Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 10:22

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε η "Ελένη"

Γράφτηκε από την
Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε η "Ελένη"

 

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε στους θεατές η συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕΚ Καλαμάτας και Αγρινίου "Ελένη" του Ευριπίδη, που έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή το βράδυ στο Κάστρο.

Η πρωταγωνίστρια "Ελένη" Πέμυ Ζούνη βρισκόταν στη σκηνή από την ώρα που ο κόσμος έμπαινε στο αμφιθέατρο. Η σκηνοθεσία την έδειχνε να κάθεται πάνω στον τάφο του βασιλιά της Αιγύπτου και να συνομιλεί με την κορυφαία του χορού. Το σκηνικό χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα ευρηματικό, αφού περιελάμβανε ένα πραγματικό αυλάκι με νερό. Το κείμενο είχε συχνές αναφορές στις ναυμαχίες των Ελλήνων και στα ταξίδια τους, γεγονός που συνδεόταν με το υγρό στοιχείο της σκηνής. Στην παράσταση είδαμε και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ Νίκο Ξανθούλη, ο οποίος είχε επιμεληθεί τη μουσική και τη μουσική διδασκαλία. Η μετάφραση ήταν του Δημήτρη Δημητριάδη, η σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη, τα σκηνικά-κοστούμια του Νίκου Σαριδάκη, η χορογραφία της Αγγελικής Στελλάτου, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ, βοηθός σκηνοθέτη ήταν ο Γιώργος Τσαπόγας. Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του κειμένου και χάρη στην ερμηνευτική δεινότητα των πρωταγωνιστών, η παράσταση ήταν πολύ ευχάριστη, αλλά ταυτόχρονα περνούσε και τις σκέψεις αμφισβήτησης του Ευριπίδη. Η Πέμυ Ζούνη ακροβατούσε ανάμεσα στο τραγικό της ύπαρξής της και στην... κατάρα της ομορφιάς της, που φαίνεται πως ήταν η αιτία για όλα όσα συνέβησαν. Ο Ευριπίδης θέτει ανοικτά ερωτήματα για το τι είναι θεός και τι άνθρωπος, ενώ βάζει τη μάντισσα Θεονόη τελικά να διαλέξει το σωστό με βάση το ανθρώπινο και όχι το θεϊκό στοιχείο. Ο Μενέλαος δε μπορεί παρά να γίνει αμέσως συμπαθής στο κοινό, με τον αυθορμητισμό και την αφέλειά του, καθώς και τη συνέπεια στα πιστεύω του. Ο Αντώνης Καφετζόπουλος αποδείχθηκε πολύ καλή επιλογή για το ρόλο αυτό. Σημαντική στιγμή, το κλείσιμο της παράστασης με τον Τεύκρο να απαγγέλλει τα λόγια του ποιητή Σεφέρη και να αναρωτιέται γιατί έγινε τελικά αυτός ο μεγάλος πόλεμος, γιατί χάθηκαν τόσοι άνθρωποι σε αυτόν... Μια παράσταση που έδωσε και πάλι πνοή στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. 

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ελένη: Πέμη Ζούνη, Μενέλαος: Αντώνης Καφετζόπουλος, Τεύκρος: Νίκος Αρβανίτης, Θεοκλύμενος: Αντώνης Καρυστινός, Θεονόη: Νίκη Παλληκαράκη, Αγγελο Α΄ : Γιάννης Κοτσαρίνης, Ετερος Αγγελος: Γιώργος Τσαπόγας. Χορός: Νίκη Παλληκαράκη, Ευγενία Μαραγκού, Ειρήνη Τζανετουλάκου  Ηλέκτρα Καρτάνου, Κατερίνα Φωτιάδη, Εύα Κάρτσακλα, Μαρία Τζάνη, Νίκη Αναστασίου, Εύη Γιαννακοπούλου. Οι παραστάσεις θα δοθούν σήμερα και αύριο στο Αγρίνιο, στις 15 και 16 Ιουλίου στο Ηρώδειο στο Φεστιβάλ Αθηνών, σε πόλεις της περιφέρειας Πελοποννήσου και σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας. 

Γ.Σαρ. 

 


NEWSLETTER