Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023 08:32

Μεσσηνία: Γέμισε κόσμο ο Πολύλοφος και φέτος για τη Γιορτή Σύκου (βίντεο-φωτογραφίες)

Μεσσηνία: Γέμισε κόσμο ο Πολύλοφος και φέτος για τη Γιορτή Σύκου (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Πλήθος κόσμου, περισσότερος από κάθε άλλη φορά, έδωσε το “παρών” στη Γιορτή του Σύκου στον Πολύλοφο, που διοργανώθηκε για 20η χρονιά από τον Μορφωτικό Σύλλογο Πολυλόφου, με τη συνδιοργάνωση της ΣΥΚΙΚΗΣ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Μεσσήνης, του Δήμου Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Οσοι βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στον Πολύλοφο είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εδέσματα με βάση το σύκο, αλλά και να διασκεδάσουν με τα τραγούδια που ερμήνευσαν οι Στέλιος Διονυσίου και Αγνή Καλουμένου.

“Χαρούμενος και συγκινημένος γιατί η γιορτή γίνεται για 20η χρονιά” εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου Θανάσης Αναστασόπουλος. “Πρόκειται για μία απόδοση τιμής στους συκοπαραγωγούς, που μοχθώντας στις συκιές έβγαλαν χρήματα για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να σπουδάσουν τα παιδιά τους” είπε χαρακτηριστικά και ακολούθως τόνισε: “Οφείλουμε να συνεχίσουμε το έργο τους για να το παραλάβουν και να το αναπτύξουν οι επόμενες γενιές”.

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι κατά κοινή ομολογία “η Γιορτή του Σύκου αφήνει κάθε χρόνο τις καλύτερες εντυπώσεις και έχει εδώ και καιρό λάβει πανελλαδική διάσταση, προβάλλοντας έτσι σε όλη τη χώρα το σύκο, τον Πολύλοφο, τον Δήμο Μεσσήνης, την Καλαμάτα και ολόκληρη τη Μεσσηνία” μέσα από εκτενή αφιερώματα που παρουσιάζονται.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στους “δύο πανίσχυρους στυλοβάτες” της διοργάνωσης που είναι αφενός όλοι οι κάτοικοι του Πολυλόφου και αφετέρου η ΣΥΚΙΚΗ.

Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ξεκίνησε “με έπαινο για τον πρόεδρο και τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου για την σπουδαία και πανελληνίως πλέον γνωστή εκδήλωση που κάθε χρόνο προβάλλει ευρέως το προϊόν και τον τόπο”.

“Η Περιφέρεια στηρίζει οικονομικά και ηθικά τη Γιορτή του Σύκου, όπως και κάθε άλλη διοργάνωση για τα αγροτικά προϊόντα” διευκρίνισε, ενώ αναφέρθηκε και στην απώλεια μεγάλης ποσότητας του προϊόντος, γεγονός ανησυχητικό και για την επίλυση του οποίου “απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός, αλλιώς το μέλλον δεν είναι καθόλου ευοίωνο”.

Κλείνοντας επεσήμανε ότι ανεξάρτητα από κόμματα απαιτείται αναμόρφωση της αγροτικής πολιτικής που υπάρχει τα τελευταία 40 χρόνια. “Τι να κάνει ο δήμαρχος και η Περιφέρεια, όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένη αγροτική πολιτική;” αναρωτήθηκε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου δήλωσε και αυτός συγκινημένος που είδε μετά από 20 χρόνια τον κόσμο να δίνει το “παρών” στην εκδήλωση και να μη χωράει εκφράζοντας την πρόθεση του συνεταιρισμού να αναλάβει από την επόμενη χρονιά τη διεύρυνση του χώρου τέλεσης της Γιορτής.

“Η ΣΥΚΙΚΗ είναι δίπλα στον παραγωγό με έργα από το χωράφι έως το ράφι” είπε ο κ. Παπαγεωργίου, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι “την προστιθέμενη αξία την παίρνει ο παραγωγός, καθώς το σύκο τυποποιείται στη Μεσσηνία”. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναδιάρθρωση συκεώνων λέγοντας ότι η ΣΥΚΙΚΗ γίνει την τελευταία δεκαετία 5.000 – 10.000 δενδρύλλια σε μέλη και μη μέλη – ακόμα και δωρεάν- τα οποία φυτεύονται, “αλλά δεν θα μπορέσουμε να έχουμε συκοπερίβολα, αν δεν ποτίσουμε και ο ρόλος αυτός δεν είναι της ΣΥΚΙΚΗΣ, αλλά της κεντρικής εξουσίας και της Περιφέρειας”.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς και φυσικά ο οικοδεσπότης δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος.