Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 12:16

Σήμερα η παρουσίαση βιβλίου της Ζέφης Κόλλια

Γράφτηκε από την
Σήμερα η παρουσίαση βιβλίου της Ζέφης Κόλλια

 

 

Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ζέφης Κόλια “Βελονιές της πρωτοπορίας” προσκαλούν σήμερα Σάββατο στις 7 μ.μ., το βιβλιοπωλείο “Βιβλιόπολις” και οι εκδόσεις “Μεταίχμιο”, στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Κουτσομητοπούλου 6).

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Γιάννης Γκόνος (διευθυντής βιοτεχνίας μεταξωτών υφαντών). Η Ζέφη Κόλια θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου. Τη βραδιά θα συντονίσει η Μαργαρίτα Πολυδούρη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Μικρομάνης «Μαρία Πολυδούρη».

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

O 20ός αιώνας εγκαινιάστηκε με δόξα και τιμές το 1900 στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού της Belle Epoque και έκανε θεαματική έξοδο τη Βραδιά του Millennium σε ένα παγκόσμιο πάρτι. Στο μεταξύ είχαν συμβεί πολλά: Πόλεμοι, επαναστάσεις και εξεγέρσεις γέννησαν πολιτικά, κοινωνικά, φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά ρεύματα, τα οποία με τη σειρά τους αποτυπώθηκαν στη μόδα• η ηχώ των γεγονότων καταγράφηκε με ακρίβεια στις βελονιές της ραφής και τρύπωσε στη φόδρα των ρούχων. Μουσική, χορός, ζωγραφική, σινεμά, φιλοσοφία, λογοτεχνία, ποίηση, ποπ κουλτούρα και αντι-κουλτούρα διαμόρφωσαν τις στιλιστικές πρωτοπορίες του 20ού αιώνα, που μοιραία κατέληξαν σε εποχιακές μόδες. Από την κατάργηση του βικτωριανού κορσέ από τον Πολ Πουαρέ ως την επανεμφάνισή του διά χειρός Ζαν Πολ Γκοτιέ και από τις πασαρέλες της υψηλής ραπτικής ως το street style, η μόδα προσαρμόστηκε στα δεδομένα κάθε εποχής και ανάγκης, στροβιλίστηκε στα σαλόνια και περπάτησε στους πιο άγριους δρόμους, αντέγραψε και αντιγράφηκε. Σήμερα είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα βιομηχανία του πλανήτη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


NEWSLETTER