Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2022 13:00

Καλαμάτα: “Στάχτη στο μελτέμι της Ιωνίας γης” υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Μεσσηνίας (βίντεο)

Καλαμάτα: “Στάχτη στο μελτέμι της Ιωνίας γης” υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Μεσσηνίας (βίντεο)

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης και την γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ο ναός της Αναλήψεως Καλαμάτας σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα +αίσθημα της Συναισθηματικής Διαλεκτικής και υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Μεσσηνίας, παρουσιάζουν αυτή την Κυριακή στις 8.30 μ.μ. στο Κάστρο Καλαμάτας την παράσταση “Στάχτη στο μελτέμι της Ιωνίας γης”.

Ένα έργο μνήμης και τιμής. Μια παράσταση που αποτελεί φόρο τιμής σε όλους τους ξεριζωμένους ανά τους αιώνες. Για το έργο, το οποίο θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος σε μήνυμά του στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου αναφέρει: “Καλούμαστε να θρηνήσουμε τις αλησμόνητες πατρίδες όσο και τους ανθρώπους, που ως πρόσφυγες ήρθαν από τα μέρη της γης της Ιωνίας και εγκαταστάθηκαν ως φτωχοί και πένητες ακόμα και εδώ, στην πόλη της Καλαμάτας”.

Ο π. Αλέξιος Σαραντόπουλος, εφημέριος του ναού της Αναλήψεως, μίλησε από την πλευρά του για “φόρο τιμής προς αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ξεριζώθηκαν άδικα από τις αλησμόνητες εκείνες πατρίδες και ήρθαν στη μητέρα Ελλάδα”, προσθέτοντας πως “η ενορία και ο ναός της Αναλήψεως, ήταν η πρώτη ενορία που δέχτηκε το κύμα αυτό των ξεριζωμένων ανθρώπων· στο ναό και τον αύλειο χώρο του έμειναν οι πρώτοι που ήρθαν φέρνοντας μαζί τους τα εικονίσματά τους και τα λιγοστά εκείνα πράγματα που κατόρθωσαν να πάρουν”.

Τη διασκευή του έργου και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Στέλιος Καλαθάς, ο οποίος κατά τη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στο έργο λέγοντας πως “είναι αφιερωμένο όχι μόνο στους ανθρώπους της Ιωνίας, αλλά και σε κάθε ξεριζωμένο”. Στην παράσταση, ο έρωτας είναι βασικό σημείο αναφοράς και όπως περιέγραψε ο σκηνοθέτης της “δείχνει τις ζωές δύο οικογενειών, μιας πλούσιας από τη Σμύρνη και μιας φτωχής από το Αϊβαλί, και μετά έρχεται και ένας έρωτας…”. Πρόσθεσε δε πως πρόκειται για μια παράσταση με πολλές ανατροπές, σασπένς και πολύ χιούμορ, και κυρίως “με εξαιρετικά μηνύματα και ένα από αυτά είναι ότι «πολλά μπορεί να σου αρπάξουν οι άνθρωποι, κανείς όμως δεν μπορεί να σου αρπάξει τις αναμνήσεις σου»”.

Ν.Κ.

*Ο θίασος αποτελείται από 11 μέλη. Τη διασκευή του έργου και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Στέλιος Καλαθάς. Το πρωτότυπο κείμενο είναι της συγγραφέα Στέλλας Φραντζή. Τα σκηνικά και κοστούμια επιμελείται ο Μιχάλης Σδούγκος, φωτογραφία Richard Byron Perry, χορογραφίες Γιάννης Γκούλτας, βοηθός σκηνοθέτη Μιχάλης Μιχαλάκος, υπεύθυνη παραγωγής Σοφία Ρίζου.