Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 08:51

Αρχαία Μεσσήνη: Αντίστροφη μέτρηση για το 9ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος (βίντεο)

Αρχαία Μεσσήνη: Αντίστροφη μέτρηση για το 9ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος (βίντεο)

Το 9ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος ξεκινά σε λίγες μέρες και θα διαρκέσει το διάστημα 3 – 11 Μαΐου στην Αρχαία Μεσσήνη, από την Τρίτη ως την άλλη Δευτέρα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 8 διαφορετικές παραστάσεις από 7 σχολεία της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Αγγλίας. Οι παραστάσεις δίνονται στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης. Το Φεστιβάλ επικεντρώνεται στην παρουσίαση έργων αρχαίου ελληνικού ή λατινικού δράματος (τραγωδίας ή κωμωδίας), δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και σκοπός του είναι η ουσιαστική – βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και με την πολιτιστική κληρονομιά. Πρόκειται για μια διοργάνωση του Δήμου Μεσσήνης, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, καθώς και τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες το πρωί στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος είπε πως είναι μεγάλη χαρά για όλους το Φεστιβάλ να γίνεται και πάλι, μετά από 2 χρόνια. Το σημαντικό είναι πως το Φεστιβάλ της Αρχαίας Μεσσήνης έχει πλέον ενταχθεί στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό που πρέπει να γίνει σε βάθος δεκαετίας και εξέφρασε την πεποίθηση πως το Φεστιβάλ μπορεί να αναδειχνεί σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Πελοπόννησο και όλη τη χώρα.

Ο φιλόλογος Νίκος Φουσιάνης - και μέλος της οργανωτικής επιτροπής σχολίασε πως το Φεστιβάλ προσφέρει βιωματική μάθηση μέσα από τα έργα που ανεβάζουν οι μαθητές. “Oι μαθητές μέσα από τα κείμενα αγγίζουν σύγχρονα κοινωνικά θέματα όπως η βία, το προσφυγικό, οι σχέσεις, η αλαζονεία της εξουσίας” εξήγησε.

Η ιστορικός και μέλος της οργανωτικής επιτροπής Λίνα Καμαρινοπούλου ευχαρίστησε τα σχολεία που μετέχουν και έκανε ειδική αναφορά στην Αγγλία (RADA), η οποία αδιάλειπτα λαμβάνει μέρος κάθε φορά. Τόνισε πως οι παραστάσεις ανεβαίνουν πρωί, όπως γινόταν και στην αρχαία Αθήνα.

Ο Γιώργος Δαβίλλας εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος πολιτισμού πρόσθεσε πως ο θεσμός αναδεικνύει τις αρχές και τις αξίες του αρχαίου πολιτισμού.

Ο Σταμάτης Φριτζίλας πρόεδρος του Τμήματος Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ευχήθηκε “καλή επιτυχία” στο 9ο Φεστιβάλ και αναφέρθηκε στα σχολεία που αναλυτικά θα λάβουν μέρος. “Ο θεσμός αναβιώνει το αρχαίο ελληνικό δράμα” υπογράμμισε.

Τέλος, ο Νίκος Στακιάς παρουσίασε κάποιες ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη του Φεστιβάλ, για τη διασύνδεσή του σε σχέση με την τοπική κοινωνία και για τις δυνατότητες επέκτασής του έτσι ώστε αυτό να συντελέσει στον τουρισμό και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας του τόπου.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 3 Μαΐου, 9.30 π.μ. τελετή έναρξης από τη Φιλαρμονική του Δήμου Μεσσήνης. 9.45 π.μ. 1ο Λύκειο Μεσσήνης “Κύκλωπας” Ευριπίδη. 4 Μαΐου, 9.30 π.μ. 2ο Πειραματικό Λύκειο Κιλκίς “Τρωάδες” Ευριπίδη. 5 Μαΐου, 9.30 π.μ. 1ο Λύκειο Χίου και Λύκειο Βροντάδου Χίου “Λυσιστράτη” Αριστοφάνη. 6 Μαΐου, 9.30 π.μ. Grupo De Teatro La Nave Argo y Colegio Inmaculada Jesuitas De Alicante (Ισπανία) “Antigona bajo la arena” Sophocles. 9 Μαΐου, 9.30 π.μ. 2ο Λύκειο Γρεβενών “Ευμενίδες” Αισχύλου. 10 Μαΐου

9.30 π.μ. Royal Academy Of Dramatic Art (R.A.D.A.), Ma Theatre Lab, (Αγγλία) “Prometheus Bound” Aeschylus, 7 μ.μ.. στο Πάρκο Μεσσήνης η ίδια παράσταση. 11 Μαΐου, 9.30 π.μ. Ιδιωτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κολεγίου Ψυχικού “Βάτραχοι” Αριστοφάνη,10.45 π.μ. τελετή λήξης από το Σύλλογο “Η χαρά του παιδιού”.