Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023 12:39

Μεσσηνία: Εντυπωσιακή και φέτος η αναβίωση των λαμπαδηφοριών στο Σιδηρόκαστρο (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Εντυπωσιακή και φέτος η αναβίωση των λαμπαδηφοριών στο Σιδηρόκαστρο (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Το έθιμο των λαμπαδηφοριών αναβίωσε τη Παρασκευή το απόγευμα στο Σιδηρόκαστρο  με εντυπωσιακό τρόπο στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της συμμετοχής της Τριφυλίας στην Επανάσταση.

Το έθιμο διασώζεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι Έλληνες με αναμμένες δάδες γιόρταζαν την απελευθέρωση από τους Τούρκους και την Ανάσταση του Έθνους.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη δοξολογία στον ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο φυλάσσεται το ιερό δισκοπότηρο, με το οποίο κοινώνησαν οι οπλαρχηγοί πριν δώσουν τις μάχες για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τούρκικο ζυγό.

Στη συνέχεια στο χώρο δίπλα από το ναό έλαβε χώρα θεατρικό δρώμενο με την αναπαράσταση του ξεσηκωμού όπου κανονιοβολισμοί και τουφεκιές σήμαναν την επανάσταση και το ξεσηκωμό του έθνους. Ακολούθησαν οι

λαμπαδηφορίες όπου ένα ποτάμι φωτάς από τον κόσμο που κρατούσε δάδες στο χέρι ξεχύθηκε στους δρόμους του χωριού.

Η λαμπαδηφορία κατέληξε στην πλατεία του χωριού όπου άναψαν μια μεγάλη φωτιά γύρο από την οποία έγινε το δρώμενο με τον κύκλο των αθανάτων όπου ο κάθε οπλοφόρος αναφωνούσε ένα όνομα από τους ηρωικούς πρωταγωνιστές της επανάστασης και πυροβολούσε στον αέρα.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών και το Μορφωτικό Σύλλογο Φιλιατρών «Ο Πυρσός». Ενώ στα δρώμενα και την αναπαράσταση του ξεσηκωμού συμμετείχαν επίσης οι : Ελληνομνήμονες Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας Καλαμάτας , Σύλλογος Αθλητικός Πολιτιστικός Παράδεισος Καλαμάτας, Τμήμα Αναβίωσης Παναγιώτης Κεφάλας, Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας «Η Ιωνία», Πανηπειρωτικός  Σύνδεσμος Ελευσίνας, Αντιπροσωπεία Μανιατών.

Κ.Μπ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER