Πέμπτη, 26 Μαϊος 2022 17:10

Καλαμάτα: Έναρξη εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Έναρξη εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με την έπαρση της επετειακής σημαίας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το έτος Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού, ξεκίνησαν χθες Τετάρτη, οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας.

Η έπαρση της σημαίας έγινε από τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και την Μικρασιάτισσα, δεύτερης γενιάς, Αστρινή Ντορμούσογλου Μαυρέα, μπροστά από το μνημείο Μικράς Ασίας και Μικρασιατών, στην πλατεία του ναού της Ανάληψης.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο του μητροπολίτη Μεσσηνίας - αρχιμανδρίτη Αλέξιο Αρώνη, τον δήμαρχο Καλαμάτας, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Βασίλη Καπέλιο και τις προέδρους της Ένωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας “Ιωνία” Φωτεινή Κοτσογλανίδη και του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας Αργυρώ Μητράκου.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι “μπορεί να πέρασε ένας αιώνας από την αποφράδα χρονιά, το 1922, αλλά θυμόμαστε. Θυμόμαστε πως ήταν ίσως η χειρότερη ιστορική στιγμή του Ελληνισμού, όταν χάσαμε την Μικρά Ασία που από αρχαιοτάτων ετών στήριζε και τροφοδοτούσε το Ελληνικό Πνεύμα, την υπόστασή μας. Ο δρόμος της προσφυγιάς έφερε στον τόπο μας, στην Καλαμάτα πάνω από 4.000 βασανισμένες ψυχές. Μια κοινότητα σπουδαίων ανθρώπων που με τα χρόνια μεγαλούργησαν. Όμως δεν ξέχασαν ποτέ. Δεν λησμόνησαν. Σήμερα μαζί με τους απογόνους των προσφύγων τιμούμε τους νεκρούς και ζωντανεύουμε τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ως Δήμος συνεργαζόμαστε με την Κοινότητα των Μικρασιατών. Έχει ήδη συσταθεί συντονιστική επιτροπή για τις εκδηλώσεις μνήμης, αλλά και για δράσεις που θα ακολουθήσουν (συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις κ.ά.)”

Στη συνέχεια, τιμώντας τις ψυχές που χάθηκαν και ξεριζώθηκαν από τις αλησμόνητες πατρίδες τους, εκπροσωπώντας τους Μικρασιάτες και τους sυλλόγους τους, η Αστρινή Ντορμούσογλου Μαυρέα κατέθεσε με συγκίνηση μια ανθοδέσμη στο μνημείο.

Οι μνήμες κεντρίστηκαν επαναφέροντας στο προσκήνιο την τραγωδία, έτσι όπως την περιέγραψε το κείμενο του “Ελεύθερου Βήματος” στις 12 Σεπτεμβρίου 1922: “Η Σμύρνη ολοκαυτώθη, ο ελληνισμός της εσφάγη. Αι γυναίκες της, αι παρθένοι εγένοντο θύματα αιματηρής ασελγείας. Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος εκρεουργήθη αγρίως. Ίσως την στιγμήν αυτήν, δεν υπάρχειν πλέον τίποτα, σε όλη την μικρασιατικήν παραλίαν, που να ενθυμίζει Ελλάδα και Ελληνισμόν. Το όνειρο έσβησε”.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρασιάτικα τραγούδια από τη χορωδία και το σχήμα μικρών μουσικών του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μουσικής Γεωργίας Ψαραδέλλη.


NEWSLETTER