Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 11:30

Ταινία - ντοκιμαντέρ για το 1821: “Ο Ωλένης Φιλάρετος στα Μπουντρούμια της Τριπολιτσάς”

Γράφτηκε από την
Ταινία - ντοκιμαντέρ για το 1821: “Ο Ωλένης Φιλάρετος στα Μπουντρούμια της Τριπολιτσάς”

 

Με γυρίσματα και στη Μεσσηνία. Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου η πρεμιέρα

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της νέας δραματοποιημένης ταινίας- ντοκιμαντέρ για την Ηλεία του 1821 θα γίνει αύριο Κυριακή 21 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ. στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου Ωλένης.

Με τίτλο «Ο Εθνομάρτυρας Ωλένης Φιλάρετος στα Μπουντρούμια της Τριπολιτσάς», η νέα αυτή ταινία περιγράφει τον δραματικό εγκλεισμό Αρχιερέων και Προκρίτων από τους Τούρκους το 1821 στις φυλακές της Τριπόλεως, με επίκεντρο την προσωπικότητα και την δράση του Επισκόπου Ωλένης Φιλαρέτου. Παράλληλα, παρουσιάζονται και άλλοι έγκλειστοι από την Ηλεία, όπως ο Πρόκριτος του Πύργου Ιωάννης Βιλαέτης, ο Διάκονος του Φιλαρέτου Ιωαννίκιος και ο παπα-Αλέξης Οικονόμος από Ανδρίτσαινα.

Τα γυρίσματα, με γενικό συντονισμό και ενίσχυση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη», μέλη του οποίου και κάτοικοι της Ώλενας συμμετείχαν ως ηθοποιοί, έλαβαν χώρα στην Ώλενα Δήμου Πύργου (στο Κάστρο και την Επισκοπή), στην Μονή Παναγίας Κρεμαστής και στο χωριό Κεφαλληνού Μεσσηνίας. Την σκηνοθεσία είχε ο Ιωάννης Μουτσούλας, ενώ τα κείμενα και οι διάλογοι είναι του φιλολόγου και γραμματέως του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» Γεωργίου Κουρκούτα.

Στα γυρίσματα, πέραν των μελών του Συλλόγου της Ωλένης και κατοίκων του χωριού, αλλά και την ενίσχυση της Ενορίας του Αγίου Νικολάου του χωριού, συμμετείχαν και οι Αναβιωτικοί Σύλλογοι της Αχαΐας (Σκοπευτικός όμιλος Παραδοσιακών όπλων Πάτρας), της Μεσσηνίας (Αγία Τριάδα Καλαμάτας, Αθλητικός Παράδεισος Καλαμάτας) και Ηλείας (Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»).

 

 


NEWSLETTER