Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023 07:51

Ξεκίνησε το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

Ξεκίνησε το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

 

Πρεμιέρα με την παράσταση «Kουκλοποιήματα στου χορού τα βήματα» από το Θέατρο μαριονέτας «Ανταμαπανταχού» έκανε χθες το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας.

Εως τις 24 Οκτωβρίου θα παρουσιαστούν 37 παραστάσεις για όλες τις ηλικίες από 17 διακεκριμένους θιάσους και 35 καλλιτέχνες που έρχονται από Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Χιλή, Ισραήλ. Ανάμεσά τους, συμμετέχουν με τις δράσεις τους, και πέντε τοπικές ομάδες κουκλοθέατρου και Σκιών. Παράλληλα, θα γίνουν ανοιχτά υπαίθρια δρώμενα, και πολλά  θεατρικά εργαστήρια - σεμινάρια για ενήλικες και για παιδιά. Με την Αιγίδα και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, τη συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Π.Ε. Μεσσηνίας, και το Δήμο Καλαμάτας και τη συνεργασία της Εκπαιδευτικής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και των σχολείων της Μεσσηνίας θα δοθούν δώδεκα παραστάσεις τα πρωινά σε μαθητές σχολείων Α΄θμιας και Β’ θμιας Εκπαίδευσης και δώδεκα παραστάσεις τα απογεύματα σε άτομα όλων των ηλικιών. Ακόμα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε δωρεάν παραστάσεις σε ειδικά σχολεία και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

 

ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

-«Το Παληό Πανεπιστήμιο και ένοικοί του» από το «Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών». Παράσταση χάρτινου θεάτρου με διάρκεια 45΄ για ηλικίες 14+, Αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου. Σήμερα στις 11 π.μ. για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και στις 7.30 μ.μ. για το κοινό. Το κτίριο που στεγάζει σήμερα το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών υπήρξε ένα από τα πιο επιβλητικά αθηναϊκά σπίτια των αρχών του 19ου αιώνα. Η παράσταση επιχειρεί να φωτίσει πτυχές από τις ετερόκλητες, «μεγάλες» και «μικρές» ιστορίες του κτηρίου, στο οποίο ιστορικά πρόσωπα και λιγότερο γνωστοί ένοικοι (επιστήμονες, αρχιτέκτονες, πρόσφυγες, εσωτερικοί μετανάστες), έζησαν ή εργάστηκαν. Εκεί άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στη νεότερη ιστορία της πόλης της Αθήνας, εκεί έθεσαν τα θεμέλια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα… Στο επίκεντρο της παράστασης βρίσκεται η ιστορία δύο αρχιτεκτόνων του 19ου αιώνα. Πρόκειται για τους πρωταγωνιστές της περιπέτειας του πρώτου πολεοδομικού σχεδίου που συνέταξαν στον ίδιο χώρο, λίγο πριν μεταφερθεί η πρωτεύουσα της Ελλάδας από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Σενάριο – Σκηνοθεσία - Εμψύχωση: Φαίη Τσίτου.

-Παράσταση κουκλοθέατρου «Το τραγούδι του Πειρατή και της γοργόνας» από το Κουκλοθεάτρο «Κοκου-Μουκλό» και την ομάδα «Τσίκι μπομ», Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου. Διάρκεια 45΄, Ηλικία: 3+, Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου. Σήμερα στις 6.30 μ.μ. για κοινό και Τετάρτη 18/10 στις 9.30 π.μ. για μαθητές. Δύο ιστορίες βασισμένες στη σειρά «Οικολογήματα» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, συνθέτουν μια διαδραστική παράσταση με ζωντανή μουσική που συνδυάζει το κουκλοθέατρο με το παιδικό θέατρο. Ένας τραγουδοποιός στην προσπάθειά του να γράψει ένα τραγούδι για τη θάλασσα θα συναντήσει μία γοργόνα που έχει στολίσει την ουρά της με σκουπίδια κι έναν πειρατή που ψάχνει πλήρωμα για το καράβι του. Άραγε θα καταφέρει να βοηθήσει τη μικρή γοργόνα και τα πλάσματα του βυθού που το σπίτι τους έχει γεμίσει με σκουπίδια; Και πως ένας ονειροπόλος πειρατής, με βοηθούς τα παιδιά, θα σώσει τη γη από τα χέρια του «Φαφλατά»; Η παράσταση έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να μην αφήνει τα παιδιά απλούς θεατές αλλά τα καλεί να συμμετέχουν με την γνώμη τους και τις αντιδράσεις τους κατά την διάρκεια της εξέλιξης του παραμυθιού.