Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 20:36

Επιλεγμένες προβολές στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Επιλεγμένες προβολές στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

 

Η καθιερωμένη μηνιαία παρουσίαση των επιλεγμένων ταινιών του Αυγούστου από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας θα γίνει το Σάββατο στις 9 μ.μ. στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Μπενάκη 11).

Στο χώρο θα υπάρχουν ειδικά ψηφοδέλτια όπου το κοινό θα βαθμολογήσει τις ταινίες ώστε οι καλύτερες να περάσουν στην επόμενη φάση. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

-Buona Sera, Σκηνοθεσία: Τζαστέ Μιχαηλίναιτε, Χώρα: Λιθουανία, Διάρκεια: 20'

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός θιάσου ταξιδιωτών ερμηνευτών στη νότια Ευρώπη που ακούγονται στο παιχνιδιάρικο όνομα «Circo Soluna». Τα σπίτια τους είναι βαγόνια με άλογα και ζωηρά χρώματα που δεν έχουν ούτε τις συνηθισμένες οικιακές ανέσεις της σύγχρονης ζωής, ούτε σύνδεση στο διαδίκτυο. Ακόμη και η «κουζίνα» τους είναι ένα μικρό βαγόνι με πόνυ που κρατά τα κύρια άθραυστα σκεύη και φαγητό τους, που τους φέρνουν κυρίως ντόπιοι κάτοικοι της πόλης. Φαίνεται ότι εδώ επικρατεί μια ουτοπική ελευθερία – αλλά καθώς κάθε νέα μέρα ξεκινά, οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες ξεκινούν μαζί της.

 

- Game Over, Σκηνοθεσία: Saeed Mayahy, Μίριαμ Κάρλσεν, Χώρα: Τουρκία, Διάρκεια: 28'

Το «Game Over» αφηγείται την ιστορία μιας διαφορετικής ομάδας παράνομων Αφγανών νεαρών, οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αφήσουν πίσω τα σπίτια και τις οικογένειές τους, για να φύγουν ως έφηβοι σε μια ξένη χώρα. Η ταινία ακολουθεί τη ζωή τους στο Zeytinburnu, μια Αφγανική διασπορά στην Τουρκία, όπου δεν μιλούν τη γλώσσα και πρέπει να ζουν υπόγεια, κρυμμένοι από την αστυνομία, ενώ εργάζονται σε σκιερές δουλειές. Σε ένα υπόγειο, ο Μο και ο Άλι ζουν με άλλα 30 αγόρια. Καθώς ο τόπος είναι γεμάτος, περνούν τις ώρες της αφύπνισης έξω κινούμενοι στους δρόμους και τα πάρκα του Zeytinburnu, πάντα εν κινήσει, για να μην τους πιάσει η αστυνομία. Χωρίς κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό τους να φροντίζει ο ένας τον άλλον, η απίστευτη δύναμή τους και όμως η ακραία ευαλωτότητά τους εμφανίζονται δίπλα δίπλα στη χώρα του κανενός μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης. Άφοβα, παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι της μοίρας ξανά και ξανά, αποφασισμένοι να περάσουν λαθραία στην Ευρώπη – μια ουτοπία μακριά. Όλοι έχουν χάσει τόσα πολλά, είναι πρόθυμοι να θέσουν σε κίνδυνο τα πάντα για να κερδίσουν το ονειρικό έπαθλο της ασφάλειας και της ελευθερίας. Αλλά με ποιο κόστος;

 

- Letters to Parkkimäentie, Σκηνοθεσία: Μίκα Κόσκινεν, Χώρα: Φινλανδία, Διάρκεια: 8'

Και το πιο δυνατό από αυτά είναι η αγάπη. Τα γράμματα του παππού και της γιαγιάς του σκηνοθέτη από τη δεκαετία του 1940 και τα ημερολόγια της γιαγιάς από τη δεκαετία του 2000 είναι το θέμα μιας συζήτησης που πηγαίνει πίσω δεκαετίες. Και στο τέλος μένει μόνο ένας που η λαχτάρα του είναι ατελείωτη.

 

- Malpelo: Mountain of Sharks | Documentary Short, Σκηνοθεσία: Κέβιν Μανέν, Χώρα: ΗΠΑ, Διάρκεια: 15'

Μέρες μακριά από την πιο κοντινή γη, βρίσκεται ένα μυθικό υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Κάτω από τα κύματα: μια μπονάτσα ζωής. Τεράστια κοπάδια ψαριών σκοτεινιάζουν το νερό και εκατοντάδες καρχαρίες περιπολούν στο βουνό. Αλλά όπως όλα τα άγρια μέρη, έτσι και αυτό βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Το παράνομο ψάρεμα και το πτερύγιο καρχαρία ενδέχεται σύντομα να εξαντλήσουν αυτό το φυσικό θαύμα και την περιοχή κληρονομιάς της UNESCO των φυσικών του θαυμάτων.

 

- The Last Hunt, Σκηνοθεσία: Χαράλαμπος Γιαννακάκης, Χώρα: Ελλάδα, Διάρκεια: 13'

Ο Δημήτρης Ζάννες έχει αφιερώσει τη ζωή του στις δύο μεγάλες του αγάπες - τη γυναίκα του και την θάλασσα. Αλλά τώρα, βλέποντας μία θάλασσα σε παρακμή από την πρώτη γραμμή του ψαράδικου του, αναρωτιέται τι είδους παρακαταθήκη θα αφήσει στους γιους του.

 

- The Creation Of a Symbolic Painting, Σκηνοθεσία: Ευγενία Κολεσνίκοβα, Χώρα: Ουκρανία, Διάρκεια: 10'.

Η ταινία αφορά τη διαδικασία δημιουργίας πινάκων για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τις 24 Φεβρουαρίου.

 

- The Search, Σκηνοθεσία: Jesus David Palacio, Χώρα: Κολομβία, Διάρκεια: 14'

Για τρία χρόνια ο Abelardo παραιτήθηκε από την επαγγελματική του ζωή ως καθηγητής πανεπιστημίου στα ισπανικά και τη λογοτεχνία. Αποφάσισε να απομακρυνθεί από τον υλικό του κόσμο, το σπίτι του, την τηλεόραση, το κινητό του, για να ζήσει με λιτό τρόπο, χωρίς πολλές αξιώσεις. Μέσα από ένα φυσικό και μεταφυσικό ταξίδι που κάνει ο Abelardo, γνωρίζουμε την πρόθεσή του να «βρεί την ευτυχία της ύπαρξης» με φυσικό τρόπο.

 

- Women on Watch, Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Ε. Χέιγουντ, Χώρα: ΗΠΑ, Διάρκεια: 14'

Ένα μίνι ντοκιμαντέρ για τις ανείπωτες συνεισφορές των λεσβιών κατά τη διάρκεια της επιδημίας A.I.D.S.