Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023 07:54

Ενημερωτική ημερίδα στους Γαργαλιάνους - Πρόβλημα για πολλούς ιδιοκτήτες η εκτός σχεδίου δόμηση

 

Ενημερωτική ημερίδα για την κατάργηση της δόμησης σε ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου πόλεων και οικισμών και τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στους Γαργαλιάνους.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Σύλλογο Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας και το Δικηγορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Όπως τονίστηκε, ανατρέπεται η υφιστάμενη κατάσταση, επηρεάζονται πολλές ιδιοκτησίες και ιδιοκτήτες, ενώ ήδη έχουν παγώσει αγοραπωλησίες και εκδόσεις οικοδομικών αδειών.

Το κοινό που κατέκλυσε την Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και έθεσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης πολλά ερωτήματα.

Εισηγητής ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Νίκος Αναστασόπουλος, ο οποίος σημείωσε: «Καλέσαμε σήμερα τον κόσμο εδώ για να κάνουμε μια ενημέρωση σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία το τελευταίο διάστημα με μια απόφαση του ΣτΕ πάει προς κατάργηση. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση πάνω στο θέμα αυτό προς τους πολίτες και αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε τη συγκέντρωση αυτή. Η απόφαση αυτή τινάζει στον αέρα όσα ξέραμε για την εκτός σχεδίου δόμηση, άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί από το 1985 έως σήμερα βρίσκονται στον αέρα, αγοραπωλησίες οι οποίες έχουν γίνει με υψηλό τίμημα κι αυτές είναι στον αέρα. Ο κόσμος εμπιστεύθηκε τόσα χρόνια το ελληνικό κράτος και επένδυσε χρήματα στη γη αγοράζοντας ένα κτήμα ή ένα οικόπεδο, με σκοπό να οικοδομήσει, να πουλήσει, να δώσει στο παιδί του και σήμερα βρίσκεται ξαφνικά το κτήμα αυτό να μην έχει καμία αξία. Είναι μια απόφαση, η οποία στην ουσία θέλει ν’ απαξιώσει την αξία της γης, να ρίξει την αξία της γης και στοχεύει στη φτωχοποίηση του κόσμου, του ελληνικού λαού. Ειδικά για το Δήμο Τριφυλίας, που είναι ένας δήμος ο οποίος δεν έχει ούτε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, ούτε απόθεμα πολεοδομημένης γης, η απόφαση αυτή της απαγόρευσης της εκτός σχεδίου δόμησης σημαίνει ξαφνικό θάνατο για τα δικαιώματα που έχει ο κόσμος στην εκτός σχεδίου δόμηση. Η απόφαση αυτή αφορά το 95% των γηπέδων που βρίσκονται στην εκτός σχεδίου περιοχή, άρα λοιπόν είναι -στην ουσία- καθολικό. Θα μπορούν να οικοδομήσουν μόνο τα οικόπεδα εκείνα τα οποία έχουν πρόσωπο σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, μιας και δρόμους προϋφιστάμενους του 1923 και αναγνωρισμένους, όπως λέει η απόφαση του ΣτΕ, δεν έχουμε στην περιοχή μας. Κι όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά γενικά. Και δεν είναι εύκολο να κινηθεί μια τέτοια διαδικασία. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, είχε δεσμευτεί να νομοθετήσει, αλλά όλο αυτό το διάστημα δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια και την τελευταία στιγμή δήλωσε ότι το θέμα θέλει περαιτέρω επεξεργασία και το παρέπεμψε στις καλένδες για μετά τις εκλογές».

Από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου η δικηγόρος Βάσω Μαρίνη  επισήμανε: «Η εκδήλωση αυτή γίνεται με σκοπό να ενημερώσουμε τον κόσμο σχετικά με μια εξέλιξη η οποία είναι πάρα πολύ αρνητική. Με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ καταργείται ουσιαστικά ολοσχερώς η δόμηση στις ιδιοκτησίες που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως. Αυτό είναι μια ανατροπή μίας κατάστασης, η οποία είναι δημιουργημένη εδώ και 100 χρόνια περίπου. Δηλαδή, από το 1928 μέχρι και σήμερα επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση με όρους. Έρχεται λοιπόν τώρα αυτή η απόφαση να νομοθετήσει, ουσιαστικά, ενώ δεν είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ να νομοθετεί αλλά να νομολογεί, να νομοθετήσει και να καταργήσει ένα νόμο που ισχύει απ’ το 1928. Νομίζω ότι δεν μπορεί οι πολίτες να το αφήσουν αυτό να περάσει έτσι. Θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση και μόνο αυτή η αντίδραση μπορεί να σταματήσει αυτή την εξέλιξη».

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Χάιδω Παναγιωτοπούλου (και υποψήφια δήμαρχος), Παναγιώτης Τσαφαράς, Αγγελής Κοροβίλας, Σταματία Αλεξοπούλου, Γιάννης Αδρακτάς, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Γαργαλιάνων Βασίλης Αγγελόπουλος και ο υποψήφιος δήμαρχος Άκης Κατρίτσης.

Κ.Μπ.