Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023 12:04

Πρόσκληση για ξεφάντωμα και γνωριμία με ξεχασμένες γεύσεις στο Χαρακοπιό

Γράφτηκε από την

Την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαρακοπιού, διοργανώνει αποκριάτικη γιορτή και απευθύνει πρόσκληση για ξεφάντωμα, στις 1.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Παραδοσιακοί χοροί, γαϊτανάκι, παιχνίδια για τα παιδιά, με μουσική καθώς και κεράσματα και μεζέδες -πράγματα ξεχασμένα προ πολλού- που τα διαβάζεις, και τα ρουθούνια σου κάτι σαν να τα γαργαλάει... προσφορά των μελών του Συλλόγου.

Το χωριό αναφέρεται τουλάχιστον από την εποχή της Ενετοκρατίας με την ονομασία Χαρακοπιό και θεωρείται ως ένα από τα γραφικά κεφαλοχώρια της περιοχής της Κορώνης. Κατοικήθηκε σε όλα τα στάδια της ιστορίας, όπως μαρτυρούν μυκηναϊκοί τάφοι, αρχαιολογικά ευρήματα και το περίφημο ρωμαϊκό ψηφιδωτό της Βίλλας στην Αγία Τριάδα. Περί το 1860, ήταν επίσης ακμαίο σταυροδρόμι της διαδρομής μεταξύ Πύλου-Μεθώνης-Κορώνης και στην περιοχή του υπήρχαν βιοτεχνίες και ανεπτυγμένο εμπόριο.

Για την προέλευση του ονόματος του χωριού υπάρχουν δύο εκδοχές, σύμφωνα με την τοπική παράδοση της περιοχής. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή η ονομασία προήλθε από τα γλέντια και τη «χαρά» που έκαναν οι πραματευτάδες, οι οποίοι ταξίδευαν με προορισμό την Κορώνη, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή η ονομασία προήλθε από τα πήλινα κεραμικά που κατασκευάζονταν στην περιοχή με χαρακτηριστικά αυλακώματα (χαράκι - χαράγματα), καθώς ως και τη δεκαετία του 1960 στην περιοχή του χωριού κατασκευάζονταν πήλινα πιθάρια, γνωστά και ως «τζάρες».

Οι κυρίες του Συλλόγου - περιμένουν με χαρά φίλους και συγχωριανούς να πάρουν μια γεύση και να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο.

 

Κ.Δρ.