Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 08:11

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας: Γεμάτο πρόγραμμα το Σαββατοκύριακο

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας: Γεμάτο πρόγραμμα το Σαββατοκύριακο

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, παρουσιάζοντας 37 παραστάσεις για όλες τις ηλικίες από 17 διακεκριμένους θιάσους και 35 καλλιτέχνες που έρχονται από Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Χιλή, Ισραήλ. Ανάμεσά τους, συμμετέχουν με τις δράσεις τους, και 5 τοπικές ομάδες κουκλοθέατρου και Σκιών.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

«Πεταλούδα» από το θίασο «Katamaya puppet theater» (Katamaya στα ποντιακά είναι η σκούπα από υφάσματα που καθαρίζει τον φούρνο του ψωμιού). Παράσταση μαριονέτας. Διάρκεια 20΄, Ηλικία: 3+, Σήμερα Σάββατο στις 6.45 μ.μ. στο Πάρκο ΟΣΕ και αύριο Κυριακή στις 6.30 μ.μ. στο Φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου.

Πώς θα καταφέρεις να μεταμορφωθείς όταν όλα μοιάζουν να σε κρατάνε κάτω; Μια μπαλαρίνα θέλει να ζήσει χορεύοντας, να θυμηθεί ποια είναι και να πετάξει ψηλά. Η παράσταση πραγματεύεται με ποιητικό τρόπο τις ψυχικές δυσκολίες που συναντούν στην καθημερινότητά τους οι άνθρωποι κάθε ηλικίας. Ελπίζει να μας θυμίσει ότι μέσα μας κρύβουμε μια τίγρη.

 «Ο Φασουλής», Παράσταση λαϊκού θεάτρου comendia del arte με γαντόκουκλα. Διάρκεια: 40΄, Ηλικία 6+. Σήμερα Σάββατο στις 8 μ.μ. στο Πάρκο του ΟΣΕ.

Μια κωμική τραγωδία, μια τραγική κωμωδία, μια ιστορία γεμάτη αγωνία. Ο κλασσικός κουκλοήρωας Φασουλής έρχεται αντιμέτωπος με διάφορα ευτράπελα περιστατικά και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο καλό και το κακό, το φως και το σκοτάδι, την ζωή και τον θάνατο.

 «Κλόουν Solo», Παράσταση μαριονέτας με νήμα. Διάρκεια 15΄, Ηλικία 3+. Σήμερα Σάββατο στις 6 μ.μ. στο Πάρκο του ΟΣΕ.

Μια περίτεχνη χειροποίητη ξύλινη μαριονέτα, ζωντανεύει το ρόλο ενός ακροβάτη που ακροβατεί με χιούμορ επάνω σε ένα σκοινί με συνοδεία μουσικής, σαν ένας γνήσιος ακροβάτης προκαλώντας το γέλιο μεγάλων και μικρών.

«Το Παλιό Σπίτι» του Χ.Κ.Άντερσεν από το «Θέατρο Σκάλα», παράσταση κούκλας. Διάρκεια 60΄, Ηλικία: 5+, Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου. Αύριο Κυριακή στις 11 π.μ. για κοινό και μεθαύριο Δευτέρα στις 9.30 π.μ. για μαθητές.

Μια Ονειρική Κουκλο-Θεατρική παράσταση, ύμνος στην φιλία και την αγάπη, που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά, και προάγει τη Συναισθηματική νοημοσύνη των Παιδιών σε ένα έργο όμορφο σαν… ζωγραφιά! Όλη η παράσταση είναι εμπνευσμένη εικαστικά από τη ζωγραφική του Pablo Picasso και ζωντανεύει θεατρικά μέσα στα πλούσια ηχοχρώματα της Κλασικής μουσικής.

«Robot» από το θίασο «David Zuazola and Unia Teatr Niemozliwy» (Ισπανία, Χιλή), Παράσταση κούκλας, Διάρκεια 60΄, Ηλικία: 14+, Αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου. Αύριο Κυριακή στις 7.30 μ.μ. για κοινό και μεθαύριο Δευτέρα στις 11 π.μ. για μαθητές.

