Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010 22:54

Αλέξης Μητρόπουλος: «Δεν έχουν μέλλον μισθοί και συντάξεις»

Γράφτηκε από την
Αλέξης Μητρόπουλος: «Δεν έχουν μέλλον μισθοί και συντάξεις»

Οι μισθοί και οι συντάξεις με βάση το μνημόνιο δεν έχουν μέλλον και πάμε σε δραματική συρρίκνωσή τους, σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών μας, είπε σε συνέντευξη Τύπου, χθες το πρωί, ο καθηγητής της Νομικής Αλέξης Μητρόπουλος.
Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι τα μεγαλύτερα θύματα των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων θα είναι οι γυναίκες και διευκρίνισε ότι το ζήτημα του χρέους μας είναι ζήτημα πολιτικό, προτρέποντας τους πολίτες να πιέσουν για τη μη εφαρμογή του μνημονίου.
Ο Αλέξης Μητρόπουλος μαζί με το δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, ήταν προσκεκλημένοι του Συλλόγου Τριτέκνων Μεσσηνίας, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο και όπως είπε ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Κορομηλάς, ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη από άποψης ενδιαφέροντος και συμμετοχής του κόσμου.
Μαζί με τους κ. Αυτιά και Μητρόπουλο, το κοινό της ημερίδας ενημέρωσαν οι Διονύσης Καλαματιανός και Δημήτρης Μουσελίμης, συνεργάτες του κ. Μητρόπουλου, εξειδικευμένοι ο ένας στα εργασιακά και ο άλλος στα συνταξιοδοτικά.
Ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου, στα θέματα που αναπτύχθηκαν στην ημερίδα, είπε:
"Ερμηνεύσαμε τις παραμέτρους των νόμων Λοβέρδου (3863 και 3865) για το ιδιωτικό και το δημόσιο ασφαλιστικό αντίστοιχα, εξηγήσαμε τις παραμέτρους του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που παρεμβαίνει στους μισθούς και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και είπαμε ότι οι αλλαγές στις συντάξεις θα συνεχιστούν, επειδή και με το τρίτο μνημόνιο, η τρόικα επέβαλε και η κυβέρνηση δέχτηκε στις αρχές του νέου έτους να υπάρξει νέα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αυστηρή και τούτη τη φορά, επειδή κατά τις εκτιμήσεις της τρόικας οι συνταξιοδοτικές δαπάνες επί του ΑΕΠ φαίνεται ότι έχουν βγει από τους προϋπολογισμούς τους στα πλαίσια του μνημονίου.
Συνεπώς η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο τρίτο μνημόνιο, απεδέχθη να κάνει και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στις αρχές του νέου έτους.
Θα έχουμε δραστικές αλλαγές με βάση τους νόμους Λοβέρδου στα επικουρικά, στα εφάπαξ, στα βαρέα και ανθυγεινά και όσοι είναι προ θεμελιώσεως να κάνουν χρήση της θετικής ρύθμισης των νόμων για αναγνώριση των πλασματικών χρόνων, είτε για θεμελίωση είτε για προσαύξηση των συντάξεών τους".

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνουν αυτοί που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα μέχρι τέλος του χρόνου, δηλαδή να πάρουν ή όχι σύνταξη, ο κ. Μητρόπουλος είπε:
"Ο κόσμος δεν έχει σαφή εικόνα του τι σημαίνει κατοχύρωση. Η κυβέρνηση έκανε μια καλή ενέργεια το Μάιο του 2010 για να αποτρέψει τη μεγάλη φυγή σε σύνταξη. Αλλο όμως θεμελιώνω τις προϋποθέσεις να βγάλω σύνταξη και άλλο εισπράττω σύνταξη. Οποια κυρία μέχρι τα τέλη του 2010 έχει συμπληρώσει 5.500 ένσημα και έχει ανήλικο τέκνο και είναι 50 ετών και θεμελιώνει και εισπράττει σύνταξη.
Αν όμως στο ίδιο χρονικό σημείο έχει 5.500 ένσημα, 18,5 χρόνια εργασίας, έχει ανήλικο τέκνο τα χρόνια που δούλεψε αλλά είναι 47 ετών, τότε αν και έχει θεμελιώσει τους όρους συνταξιοδότησης για να εισπράξει τη σύνταξη, ή θα δουλέψει άλλα τρία χρόνια ή θα σταματήσει και θα αναμένει τρία χρόνια για να εισπράξει τη σύνταξη".

