Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 09:58

Με επιτυχία το 4ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας - Συμμετέχουν και Μεσσήνιοι συγγραφείς

Γράφτηκε από την
Με επιτυχία το 4ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας - Συμμετέχουν και Μεσσήνιοι συγγραφείς

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Ξεκίνησε με επιτυχία και συνεχίζεται το 4ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας που διοργανώνει η ΑΜΚΕ Agatha και το βιβλιοπωλείο Monogram, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Mikrokosmos Entertainment Ltd, έως τις 25 Μαΐου. Σκοπό έχει την προώθηση ενός από τα δημοφιλέστερα λογοτεχνικά είδη στον κόσμο, της αστυνομικής λογοτεχνίας, και την ανάδειξη των Ελλήνων καλλιτεχνών-συγγραφέων, καθώς και των υπόλοιπων καλλιτεχνών που συνεργάζονται για την προώθησή του.

Μεγάλη χαρακτηρίζεται η προσέλευση του κοινού και αυτό φαίνεται ήδη από τις εκδηλώσεις που έχουν προηγηθεί και από τις κρατήσεις για το τριήμερο (19-20-21 Μαΐου) στο "Σεράφειο", τονίζει η Ιωάννα Πετρίδου, διοργανώτρια του φεστιβάλ, μιλώντας στην "Ε" με αφορμή τις εκδηλώσεις.

"Εχουμε δύο ξένους συγγραφείς, τον Κρις Κάρτερ και τον Αρνε Νταλ, υπέροχες διαδραστικές εκδηλώσεις για τους μικρούς μας φίλους, ένα εξαιρετικό παιχνίδι μυστηρίου για μικρούς και μεγάλους, την παράσταση "Σεληνιασμός" από τη Δραματική Σχολή Τεχνών και φυσικά την πρωτότυπη ιδέα μιας παράστασης από τους συγγραφείς που καλούνται να υποδυθούν τους ήρωες της Αγκάθα Κρίστι στο έργο "Και δεν έμεινε κάνεις", ανέφερε. "Δεν θα μπορούσα όμως να μην αναφέρω και την παρουσίαση του συλλογικού έργου "Είκοσι τρία εγκλήματα στο Χολαργό", που έγινε ήδη με τεράστια επιτυχία, και είναι ένα βιβλίο που εμείς ονομάζουμε το παιδί του φεστιβάλ", υπογράμμισε η κυρία Πετρίδου.
"Στη συνάντηση πού έγινε το Σεπτέμβρη για να συζητήσουμε για το φεστιβάλ του 2023 ο Κώστας Στοφόρος πρότεινε τη δημιουργία αυτού του συλλογικού έργου. Ο Γιάννης Χουτόπουλος ιδιοκτήτης των εκδόσεων "Κύφαντα" προθυμοποιήθηκε αμέσως να το αναλάβει και μαζί κάναμε τις προτάσεις στους συγγραφείς. Είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή μας που όλοι αυτοί οι καταξιωμένοι συγγραφείς δέχτηκαν να γράψουν ένα διήγημα με τόπο το Χολαργό", συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε ότι στη συλλογή, δημιούργημα 23 συγγραφέων, με τίτλο "Είκοσι τρία εγκλήματα στον Χολαργό" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Κύφαντα" συμμετέχουν και δύο Μεσσήνιοι, η Ερικα Αθανασίου με την ιστορία «Φωτογραφίες γάμου» και ο Παναγιώτης Γιαννουλέας με το διήγημα «Νύχτα τρόμου».
Στη μικρή ιστορία «Φωτογραφίες γάμου», η Έρικα Αθανασίου σε μια κλασική ιστορία ποιος-το-έκανε επιλέγει να κινήσει τους ήρωές της στη σφαίρα της ματαιοδοξίας και της επίπλαστης ευτυχίας. Ένας φωτογράφος, ένας ιερόσυλος κλέφτης, μια νύφη ινφλουένσερ και ο νεόνυμφος δημιουργούν ένα εξαιρετικό όσο και αταίριαστο τετράγωνο. Ο Παναγιώτης Γιαννουλέας στο διήγημά του «Νύχτα τρόμου» δημιουργεί την απαραίτητη αχλή μυστηρίου που σκεπάζει το γεγονός της πυρκαγιάς της μονοκατοικίας επί της οδού Υμηττού. Διεθνή κυκλώματα, καρτέλ ναρκωτικών, πλαστικές επεμβάσεις, εκβιασμοί και πατρική αγάπη δίνουν ανόθευτες δόσεις αγωνίας στον αναγνώστη. Όλα στο τέλος τακτοποιούνται, αρκεί ασφαλώς να έχει πληρωθεί το απαραίτητο τίμημα.

Ο τρόπος για να συμμετάσχει κάποιος στο φεστιβάλ -που θα πραγματοποιηθεί και του χρόνου- είναι "απλά να επικοινωνήσει μαζί μας εγκαίρως", λέει η διοργανώτρια. Η αυλαία του φεστιβάλ κλείνει με την παρουσίαση του βιβλίου «Η εξέγερση των Καρυάτιδων» του Πέτρου Μαρκάρη, εκδόσεις "Κείμενα", στο "Μonogram" Χολαργού, εκεί όπου όλα ξεκίνησαν.

 «Και δεν έμεινε κανένας», θεατρική παράσταση στο «Agatha Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας»

Χώροι Εκδηλώσεων

Βιβλιοπωλείο Monogram: Υμηττού 17, Χολαργός

Κινηματογράφος Μικρόκοσμος: Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 106, Αθήνα

Σεράφειο Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 144, Αθήνα

Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών: Μητσαίων 9, Αθήνα

MONK Wine Bar: Καρόρη 4, Αθήνα

Omikron 2: Βουτάδων 42, Γκάζι

 


NEWSLETTER