Κυριακή, 05 Μαρτίου 2023 18:01

Παράταση για την «Αφροδίτη με τη γούνα» σε σκηνοθεσία Θανάση Κουρλαμπά

Γράφτηκε από την
Παράταση για την «Αφροδίτη με τη γούνα» σε σκηνοθεσία Θανάση Κουρλαμπά

 

Παράταση έως τις 27 Μαρτίου πήρε το αριστούργημα του Λέοπολντ Φον Ζάχερ-Μαζόχ «Η Αφροδίτη με τη γούνα», σε σκηνοθεσία του Καλαματιανού Θανάση Κουρλαμπά.

Η Happy Productions παρουσιάζει με επιτυχία από τον περασμένο Νοέμβριο την παράσταση στο Θέατρο “Άνεσις”, στην Αθήνα, σε μετάφραση Νικολέτας Κοτσαηλίδου, εικαστική επιμέλεια Γιάννη Μετζικώφ και πρωτότυπη μουσική Γιάννη Οικονόμου. Στο βραβευμένο έργο του Μαζόχ, γραμμένο το 1870, παρακολουθούμε την ερωτική σχέση του Σεβερίν (Θανάσης Κουρλαμπάς), ενός γοητευτικού γαιοκτήμονα, με τη Βάντα (Αμαλία Νίνου), μια εικοσιτετράχρονη χήρα. Η εκρηκτική συνάντησή τους σε ένα απομονωμένο θέρετρο των Καρπαθίων θα γίνει το πεδίο μάχης ενός οριακού έρωτα. Ο Σεβερίν φαντασιώνεται τη Βάντα στο ρόλο της πανέμορφης, ψυχρής, αυταρχικής Αφροδίτης, μιας ιδεατής γυναίκας αφιερωμένης στο κυνήγι της ηδονής. Την παρασύρει σ’ ένα παιχνίδι ψυχολογικής και φυσικής βίας, ξυπνώντας μέσα της την επιθυμία για επιβολή. Σταδιακά και με δική του παρότρυνση μετατρέπεται σε πιστό υπηρέτη της εκχωρώντας της το δικαίωμα να αποφασίζει για οτιδήποτε τον αφορά, να τον κακοποιεί ψυχολογικά και να τον βασανίζει σωματικά. Αντίπαλον δέος του Μαρκήσιου Ντε Σαντ, πολέμιος του αντισημιτισμού, υπέρμαχος του φεμινισμού, απλώς ηδονιστής ή ένας παρεξηγημένος λογοτέχνης, ο Λέοπολντ φον Ζάχερ Μαζόχ γράφει ένα έργο που, ενάμιση αιώνα αργότερα, συνεχίζει να σοκάρει με τη σκληρότητα και την απλότητά του. Η Αφροδίτη με τη Γούνα όμως, δεν είναι μόνο μια ιστορία ηδονής και πόνου. Είναι κυρίως μια ιστορία οριακού πάθους και αγάπης. Και όπως κάθε τέτοια ιστορία και στην αληθινή ζωή, θέτει τους ήρωες της σε μια δίνη και τους αφήνει έρμαια απέναντι στην τρικυμία του αδηφάγου αλλά και πολύτιμου Έρωτα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μαζόχ «δάνεισε» το όνομά του στη λέξη μαζοχισμός (το 1893, προς έκπληξη και μάλλον δυσαρέσκεια του συγγραφέα, ο ψυχίατρος Ρίχαρντ φον Κραφτ-Έμπιγκ έχοντας την Αφροδίτη στο επίκεντρο, δημιουργεί τον όρο «μαζοχισμός»), ούτε ότι οι Velvet Underground είχαν τραγούδι στο ιστορικό τους ντεμπούτο το 1967 με τίτλο Venus in furs, ούτε φυσικά ότι ο Ρόμαν Πολάνσκι γύρισε ταινία βασισμένη στους διαλόγους του βιβλίου το 2013…

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Λέοπολντ φον Ζάχερ Μαζόχ, Σκηνοθεσία: Θανάσης Κουρλαμπάς, Μετάφραση: Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Θεατρική διασκευή: Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Εικαστική επιμέλεια/ Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, Μουσική: Γιάννης Οικονόμου, Σχεδιασμός φωτισμών: Αργύρης Θέος, Βοηθός σκηνοθέτη: Ελπίδα Νικολάου, Επιστημονικός σύμβουλος: Χάρης Μωρίκης, Επιμέλεια ηλεκτρονικού προγράμματος: Ηλέκτρα Μαγγίνα, Επιμέλεια μαλλιών: Κωνσταντίνος Κολιούσης, Φωτογραφίες / Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας, Γραφιστική επιμέλεια: Σπύρος Μάης, Μάριος Γαμπιεράκης (Μαύρα Γίδια), Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης, Παραγωγή: Happy Productions, Διανομή: Θανάσης Κουρλαμπάς, Αμαλία Νίνου.

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 9 μ.μ.. Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά (+ διάλειμμα 10 λεπτών). Προπώληση: viva.gr.


NEWSLETTER