Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022 18:54

Καλαμάτα: Βραδιά αφιερωμένη στο πεζογραφικό έργο του Δημήτρη Νόλλα

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Βραδιά αφιερωμένη στο πεζογραφικό έργο του Δημήτρη Νόλλα

 

Βραδιά αφιερωμένη στο πεζογραφικό έργο του Δημήτρη Νόλλα οργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και το Τμήμα Λόγου και Γραμμάτων της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» στο αίθριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, την Τετάρτη στις 8 μ.μ.

Ο κ. Νόλλας συνομιλεί με τον ποιητή και δοκιμιογράφο, υπεύθυνο του Τμήματος Λόγου και Γραμμάτων Δημήτρη Κοσμόπουλο, για το έργο του και τα πνευματικά δρώμενα της χώρας σήμερα, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της νουβέλας του “Ματούλα Μυλλέρου, πάροικος και παρεπίδημος” από τις Εκδόσεις “Ικαρος”. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικό σχήμα.

Σχετικά με το βιβλίο: “Το ακατάληπτο και απερινόητο. Οπως η ζείδωρος αύρα ή ένα πεφταστέρι, έτσι και το πέρασμα μιας άσημης δασκάλας απ’ τη ζωή ενός ανδρικού σύμπαντος αφήνει όσους την συναναστράφηκαν έκθαμβους όσο και ανίκανους να κατανοήσουν την απώλειά της. Δεν έχουμε μαρτυρία για την επίδραση που είχαν τα γεγονότα αυτά πάνω της, εκτός από τις νύξεις που κάνει η ίδια στα σημειωματάριά της, με τα οποία δεν ξέρει ακόμη και σήμερα τι να κάνει ο Αντωνάκης, ως άτυπος κληρονόμος της, πνευματικός τουλάχιστον. Η αλήθεια είναι, όπως τουλάχιστον τη μετέφερε ο Αντωνάκης σε μένα και όσους ήθελαν να τον ακούσουν, πως όλα αυτά που ακολούθησαν μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα φανερώνουν ότι η ακατανόητη μεταστροφή της για τους μέχρι τότε γνωστούς της ακουμπούσε, αν δεν οφειλόταν αποκλειστικά, στα όσα είχε ζήσει στο Μόναχο εκείνους τους πρώτους μήνες του 1919, που είχαν αφήσει το σημάδι τους στον μετέπειτα βίο της”.

Ο Δημήτρης Α. Νόλλας γεννήθηκε το 1940 στην Αδριανή Δράμας από γονείς Ηπειρώτες. Η οικογένεια του εκτοπίστηκε από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε στην Αθήνα και την Φρανκφούρτη νομικά και κοινωνιολογία, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του καθώς η χρεοκοπία της οικογενειακής επιχείρησης, απ' την οποία αντλούσε το εισόδημά του, τον υποχρέωσε να οδηγηθεί αρκετά νωρίς στην βιοπάλη. Εκτοτε έζησε και εργάστηκε για μεγάλα διαστήματα στην πάλαι ποτέ Δ. Ευρώπη. Εγραψε και ραδιοσκηνοθέτησε παιδικές εκπομπές για το ραδιόφωνο και σκηνοθέτησε για την κρατική τηλεόραση ενημερωτικές εκπομπές. Δίδαξε τεχνική σεναρίου στο Τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Στην δεκαετία του '80 συνεργάστηκε σε σενάρια κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών με τους σκηνοθέτες Χατζή, Παναγιωτόπουλο, Αγγελόπουλο, Σμαραγδή, Λαμπρινό και Βούλγαρη. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.


NEWSLETTER