Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2023 14:30

Ολοκληρώνεται η έκθεση για τη Μαρία Κάλλας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

 

Ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο η αφιερωματική έκθεση για τη Μαρία Κάλλας στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, στο Πνευματικό Κέντρο, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή της.

Η έκθεση, η οποία υλοποιείται από το Σύλλογο Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας”, αποτέλεσε πόλο έλξης και έμπνευσης για εκατοντάδες μαθητές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την Κορώνη, την Ανδρούσα, την Καλαμάτα έως την Τρίπολη. Φοιτητές από την Αμερική και τον Καναδά καθώς και επισκέπτες από ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ισραήλ και Κύπρο έχουν περάσει από το “εξάγωνο” της Πινακοθήκης. Πραγματοποιήθηκαν ακόμη και διαδικτυακές ξεναγήσεις σε σχολεία της Ζυρίχης, στην Ελληνική κοινότητα της Γάνδης και της Βοστώνης.

Στο τεύχος του Δεκεμβρίου του Maria Callas Magazine του παγκόσμιου Maria Callas Club που διανέμεται σε εκατομμύρια μέλη του, θα φιλοξενήσει μεγάλο αφιέρωμα για την έκθεση. Συστηματικά τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος τροφοδοτεί το γραφείο τουρισμού του Δήμου Καλαμάτας αλλά και τους καλεσμένους ή και επισκέπτες με καρτολίνες που φέρουν φωτογραφίες της Μαρίας Κάλλας στη μια όψη και στο πίσω μέρος έχουν ένα μικρό κείμενο σε Ελληνικά και Αγγλικά που πληροφορούνται για την καταγωγή της μεγάλης σοπράνο. Οι κάρτες αυτές διατίθενται δωρεάν, έχοντας “μοιράσει” ο Σύλλογος περισσότερες από 20.000. Η συλλογή που εκτίθεται τη στιγμή αυτή, αποτελεί ένα μόνο μέρος του συνόλου του αρχείου που έχει στη κατοχή του ο Σύλλογος και συνεχώς εμπλουτίζεται.

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της αφιερωματικής έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί ένα πρωτότυπο δημιουργικό project με τη συμμετοχή της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας και του μέλους του Συλλόγου Φιλοθέης Μαστέα, σε ολόκληρο το κτήριο του Πνευματικού Κέντρου. Σύμφωνα με την περιγραφή της εκδήλωσης, θα κυριαρχεί… η Φωνή. «Τα φώτα κλείνουν 7.30 μ.μ. ακριβώς! Έπειτα μόνο η Φωνή”. Παρόντες και επίσημοι καλεσμένοι θα είναι μεταξύ άλλων οι δωρητές του Συλλόγου μας, που ταξίδεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο για την έκθεσή μας, κύριοι Visnevski και Deane. Η έκθεση σήμερα Σάββατο θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 6 μ.μ. – 8 μ.μ.» καταλήγει το σχετικό κάλεσμα. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν μέρος των δωρεών που έλαβε ο Σύλλογος.