Ο David zuazola είναι Οπτικοακουστικός επικοινωνιολόγος, μουσικός, σκηνογράφος, θεατρικός συγγραφέας και μαριονετίστας. Έχει κερδίσει περισσότερα από 20 διεθνή βραβεία. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο θέατρο και την οπτικοακουστική επικοινωνία στη Χιλή, ο David πήγε στη Βαρκελώνη και άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία μαριονετών Jordi Bertrán. Το 2008 μετακόμισε στη Μαδρίτη, όπου ανέπτυξε την πρώτη του σόλο δουλειά. Στην παράσταση ταξιδεύουμε στο μέλλον, όταν τα ρομπότ συνυπάρχουν με τους ανθρώπους. Ο κόσμος προχωρούσε και τα ρομπότ έκαναν τη δουλειά τους βοηθώντας τους ανθρώπους, μέχρι που άρχισαν να σκέφτονται μόνα τους. Η κυβέρνηση δεν ήταν ευχαριστημένη με αυτό και διέταξε να τα κλειδώσουν και να καταστρέψουν όλα τα Ρομπότ στον πλανήτη. Και έτσι τα Ρομπότ σχεδόν εξαφανίστηκαν. Σχεδόν. Μια μέρα, η Κλάρα, ένα κορίτσι σε αναπηρικό καροτσάκι, απομακρύνεται πολύ από το σπίτι της και φτάνει σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκεί συναντά ένα Ρομπότ, πιθανότατα το τελευταίο Ρομπότ στον πλανήτη Γη. Έτσι ξεκινά μια βαθιά φιλία που βασίζεται στη σιωπή και την κατανόηση. Όμως κάτι τρομερό συνέβη και χωρίστηκαν. 70 χρόνια αργότερα το Ρομπότ ξυπνάει και αρχίζει την αναζήτηση της Κλάρας, σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει και όπου βασιλεύει η μισαλλοδοξία απέναντι στο διαφορετικό.

 

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ

«Kλόουν SOLO» από Νικολέτα Βασιλοπούλου, Παράσταση ξύλινης μαριονέτας Διάρκεια 15 λεπτά, Ηλικία 3+. Σήμερα Σάββατο στις 6 μ.μ. στο Πάρκο ΟΣΕ για κοινό.

«Πεταλούδα» από «Katamaya puppet theater», παράσταση μαριονέτας. Διάρκεια 20 λεπτά, Ηλικία 5+. Σήμερα Σάββατο στις 6.45 μ.μ.  στο Πάρκο ΟΣΕ για κοινό.

«Φασουλής» από Νικολέτα Βασιλοπούλου, Παράσταση λαϊκού κουκλοθέατρου με γαντόκουκλα. Διάρκεια 30 λεπτά, Ηλικία 6+. Σήμερα Σάββατο στις 8 μ.μ. στο Πάρκο ΟΣΕ για κοινό.

«Πεταλούδα» από «Katamaya puppet theater», Παράσταση μαριονέτας. Διάρκεια 20 λεπτά, Ηλικία 5+. Αύριο Κυριακή 22/10 στις 6.30 μ.μ. στο Φουαγιέ Πνευματικού Κέντρου, για κοινό.

«Μουσική παρέλαση με κούκλες και κρουστά» στους δρόμους της πόλης, Διοργάνωση Πειραματική Σκηνή και Δημοτική Φιλαρμονική. Από την Κεντρική πλατεία μέχρι το πάρκο ΟΣΕ. Σήμερα Σάββατο, 12.30 μ.μ.-1.30 μ.μ.. Συμμετοχή σχολείων και κοινού.

Μουσική εκδήλωση με το Μουσικό συγκρότημα "Το Ασσόδυο". Σήμερα Σάββατο 21/10 στις 9 μ.μ. Πάρκο ΟΣΕ- Αναψυκτήριο

Για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τους εθελοντές του Φεστιβάλ. Μία παρεΐστικη, μουσική συνάντηση, με παραδοσιακά, ρεμπέτικα, ροκ αγαπημένα τραγούδια αλλά και με τραγούδια από τους προσωπικούς δίσκους του Παναγιώτη Βιώνη- Terrible two και των Tzouran tzouran του Πάνου Ταντή και της Ελένης Χρηστίδου.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑΣ με ανακυκλωμένα υλικά, Διδάσκει: Thomas Herfort. Καλλιτέχνης από το Βερολίνο, ιδρυτής του θιάσου Kabaré Púpala Marionettes. Αύριο Κυριακή 22/10, 4 μ.μ.-6 μ.μ., Αίθουσα Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, Διάρκεια: 2 ώρες, για 20παιδιά 6+.