Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022 18:39

Μεσσηνία: Στόχος το 2023 να αναδειχθεί έτος “Μαρία Καλλάς” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Να αναδειχθεί σε έτος “Μαρία Κάλλας” το 2023, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας Ελληνίδας και Μεσσήνιας σοπράνο και να αξιοποιηθεί για την προβολή του τόπου μας, είναι ο στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας και άλλων φορέων του νομού.

Αυτό τονίστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, στη νέα προσωρινή στέγη της Π.Ε. στις σχολές Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα (Κρήτης και Φαρών).

Οι εκδηλώσεις για τη Μαρία Κάλλας θα ξεκινήσουν φέτος στις 2 Δεκεμβρίου, γενέθλια ημέρα, ενώ στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας θα αναρτηθεί γιγαντοαφίσα που θα φαίνεται από κάθε σημείο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος ενημέρωσε ότι έχουν απευθυνθεί στο υπουργείο Πολιτισμού για να γίνουν εκδηλώσεις για τη Μαρία Κάλλας στη Μεσσηνία και σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στα ΕΛΤΑ για επετειακό γραμματόσημο.

Ο γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος έκανε λόγο για βαριά κληρονομιά και σημείωσε πως “η Μαρία Κάλλας είναι παγκόσμιο brand name, που θέλουμε να αποτυπώσουμε και να αποκομίσουμε τα οφέλη”.

Ο γ.γ. του Δήμου Οιχαλίας Σοφιανός Γυπατίδης δήλωσε ότι είναι περήφανοι που η Μαρία Κάλλας κατάγεται από το Νεοχώρι Ιθώμης, έκανε λόγο για προσπάθειες ανάδειξης και διεξαγωγής εκδηλώσεων στον τόπο καταγωγής της κι επεσήμανε την ανάγκη για καλή οργάνωση και συνεργασία όλων των φορέων “για να πετύχουμε πολλά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πατρικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας είπε ότι έχουν σταματήσει οι εργασίες ανακατασκευής του κι ενημέρωσε πως υπάρχει συνεργασία του καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη και της δημάρχου Οιχαλίας Γιώτας Γεωργακοπούλου για τη σύνταξη νέας μελέτης, με βάση οδηγίες του κ. Θέμελη, ενώ η δήμαρχος είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσα, για χρηματοδότηση ολοκλήρωσης του έργου, ώστε να γίνει εκθεσιακός χώρος και μουσείο.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας” Γιώργος Ηλιόπουλος μίλησε για το χώρο μουσείου που λειτουργεί στο ισόγειο του σχολείου, με 7 επιστολές από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας Κάλλας, αποκόμματα εφημερίδων, προγράμματα από εμφανίσεις κι ένα ζευγάρι γάντια της διάσημης σοπράνο. Ενημέρωσε ότι όλα αυτά θα τα παρουσιάσουν στην Πινακοθήκη στο Πνευματικό Κέντρο και ζήτησε να βρεθεί χώρος για μόνιμη έκθεση του αρχείου της Μαρίας Κάλλας.

Για την προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης του έτους Μαρία Κάλλας μίλησαν ο γραμματέας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκραίκης κι ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιώργος Γκουτζιούπας, καθώς οι φορείς που εκπροσωπούν, στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Γ.Σ.