Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 08:30

Αρχίζει σήμερα το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

 

Αρχίζει σήμερα το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας και σε άλλες 11 πόλεις, έως τις 17 Απριλίου.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας έχει ως εξής:

- 5 μ.μ. «Αυτοπροσωπογραφία», Margreth Olin Katja Høgset Espen Wallin, Νορβηγία. Η Λένε, 33 ετών, πάσχει από μια σοβαρή μορφή ανορεξίας. Από την ηλικία των 10 κρυβόταν από το νορβηγικό σύστημα υγείας. Από τότε ξεκίνησε μόνη της να μαθαίνει την τέχνη της φωτογραφίας. Πρόκειται για το πορτραίτο μιας καλλιτέχνιδας και την απεικόνιση μιας θανατηφόρας ασθένειας.

- 6.30 μ.μ. «Letters», Αναστάσης Δαλλής, Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται 4 πραγματικές ιστορίες, LGBTQ+ ανθρώπων στην Ελλάδα του 2020, που για ποικίλους λόγους δεν έχουν μιλήσει για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις στους γονείς τους. Ετσι, λοιπόν, τους στέλνουν ανώνυμα γράμματα, εκφράζοντας τις σκέψεις τους. Τίθεται το θέμα της ομοφοβίας και της αποδοχής, σε σχέση με την ελληνική οικογένεια.

- 7 μ.μ. «Girlhood», Vania Turner, Μαρία Σιδηροπούλου, Ελλάδα. Η Χριστίνα μοιράζεται το δωμάτιο με τον αδελφό της, βοηθάει τη μητέρα της στις δουλειές του σπιτιού και ονειρεύεται την ανεξαρτησία της. Η Βέρα, νιώθει άβολα μέσα στο σώμα της και ζητά αποδοχή, παλεύει με τα στερεότυπα που της επιβάλλουν οι άλλοι για την εξωτερική της εμφάνιση, ενώ παράλληλα φαντασιώνεται έναν κόσμο πιο συμπεριληπτικό.

- 7.30 μ.μ. «Αφρικανική αποκάλυψη», Rob Lemkin, Ηνωμένο Βασίλειο. Η ταινία ακολουθεί το επικό ταξίδι ενός νεαρού σε όλη την Αφρική, στα βήματα ενός αποικιακού δολοφόνου. Ο Βρετανο-Νιγηριανός φοιτητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Φέμι Νιλάντερ, ανακαλύπτει την άγνωστη ιστορία ενός αρχηγού του γαλλικού στρατού, του Πολ Βουλέ, ο οποίος με ανείπωτη βαρβαρότητα κατέκτησε τον Νίγηρα. 

- 9 μ.μ. τελετή έναρξης. - 9.30 μ.μ. “Ο παππούς μου, ο Παπαφλέσσας”, Kλεώνη Φλέσσα, Ελλάδα, παρουσία σκηνοθετη. Μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Παπαφλέσσας ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη την εποχή του Ρομαντισμού και έγινε μέλος της επαναστατικής οργάνωσης «Φιλική Εταιρεία», αναλαμβάνοντας το καθήκον να ξεσηκώσει τους σκλαβωμένους συμπατριώτες του ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

- 10.30 μ.μ. συναυλία τζαζ με τους Aρίωνα Γυφτάκη (κοντραμπάσο) και Gabriel Milozzi (alto σαξοφωνο - soprano σαξοφωνο).