Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 22:46

Η Μίνου έγραψε το λιμπρέτο της όπερας “Orfeas2021”

Γράφτηκε από την

 

Στις αρχές του Νοεμβρίου έκανε επίσημη πρεμιέρα η βίντεο - όπερα “Orfeas2021” των “ΦΥΤΑ” στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, του οποίου το λιμπρέτο έγραψε η καλαματιανή μουσικός Αντριάνα Μίνου σε συνεργασία με τον Φοίβο Δούσο.

Η όπερα βασίζεται στο έργο “L’Orfeo” του Claudio Monteverdi. Το φιλμ είναι αφιερωμένο στη μνήμη της ακτιβίστριας Zackie Oh και η σκηνοθεσία είναι του Φιλ Ιερόπουλου.

Σχετικά με το έργο: Πρόκειται για μια ρετρο-φουτουριστική ιστορία ουτοπικών οραμάτων, ιδεολογικών συγκρούσεων, υπερφυσικών ηγετών και απολυταρχικού θεάματος. Κυβερνοπάνκ κουήρ πειρατές ενάντια σε αφομοιωμένα γκέι μεγαλοστελέχη. Επανάσταση και ρεφορμισμός. Λογική και ενσυναίσθηση. Οι πολιτικές των ταυτοτήτων αναμετριούνται με τα όρια τους στο επισφαλές πεδίο της μεταδιαδικτυακής εποχής μέσω μιας σύγχρονης διασκευής του μύθου του Ορφέα. Ο πρώτος (ανοιχτά) ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Ελλάδας αγωνίζεται να διατηρήσει την κληρονομιά της ιστορίας των ΛΟΑΤΚΙ κινημάτων στην εποχή της μετα -αλήθειας και της altright δυστοπίας. Ο παράλογος αλγόριθμος του συλλογικού ασυνείδητου και η αβάσταχτη παρακαταθήκη του “Live your myth in Greece” αποδεικνύονται ακλόνητα εμπόδια. Θα παράσχει άραγε μια εναλλακτική λύση η φιλελεύθερη Ευρώπη με την λεγόμενη «ελευθερία του λόγου» της ή θα αντιπροτείνει απλά ένα νεοσυντηρητικό αφήγημα περί «σύγκρουσης πολιτισμών»; Ταλαντευόμενη ανάμεσα στο οπερατικό μελόδραμα, το queer DIY κολάζ, τα φαντάσματα των ‘80s και την αισθητική της εικονικής πραγματικότητας, η ταινία επιχειρεί την καλειδοσκοπική αποτύπωση ενός αναστοχασμού πάνω στην πολιτική καθαρότητα, τις εναλλακτικές ιστορικές αφηγήσεις και τη θεσμική κριτική. Το αναπόφευκτο της τεχνο-ουτοπίας φαίνεται ότι έχει μετατραπεί από μετα-ανθρώπινη αντι-ουσιοκρατική ελπίδα σε deepfake αποκάλυψη. Στο τέλος, η μελαγχολία, το τραύμα και η απελπισία είναι τα μόνα υπολείμματα (και ίσως όπλα) στο μελανιασμένο σώμα των πολιτικών κινημάτων.

Η Αντριάνα μίνου είναι μουσικός και συγγραφέας και ζει στο Λονδίνο από το 2004. Από τις Eκδόσεις “Παράξενες μέρες” κυκλοφορούν 5 βιβλία της ενώ δουλειά της έχει δημοσιευθεί και σε πολλά συλλογικά έργα και περιοδικά σε Ελλάδα, Αγγλία, Η.Π.Α., Γερμανία, Ισπανία. Το βιβλίο της “The fabulous dead” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Kernpunkt” στην Αμερική, ενώ θα κυκλοφορήσει το 2021 και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις “Στιγμός”. Γράφει συχνά κείμενα και μουσική για παραστάσεις διαφόρων ειδών που έχουν παρουσιαστεί σε πολλά μέρη του κόσμου.

Main cast: Ελενα Ακρίτα, Γεώργιος Ιατρού, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Λητώ Μεσσήνη, Νίκος Ζιάζιαρης, Σταμάτης Πακάκης, Λάμπρος Τσάγκας, Φίλιππος Βαζάκας, Αντώνης Σταμόπουλος, Λία Σμαράγδα, Mochi Γεωργίου, Μαρίζα Τσάρη, Λία Σμαράγδα, Mochi Γεωργίου, Μαρίζα Τσάρη, Νίκος Ζιάζιαρης, Σταμάτης Πακάκης.