Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 14:11

Ξεχωριστές προβολές για την Μαρία Κάλλας στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Ξεχωριστές προβολές για την Μαρία Κάλλας στην Καλαμάτα

Σε δύο ξεχωριστές προβολές προσκαλεί ο Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της αφιερωματικής έκθεσης για τα 100 χρόνια από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας.

Η πρώτη προβολή είναι για τους “μικρούς” κι όχι μόνο φίλους, έχοντας ελεύθερη είσοδο (Ηλικίες 5+). Πρόκειται για την μαγνητοσκοπημένη παράσταση “Όλα είναι όπερα” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η οποία θα προβληθεί αύριο Κυριακή στις 7 μ.μ. στο παιδικό-μουσικό τμήμα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας (5ος όροφος, Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας). Η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη και ο αριθμός θεατών περιορισμένος. Τηλ. Κρατήσεων: 27210 22607 (Δευτέρα – Παρασκευή: 10 π.μ. – 2 μ.μ.).

«ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΕΡΑ»

Πώς γίνεται άραγε μια απλή μπανιέρα να μετατρέπεται σε σκηνή θεάτρου; Και η κουρτίνα της σε μαγική αυλαία; Τι κρύβεται πίσω από αυτό το παράξενο σκηνικό; Από πού βγαίνει η μουσική που ακούμε; Ποιος τραγουδάει; Ποιοι είναι οι άνθρωποι που μεταμορφώνουν τη μουσική σε μια ολόκληρη παράσταση που ζωντανεύει στη σκηνή; Η παράσταση, που είχε ενταχθεί στον επιτυχημένο κύκλο “Το Μέγαρο των παιδιών”, βασίζεται σε μια ιδέα της Μιχαέλλας Χατζηαγγέλου, η οποία υπογράφει το κείμενο και τη δραματουργία. Την επιμέλεια του εκπαιδευτικού υλικού έχει η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΜΜΑ Σοφία Τοπούζη. Η σκηνοθετική και σκηνογραφική επιμέλεια είναι του Ηλία Καρελλά. Βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Μαρία Μπαλούτσου. Το οπτικό υλικό που συνοδεύει την παράσταση σκηνοθέτησε η Ιωάννα Γιαννούλη, ενώ η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Αλέξανδρου Τσερέπα. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Μακαλιάς (Οδυσσέας) και Αντιγόνη Ψυχράμη (Αλεξάνδρα) καθώς και οι τραγουδιστές Όλγα Παπακωνσταντίνου (σοπράνο) και Γιάννης Καλύβας (τενόρος). Τη μουσική προετοιμασία και τη συνοδεία επί σκηνής έχει αναλάβει ο Γιάννης Αερινιώτης.

MARIA by CALLAS

Η δεύτερη ταινία που θα προβληθεί είναι του Τόμ Βόλφ “MARIA by CALLAS”, την ερχόμενη Τετάρτη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο. Την συγκεκριμένη ημέρα η έκθεση για την Μαρία Κάλλας στην αίθουσα “Αγγελική Κουτσομητοπούλου” της Πινακοθήκης Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης θα παραμείνει κλειστή. Η Κάλλας αποκαλύπτει τη Μαρία και φανερώνει μια προσωπικότητα φλογερή όσο και ευάλωτη. Η ταινία μας προσφέρει μια σπάνια στιγμή οικειότητας με έναν θρύλο και με όλα τα συναισθήματα συγκίνησης που προκαλεί αυτή η μοναδική φωνή στον κόσμο. H ταινία «Maria by Callas: η Μαρία Κάλλας εξομολογείται» παρουσιάζει την άνοδο, το απόγειο και την τραγική μοίρα της Μαρίας Κάλλας, μέσα από συνεντεύξεις της, σπάνιο υλικό από τις παραστάσεις της και οπτικό αρχείο που δεν έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν. Για πρώτη φορά, η Μαρία Κάλλας, η διασημότερη τραγουδίστρια όπερας, εξιστορεί τη ζωή της με τα δικά της λόγια. Δεν μιλούν γι’ αυτήν άνθρωποι που την γνώριζαν ή ειδικοί, αλλά η ίδια η Κάλλας μιλά για τον εαυτό της, μέσα από συνεντεύξεις της (εκ των οποίων οι περισσότερες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα), και μέσα από σπάνια αλληλογραφία προς τους φίλους και την οικογένειά της, ερωτικές επιστολές της προς τον πρώτο της σύζυγο, αλλά και μια αποκαλυπτική ερωτική επιστολή προς τον Ωνάση λίγους μήνες πριν χωρίσουν, μας δίνουν πρόσβαση στα συναισθήματα και τις σκέψεις της. H φωνή της ηθοποιού Fanny Ardant ζωντανεύει τα λόγια της Ντίβας.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Υπενθυμίζεται πως ο Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας πραγματοποιεί μια μεγάλη αφιερωματική έκθεση για τα 100 χρόνια από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας στην αίθουσα Αγγελική Κουτσομητοπούλου της Πινακοθήκης Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Σχολής Καλαμάτας (3ος όροφος – Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας) έως και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου.

 


NEWSLETTER