Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023 07:53

Τελευταίες παραστάσεις του έργου «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα» από τη Θεατρική Διαδρομή

Γράφτηκε από την

 

Ολοκληρώνεται την Κυριακή ο κύκλος παραστάσεων του αριστουργήματος του Άρθουρ Μίλερ «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα» το οποίο παρουσιάζεται καθημερινά στις 9 μ.μ. από τη "Θεατρική Διαδρομή" σε σκηνοθεσία Κώστα Χαλκιά, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Από τις 3 Μαρτίου που έγινε η πρεμιέρα, η παράσταση έχει δεχτεί θερμές κριτικές από το θεατρόφιλο κοινό, τονίζοντας τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών αλλά και την σκηνοθετική προσέγγιση του Κώστα Χαλκία. Το σημείωμα του σκηνοθέτη για την παράσταση έχει ως εξής: «Η σκηνική μου άποψη για το έργο του Άρθουρ Μίλλερ “Ψηλά από τη Γέφυρα”, καθορίσθηκε από μια δήλωση του, ότι είναι το πιο κοντινό του έργο προς το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα. Ο κεντρικός του ήρωας Έντυ Καρμπόνε, αναλογικά και αντίστοιχα, λόγω της ανεπίστρεπτης πορείας της ειμαρμένης του προς τον όλεθρο και την καταστροφή, παρομοιάζεται δραματουργικά μ έναν ήρωα σαν τον Άμλετ, σαν τον Οιδίποδα, σαν τον Βασιλιά Ληρ. Ήρωες που δεν κατάφεραν να αποτρέψουν και να αλλάξουν την μοίρα τους! Αυτό που εκτοξεύει σκηνικά την υποκριτική εξέλιξη των ρόλων αυτών είναι το προδιαγεγραμμένο και εκ των προτέρων “επιλεγμένο” φινάλε όχι μόνο του ρόλου αλλά και συνολικά του Δράματος. Με λίγα λόγια τα δραματουργικά σκηνικά μεγέθη εκρήγνυνται ως μια βραδυφλεγής βόμβα με το φυτίλι της να έχει ανάψει πολύ πιο πριν από την έναρξη της παράστασης. Η μεθοδευμένη διαδικασία για την πορεία της έκρηξης αυτής καθορίζει την ποιότητα της παράστασης. Όταν αντιληφθείς το σκοτάδι - χάος και το φως να συγκρούονται η να προχωρούν παράλληλα στη κόψη του ξυραφιού των ανθρωπίνων πράξεων, μοιραία κι αναγκαστικά πρέπει να έχεις την δυνατότητα επιλογής, να αντέξεις μέχρι τη στιγμή που μια χαοτική τρύπα θα σε ρουφήξει ως αποτέλεσμα της “ελαφράς” εξάρτησης από τις αρχικές συνθήκες. Κύριος στόχος μας πρέπει να είναι ο εντοπισμός των όγκων του αθέατου κειμένου. Μόνο από τους όγκους αυτούς είμαστε υποχρεωμένοι να αντλήσουμε την καθοδήγηση της υποκριτικής μας! Για να πλησιάσεις ως ηθοποιός σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο παρόμοιες σκηνικές διαδικασίες με στόχο κάποιο "ενδιαφέρον" σκηνικό αποτέλεσμα, απαιτείται εργαστηριακός χρόνος, εξοπλίζοντας με χιλιάδες πληροφορίες την εγκυκλοπαιδικότητά σου και εκπαιδεύοντας κάθε σημείο του σώματος σου, με στόχο τον υπέρτατο σκηνικό συνδυασμό… “Σώμα -κίνηση…. Συνθήκη - Κατάσταση… Λόγος”. Είμαι ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία από τη”Θεατρική Διαδρομή” εδώ και 10 χρόνια, να αυτοεκπαιδεύομαι  και να δημιουργώ εργαστηριακές συνθήκες για τις ανάγκες κάθε παράστασης που ανεβάζουμε. Ελπίζω όλα αυτά να καταφανούν μέχρι το τελικό αποτέλεσμα της παράστασής μας. Μια παράσταση που προσπαθήσαμε μαζί με όλα τ άλλα να την διηγηθούμε σαν παραμύθι».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, Σκηνοθεσία: Κώστας Χαλκιάς, Σκηνικά: Κώστας Χαλκιάς, Φωτισμοί: Κώστας Χαλκιάς – Γιώργος Λαπέας, Κοστούμια: Όλγα Αλεξανδροπούλου, Μουσική επιμέλεια: Κώστας Χαλκιάς, Βοηθός σκηνοθέτη: Βίλμα Ταγαρούλια, soupervisor: Ηλίας Παρθένιος, Αφίσα: Κώστας Χαλκιάς – Ηλίας Παρθένιος, Φωτοτογραφίες – Βίντεο: Νικήτας Κώτσιαρης, Φωτιστής: Γιώργος Λαπέας, Ηχητικός: Γιάννης Γιάνναρος, Διεύθυνση Παραγωγής: Αποστόλης Ασημακόπουλος, Φροντιστήριο: Βίλμα Ταγαρούλια.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Έντυ: Στράτης Καϊκης, Μπέατρις: Αγγελική Κανδυλιώτη, Κάθρην: Γεωργία Λαμπροπούλου, Ροντόλφο: Χάρης Παναγιώτοπουλος, Μάρκο: Ιωάννης Κυριαζής, Αλφιέρι: Ηλίας Παρθένιος, Λούϊς: Μάριος Μέτσιος, Μάϊκλ: Παναγιώτης Καραμπέτσος, Τόνυ: Στάθης Μητσέας, Αστυνομικός Α΄: Σωτήρης Σπύρης, Αστυνομικός Β΄: Ευάγγελος Ζεμπίλας, Κύριος Λιπάρι: Γιώργος Παναγόπουλος, Κυρία Λιπάρι: Ζιζέλ Παππά, Μετανάστης Α΄: Παναγιώτης Σιάχος, Μετανάστης Β΄: Χριστιάνα Ρούπα, Γείτονες: Μαρία Τούμπουρου, Γείτονες: Βίλμα Ταγαρούλια.

Για κρατήσεις θέσεων καλέστε στα τηλέφωνα 27210 87902 και 6945984608. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ (κανονικό) και 8 ευρώ (μειωμένο, για συλλόγους).