Τρίτη, 08 Αυγούστου 2023 16:50

Πλήθος κόσμου στη “γιορτή του αλιέα” στο Πεταλίδι

Γράφτηκε από την
Πλήθος κόσμου στη “γιορτή του αλιέα” στο Πεταλίδι

“Η γιορτή του αλιέα” διοργανώθηκε στο Πεταλίδι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 3 του μήνα.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δήμου Μεσσήνης, η γιορτή του ψαρά “αγκαλιάστηκε με θέρμη από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στο γραφικό Πεταλίδι και παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον όλες τις δράσεις της βραδιάς”.

Η εκδήλωση στόχο είχε να αναδείξει την ιστορία και την παράδοση της περιοχής στην αλιεία και διοργανώθηκε από το Δήμο Μεσσήνης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος τόνισε στο χαιρετισμό του ότι η γιορτή έχει διττό στόχο: αφενός να τιμήσει την παραγωγική τάξη των ψαράδων που για δεκαετίες αποτελούσαν βασική πηγή πλούτου της τοπικής οικονομίας και αφετέρου να αναδειχθεί το Πεταλίδι με τα πολλά τουριστικά του πλεονεκτήματα και ως αλιευτικός προορισμός. Επιπλέον, να δοθεί η δυνατότητα -μέσω αυτής της διοργάνωσης- να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες. Ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ακόμη ότι βούληση της δημοτικής αρχής είναι να στηρίξει το επάγγελμα του ψαρά με την οργάνωση της ιχθυαγοράς και του αλιευτικού καταφυγίου Πεταλιδίου και Αγίου Ανδρέα. Πρόσθεσε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση κατασκευής του Βιολογικού Καθαρισμού Πεταλιδίου και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το μεγάλο περιβαλλοντικό αυτό έργο.
Η διευθύντρια του Λυκείου Πεταλιδίου Δήμητρα Γρουσουζάκου έκανε μια ιστορική αναδρομή στην παράδοση της αλιείας στην περιοχή.

Ακολούθως, τιμήθηκαν ψαράδες που είχαν περισσότερα από 40 χρόνια προσφοράς στο επάγγελμα.

Στη διάρκεια της βραδιάς είχαν προγραμματιστεί πολλά δρώμενα, όπως το εργαστήρι των ψαράδων όπου οι ψαράδες έδειχναν τα εργαλεία τους, το παιδικό εργαστήρι όπου οι μικροί επισκέπτες ζωγράφιζαν ψαράκια από πηλό, ενώ υπήρχαν κεράσματα με ψάρια και ποτά, μουσική και τραγούδι.

Στη μεγάλη αυτή γιορτή συμμετείχαν το Αλιευτικό Σωματείο Πεταλιδίου “Ο Φάρος”, ο τοπικός Σύλλογος Γυναικών και η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Μεσσήνης.


NEWSLETTER