακροβατεί στα όρια της αλήθειας και της φάρσας. Στο ακροατήριο αιωρείται διαρκώς η ελπίδα για ένα μεγάλο φινάλε... ότι κάτι σπουδαίο στο τέλος θα συμβεί. Σκηνοθεσία, Δραματουργία, Παίκτες, Σκηνικά: Camilla Bombardini και Byron Skouris, Κοστούμια: Camilla Bombardini,Μουσική επιλογή: Camilla Bombardini, Παραγωγή: Dromocosmicas.

 

-«Ο Καραγκιόζης στο βυθό» από το Θέατρο Σκιών Κ. Δημητρακόπουλου αύριο Κυριακή στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (50', ηλικία 4'). Τις τελευταίες μέρες έχει εκδοθεί έκτακτη ανακοίνωση ότι χάθηκε ο Μπαρμπαγιώργος, ο θείος του Καραγκιόζη! Η θεία Παύλαινα από το χωριό αναφέρει ότι πήγε για ψαροντούφεκο την περασμένη βδομάδα και από τότε δεν γύρισε ποτέ στο χωριό και κανείς άλλος δεν τον είδε πουθενά! Έτσι οι ήρωες του Θεάτρου Σκιών με επικεφαλής τον ξυπόλητο Καραγκιόζη αναλαμβάνουν δράση... Μαζεύονται και αποφασίζουν να πάνε εκεί που χάθηκε ο Μπαρμπαγιώργος... δηλαδή στο βυθό! Πηγαίνουν και μόλις φτάνουν στο σημείο που βρίσκεται ο Μπαρμπαγιώργος αντιλαμβάνονται ότι είναι όμηρος στα χέρια του Ρύπου και της Μόλυνσης που πολιορκούν τους ωκεανούς και τις θάλασσες. Ο Καραγκιόζης, ο Μορφονιός και ο Σταύρακας προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τον Ρύπο και την Μόλυνση ωστόσο δεν καταφέρνουν τίποτα. Τελικά θα αφεθεί ελεύθερος ο Μπαρμπαγιώργος; Συγγραφέας-Κατασκευές: Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Συντελεστές, εμψύχωση, φωνές: Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Γεωργία Δημητρακοπούλου, Τεχνική υποστήριξη: Νίκος Βαμβακάς.

Το φεστιβάλ δέχεται εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) καθώς και όσους επιδεικνύουν rapid  test 48 ωρών. Τα παιδιά που κάνουν self test στα σχολεία τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια για τις παραστάσεις.