Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 17:15

Η φωταγώγηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων στις πλατείες της Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
Η φωταγώγηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων στις πλατείες της Τριφυλίας

Η φωταγώγηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων στις πλατείες της Τριφυλίας ξεκινά αύριο από την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας,=.

Πιο συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή θα γίνει η φωταγώγηση στην πλατεία Κυπαρισσίας, το Σάββατο στα Φιλιατρά, την Κυριακή στους Γαργαλιάνους και τη Δευτέρα στο Κοπανάκι.
Συμμετέχουν η Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων, η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, το τμήμα μπαλέτου του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων και ο Μορφωτικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας.

Στο σχετικό κάλεσμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης τονίζεται: «Ανάβουμε τα χριστουγεννιάτικα δένδρα στις πλατείες μας παρέα με μολυβένιους στρατιώτες, ξωτικά, αγιοβασιλίτσες και Λάπωνες! Σας περιμένουμε! Κάθε πόλη, κάτι διαφορετικό!

Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου εισήχθη στην Ελλάδα επί Βαυαροκρατίας, όταν τα Χριστούγεννα του 1834 στολίστηκε με δέντρο η κατοικία του Όθωνα στο Ναύπλιο και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια στο παλάτι των Αθηνών.

Στις 24 Δεκεμβρίου 1843 στήθηκε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό σπίτι και συγκεκριμένα στο αρχοντικό του Ναξιώτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, γενικού προξένου της Ρωσίας στην Αθήνα.
Το έθιμο, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, άργησε να εξαπλωθεί στη χώρα μας. Μόλις τη δεκαετία του ‘30 κάποια αστικά σπίτια άρχισαν να στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ μεταπολεμικά το έθιμο διαδόθηκε ταχύτατα τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο χώρα».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER