Παρασκευή, 22 Απριλίου 2022 18:39

Πασχαλινά σπιτάκια στην κεντρική πλατεία: Χειροποίητες κατασκευές και λαμπάδες κερδίζουν το ενδιαφέρον

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Ύστερα από δύο χαμένα Πάσχα λόγω των περιορισμών κατά της πανδημίας, τα ξύλινα σπιτάκια έχουν στηθεί από τις αρχές Απριλίου στο πάνω μέρος της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας, κινούμενα στο γιορτινό κλίμα των ημερών. Έως και την Πέμπτη του Πάσχα οι περαστικοί μπορούν να δουν και να διαλέξουν μέσα από μία μεγάλη ποικιλία ξεχωριστών λαμπάδων, κοσμημάτων, ειδών χειροτεχνίας, αλλά και αναμνηστικών δώρων για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τους ίδιους.

Ενοικιαστές τους μιλώντας στην «Ε» έκαναν λόγο για ένα μέτριο προς καλό ξεκίνημα την περασμένη εβδομάδα, βασιζόμενο κυρίως σε ξένους επισκέπτες αλλά και μαθητές των σχολικών εκδρομών, οι οποίοι βοήθησαν από την πλευρά τους το αγοραστικό ρεύμα. Πλέον, το ενδιαφέρον των Καλαματιανών αυξάνεται όλο και περισσότερο στη μικρή αυτή πασχαλινή αγορά της πόλης, καθώς παραδοσιακά η Μεγάλη Εβδομάδα συνοδεύεται από ψώνια για μικρούς και μεγάλους.

 

Μαρία και Κωνσταντίνα Μαλαπάνη

«Το ξεκίνημά μας στις αρχές του μήνα δεν συνδυάστηκε απαραίτητα με αγοραστική κίνηση, καθώς οι περαστικοί έριχναν περισσότερο διερευνητικές ματιές. Πλέον, διανύοντας τη Μεγάλη Εβδομάδα οι λαμπάδες έχουν την τιμητική τους, με το αγοραστικό ρεύμα να αναμένεται να κορυφωθεί πλησιάζοντας προς το Πάσχα, μιας και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία δημιουργούν ένα αισιόδοξο κλίμα στην αγορά. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ακόμα τις πασχαλινές μέρες του 2019 με τις φετινές, ωστόσο αν θυμηθούμε τα δύο τελευταία έτη έτσι όπως κύλησαν λόγω της πανδημίας, η επιστροφή στην κανονικότητα μόνο θετικό γεγονός αποτελεί. Στις γιορτές των Χριστουγέννων είχαμε ίσως καλύτερη εκκίνηση, μιας και ήταν ένα διάστημα χωρίς τον πόλεμο στην Ουκρανία στην επικαιρότητα, όμως δεν παύουμε να ελπίζουμε για καλύτερες εισπρακτικά μέρες μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Οικογένειες με μικρά παιδιά μέχρι παππούδες μπορούν να κάνουν μια βόλτα στην πλατεία, επιλέγοντας μεταξύ άλλων λαμπάδες σε διάφορα σχέδια και χρώματα».

 

Ιωάννα Μαρκοπούλου

«Τις πρώτες μέρες της παρουσίας μας στην πλατεία δεν είχαμε την αναμενόμενη κίνηση που προσδοκούσαμε, ενώ και το ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας συνοδεύτηκε με κακοκαιρία. Οι πασχαλινές αγορές συνδέονται συνήθως με τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, εν αντιθέσει με των Χριστουγέννων που γίνονται και λίγο νωρίτερα, γι’ αυτό και είδαμε μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον από τη Μεγάλη Τετάρτη ουσιαστικά. Τα μηνύματα για μεγάλη επισκεψιμότητα τις μέρες του Πάσχα στην Καλαμάτα μπορεί να είναι ενθαρρυντικά, όμως μοιάζει δύσκολο οι καταναλωτές να διαθέσουν τόσα χρήματα όσα το 2019, τελευταία χρονιά χωρίς περιορισμούς, μιας και τώρα η ακρίβεια δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Οι λαμπάδες μας όπως και οι κατασκευές μας ποικίλλουν, είναι χειροποίητες και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, γι’ αυτό και καλούμε τον κόσμο να κάνει μια βόλτα στο κέντρο συνδυάζοντας την με κάποια συμβολικά δώρα».

 

Καλλιόπη Ηλιακοπούλου

Η κίνηση στα σπιτάκια της πλατείας ξεκίνησε σχετικά καλά σε γενικές γραμμές και αυξήθηκε πολύ περισσότερο από τη Μεγάλη Τετάρτη. Οι επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας κάνουν την εμφάνισή τους πλέον στο κέντρο, προχωρώντας στις ανάλογες αγορές τους, ενώ μου έκανε εντύπωση πως τις προηγούμενες μέρες είδαμε και πολλούς ξένους επισκέπτες από ευρωπαϊκές χώρες. Τα πασχαλινά ψώνια παραδοσιακά γίνονται την τελευταία στιγμή, γι’ αυτό και από χθες η ζήτηση σε λαμπάδες και παρεμφερή είδη είναι εντονότερη, μιας και οι επισκέψεις σε σπίτια τις οποίες δεν είχαμε σε τόσο μεγάλο βαθμό τα δύο περασμένα χρόνια, συνδυάζονται με κάποιο συμβολικό δώρο».

 

Ντίνος Ζορέγκος

«Με τις κρατήσεις να αγγίζουν το 100% στα ξενοδοχεία της Καλαμάτας, από χθες η κίνηση στα σπιτάκια αυξήθηκε σημαντικά. Η παρουσία μας από τις αρχές του μήνα τραβά το ενδιαφέρον του κόσμου, κάτι το οποίο έγινε και τα Χριστούγεννα. Φυσικά οι δύο γιορτές δεν μπορούν να συγκριθούν, καθώς στην τελευταία το αίσθημα για αγορές και δώρα είναι πιο έντονο σε σχέση με τις μέρες του Πάσχα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και τώρα δεν δίνονται συμβολικά δώρα. Οι επισκέπτες από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας επιλέγουν το κέντρο για τις αγορές τους, ενώ σημαντική στήριξη για την πόλη αποδείχθηκε η επιστροφή των σχολικών εκδρομών ύστερα από δύο χρόνια, καθώς αρκετοί μαθητές αγόρασαν κάτι από τα σπιτάκια μας, εξερευνώντας την πόλη».