Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 15:25

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Πύλου - Νέστορος

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Πύλου - Νέστορος

Φωτογραφία αρχείου

Εκδηλώσεις σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Πύλου - Νέστορος θα πραγματοποιηθούν αύριο Σάββατο, για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Το επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι στην Πύλο, όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Στις 10.20 το πρωί, θα τελεστεί δοξολογία στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Θα ακολουθήσουν στην πλατείας Νέστορος, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων εθνικών αγώνων, κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Πύλου - Νέστορος, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον πρόεδρο της Κοινότητας Πύλου, τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος, τον λιμενάρχη, την προϊσταμένη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου κι εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης και των σχολείων της Πύλου.
Στη συνέχεια, τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των πεσόντων και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο εκπαιδευτικός του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου Αλέξανδρος Καρκατζούλης.
Στις 11.20 έχει προγραμματιστεί η καθιερωμένη παρέλαση των σχολείων και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πύλου - Νέστορος.

ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Στις 9.45 το πρωί, τέλεση πανηγυρικής δοξολογίας στον ναό Αγίου Γεωργίου Χώρας κι επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων, στο ηρώο. Θα ακολουθήσουν κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των πεσόντων, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την εκπαιδευτικό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Δήμητρα Καψή.
Στις 10.45, παρέλαση των σχολείων προ των επισήμων από τον ναό Αγίου Γεωργίου προς τον πεζόδρομο της οδού Καρόλου Μπλέκεν.

ΣΤΗ ΜΕΘΩΝΗ

Στις 10 το πρωί, τέλεση δοξολογίας στον ναό Αγίου Νικολάου. Μισή ώρα αργότερα, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων και θυμάτων των εθνικών αγώνων, στο ηρώο στην πλατεία Ελευθερίας. Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο του δημάρχου Πύλου-Νέστορος, τον εκπρόσωπο της
Αστυνομίας, τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Μεθώνης, τους εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης και των σχολείων. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπαιδευτικό του Γυμνασίου Μεθώνης Ιωάννα Σπυροπούλου. Απαγγελίες ποιημάτων από νήπια και μαθητές των σχολείων.
Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Κοινότητα Φοινικούντας.

ΣΤΟ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ

Στις 9.30 το πρωί, τέλεση δοξολογίας στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου πεσόντων της πλατείας και κατάθεση στεφάνων. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου Βλαχόπουλου Γεωργία-Ευαγγελία Κουρή. Απαγγελίες ποιημάτων και παρέλαση από τους μαθητές του σχολείου.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ

Στις 9.45 το πρωί, τέλεση πανηγυρικής δοξολογίας στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου. Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων στο μνημείο πεσόντων. Κατάθεση στεφάνων από τον αντιδήμαρχο Κορώνης, τον διοικητή Αστυνομικού Τμήματος και τον λιμενάρχη Κορώνης και τους εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης, των σχολείων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορώνης.
Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές των σχολείων, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την διευθύντρια του Γυμνασίου Κορώνης Μαρία Καλαποδά και παρέλαση από τους μαθητές των σχολείων από την πλατεία Γυμνασίου, μέσω της παραλιακής οδού. Αμέσως μετά την παρέλαση θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του
Πολιτιστικού Συλλόγου Κορώνης, στο χώρο μεταξύ του πρώην ΟΤΕ και του δημοτικού καταστήματος Κορώνης.

ΣΕ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ - ΣΟΥΛΗΝΑΡΙ

Στις 10 το πρωί, τέλεση δοξολογίας στους ναούς Αγίου Γεωργίου Χανδρινού και Αγίας Σοφίας
Σουληναρίου. Θα ακολουθήσουν στους χώρους του μνημείου πεσόντων των πλατειών Σουληναρίου και Χανδρινού επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου πεσόντων, κατάθεση στεφάνων κι εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.