Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 08:50

Εγκαινιάζεται η έκθεση “Θησαυροί Ζωγραφικής”

Γράφτηκε από τον
Εγκαινιάζεται η έκθεση “Θησαυροί Ζωγραφικής”

Από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, θα εγκαινιαστεί σήμερα Κυριακή στις 12 το μεσημέρι η έκθεση «Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Πρόκειται για μια σπουδαία έκθεση με ελεύθερη είσοδο που θα φιλοξενήσει σημαντικούς πίνακες ζωγραφικής από κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως των Θεόφιλου, Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Μιχαήλ Οικονόμου, Γιώργου Μπουζιάνη, Φώτη Κόντογλου, Γιάννη Τσαρούχη, Βάλια Σεμερτζίδη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Γιάννη Μόραλη,  Γιώργου Σικελιώτη, Ναυσικά Πάστρα, Γιάννη Γαΐτη, Χρήστου Καρά, Ρένα Παπασπύρου, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, Γιάννη Μπουτέα, Γιάννη Ψυχοπαίδη Δημήτρη Κούκου, Πάνου Χαραλάμπους, Μιχάλη Αρφαρά, Μάριου Σπηλιόπουλου, κ.ά.. Την έκθεση πλουτίζουν προσωπογραφίες, τοπιογραφίες, συνθέσεις και νεκρές φύσεις, μέσα από διαφορετικές αισθητικές αποτυπώσεις καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών, περίπου από το 1863 έως και σήμερα. Έργα με υψηλή αισθητική έκφραση που αποπνέουν αθανασία και προκαλούν ψυχική ευφορία.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Παρασκευή, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος έκανε λόγο για σπουδαία έργα και θησαυρούς ζωγραφικής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια έκθεση υψηλού επιπέδου με πανελλήνια αναφορά που ενισχύει το πολιτιστικό αποτύπωμα της πόλης. «Καλούμε τον κόσμο να επισκεφτεί το Μέγαρο Χορού και να γνωρίσει αυτά τα έργα ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας και να τα απολαύσει από κοντά» σημείωσε.  O καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου της “Φάρις” Παναγιώτης Λαμπρινίδης αναφέρθηκε αρχικά στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου το οποίο χαρακτήρισε στολίδι για τον πολιτισμό όλης της Ελλάδας. «Θεωρώ πως είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός χώρος μετά την Εθνική Πινακοθήκη» συμπλήρωσε, ενημερώνοντας πως έγινε επιλογή 32 έργων μέσα από τα 2.000 έργα του προαναφερόμενου Μουσείου, αποτελώντας αυτή τη στιγμή στην Καλαμάτα διαμάντια της νεοελληνικής τέχνης.

Παράλληλα, πληροφόρησε πως ανάμεσα στους καλλιτέχνες των έργων, τέσσερις είναι Μεσσήνιοι, όντας καταξιωμένοι Πανελλήνια και κάποιοι Παγκόσμια. Πρόκειται για τους Ναυσικά Πάστρα και Γιάννη Μπουτέα από την Καλαμάτα, τον Παύλο Διονυσόπουλο από τα Φιλιατρά και το Γιάννη Σπυρόπουλο από την Πύλο. «Θέλω να παρακαλέσω τους εκπαιδευτικούς της Μεσσηνίας να μην στερήσουν απ’ τους μαθητές τη δυνατότητα να έρθουν και να δουν από κοντά τα έργα, διαπιστώνοντας την πραγματική νεοελληνική ζωγραφική» επισήμανε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής τέχνης Ρόδου Στέργιος Αϊβάζης μίλησε για τη συνεργασία Καλαμάτας - Ρόδου, η οποία στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Μουσείου, δίνει την ευκαιρία να μοιραστούν και να διαδώσουν οι άνθρωποι του, τον πολιτιστικό πλούτο του χώρου απ’ το νησί των Iπποτών, για τον οποίο στη συνέχεια έδωσε πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και την “γέννηση” του ερχόμενοι στο σήμερα, υπενθυμίζοντας πως το 2024 θα γιορταστούν τα 60 χρόνια από τα εγκαίνια του. Τέλος, ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς μίλησε για τις προηγούμενες εκθέσεις που παρουσίασε στην Καλαμάτα το 2019 με το “Άγιον Όρος” και το 2020 με τους “Θησαυρούς” από το ΑΠΘ. «Τα έργα που θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα στην Καλαμάτα είναι μοναδικά γιατί στερεώνουν τη φυσιογνωμία και την εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης» τόνισε, κάνοντας αναλυτική αναφορά στους δημιουργούς των έργων ανά γενιά, τους οποίους παρομοίασε με την καρδιά της συλλογής του Μουσείου της Ρόδου. «Τα αριστουργήματα αυτά θα δώσουν την ευκαιρία στον κόσμο να καταλάβει πως η ελληνική ζωγραφική είναι μια σημαντική πτυχή του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, έχοντας λαμπερό παρελθόν και δυναμικό παρόν. Πρόκειται για μια διαδρομή ώστε να καταλάβουμε πως ο πολιτισμός μας είναι ο θώρακας μας και ότι καλύτερο έχουμε να προβάλουμε στον κόσμο» δήλωσε.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Δήμου Καλαμάτας και του Εικαστικού Τομέα της Κ.Ε. Φάρις, υπό τον καλλιτεχνικό διευθυντή Παναγιώτη Λαμπρινίδη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Τάκης Μαυρωτάς. Θα φιλοξενηθεί έως τις 7 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό, Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Μέγας χορηγός είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.


NEWSLETTER