Σχετικά με το αν θα πληγούν σε μεγάλο ποσοστό και οι ήδη συνταξιούχοι, ακόμα και όσοι έχουν βαρέα ανθυγιεινά και τι θα γίνει με την περικοπή 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, ο Αλέξης Μητρόπουλος εξήγησε:
"Ο 13ος και 14ος μισθός μετεξελίχθηκαν πλέον σε απλά επιδόματα. Στο μνημόνιο υφέρπει μια διάθεση των δανειστών μας, να αμφισβητήσουν ολοσχερώς την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.
Οι μεγάλες αλλαγές όμως εντός του 2011 είναι η παρέμβαση στα επικουρικά και στα βαρέα, ενώ προσετέθη στο τρίτο μνημόνιο και η παρέμβαση στα εφάπαξ.
Οι ουσιωδέστερες παρεμβάσεις με βάση τούς ήδη ψηφισθέντες νόμους θα είναι στις καταβολές των επικουρικών συντάξεων όπου και σ' αυτούς που είναι ήδη συνταξιούχοι και σ' αυτούς που θα γίνουν συνταξιούχοι, θα εξαρτηθεί από την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης στα επιμέρους ταμεία.
Προσετέθη με πίεση των δανειστών -κι αυτό έχει αποκρυβεί, τουλάχιστον από τους πολιτικούς- στο τρίτο μνημόνιο, ότι αυτή η παρέμβαση δεν θα γίνει μόνο στα επικουρικά αλλά και στα ταμεία εφάπαξ. Συνεπώς και για τα ταμεία εφάπαξ, τα λεγόμενα ταμεία προνοίας, ή ταμεία αποζημιώσεων για τις ΔΕΚΟ, φαίνεται ότι υπάρχει μια μεγάλη αμφισβήτηση κι ότι η καταβολή προσεχώς των εφάπαξ θα εξαρτηθεί από την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών.
Συμπέρασμα, οι επικουρικές φαίνεται ότι μπαίνουν σε μια προκρούστεια διαδικασία, τα εφάπαξ το ίδιο και βεβαίως τα βαρέα και ανθυγιεινά ομοίως, διότι σύμφωνα και με τα τρία μνημόνια και με παράλογη επιμονή των δανειστών που δυστυχώς αποδέχτηκε η κυβέρνηση, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2011 από τα επαγγέλματα και τα λειτουργήματα που είναι ένταγμένα στα βαρέα και ανθυγιεινά μέχρι τώρα, το 90% πρέπει να αποχαρακτηριστούν. Αντιλαμβάνεστε τι πλήγμα θα είναι αυτό.
Διασώζονται φαίνεται μόνο, όσοι είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά αλλά θα προλάβουν να βγουν στη σύνταξη μέχρι το 2015. Συνεπώς, οι δραστικότερες αλλαγές για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων θα είναι η παρέμβαση στις επικουρικές, στα ταμεία προνοίας και στα χρόνια των επικινδύνων και βαρέων επαγγελμάτων.
Εάν βεβαίως αρκεστούμε στους ήδη ψηφισθέντες νόμους, διότι, όπως λέει το τρίτο μνημόνιο, θα πρέπει μέχρι τέλος Μαΐου να υπάρξει και νέα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για όλες τις παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος".
Τέλος, ερωτώμενος για το τι μπορεί πρακτικά να κάνει ο πολίτης απέναντι σε αυτή την επίθεση των εισοδημάτων του που δέχεται, ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος απάντησε:
"Καλείται να πιέσει για να σταματήσει η εφαρμογή του μνημονίου και να παρθούν τέτοιες πρωτοβουλίες προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο, για να πείσουν τους δανειστές μας ότι είναι αξιόπιστο πολιτικό προσωπικό που μπορούν να του εμπιστευτούν οι Ευρωπαίοι πολλά και φτηνά χρήματα για να μην εξουθενώσουν τους Ελληνες, οι οποίοι δεν φταίνε ή φταίνε πολύ λίγο. Συνεπώς, το ζήτημα του χρέους μας είναι ζήτημα πολιτικό.
Και δεν ήρθαμε σ' αυτήν την κατάσταση επειδή είμαστε αναξιόχρεοι, αλλά επειδή το πολιτικό προσωπικό της πατρίδας μας δεν μπόρεσε να δανειστεί. Αυτό είναι το πρόβλημα".

 

Ρεπορτάζ
Μαρία Τομαρά


NEWSLETTER