Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024 12:16

Καλαμάτα: Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου (βίντεο-φωτογραφίες)

Καλαμάτα: Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Τα όσα συνέβησαν την περίοδο του Mεσοπολέμου αποτέλεσαν δίδαγμα και καθόρισαν τις εξελίξεις μετά την πτώση της χούντας το 1974 οδηγώντας στη δημιουργία μια αβασίλευτης και ισχυρής Δημοκρατίας για πρώτη ουσιαστικά φορά στην ιστορία της χώρας. Αυτό αποτελεί το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε μέσα από τη συζήτηση στην παρουσίαση του βιβλίου «Χωρίς Στέμμα: Η αβασίλευτη του Μεσοπολέμου. Ανατομία ενός ιστορικοπολιτικού ατυχήματος» του Θανάση Διαμαντόπουλου που έγινε τη Δευτέρα το βραδύ στην Καλαμάτα.

Ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το συγγραφέα ως έναν από τους ελάχιστους διανοητές της χώρας ενώ μιλώντας για το βιβλίου επισήμανε ότι για να καταλάβουμε τη συγκεκριμένη εποχή, άλλα και όλα όσα ακολούθησαν, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρόκειται για μια ταραγμένη περίοδο που έχει χυθεί πολύ αίμα και με τον ελληνικό λαό βαθιά διχασμένο. "Είναι λάθος να συγκρίνουμε διαφορετικές εποχές. Η χώρα διήνυσε μια τεράστια απόσταση για να φτάσουμε σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, να έχουν ξεπεραστεί οι διχασμοί του παρελθόντος. Δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές", σημείωσε ο Αλέκος Παπαδόπουλος στη συνέχεια τονίζοντας ότι υπάρχει πολιτιστικό έλλειμμα με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να έχουμε προβλήματα στο δημόσιο διάλογο και όλα όσα συγκρατούν μια ώριμη Δημοκρατία. Επισημαίνοντας τέλος ότι μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει παίξει η έλλειψη πραγματικής αστικής τάξης στη χώρα η οποία διαλύθηκε εντελώς στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λίγοι έχουν ασχοληθεί με την περίοδο του Μεσοπολέμου επισήμανε στην τοποθέτηση του ο Άγγελος Συρίγος, αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Παντείου Πανεπιστημίου, βουλευτής Α΄ Αθηνών, τ. υπουργός. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο δίπολο Βενιζελισμού – Αντιβενιζελισμού και το κλίμα της εποχής αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Ανέλυσε τέλος το «κατοχυρωτικό» που θεσπίστηκε τη συγκεκριμένη περίοδο και το οποίο καταργούσε ουσιαστικά την αντιπολίτευση και βέβαια την έννοια της Δημοκρατίας.

Στο «κατοχυρωτικό» και τη δίωξη του φρονήματος αναφέρθηκε διεξοδικά ο Ιωάννης Θεοδωρόπουλος δικηγόρος, ιστορικός ερευνητής κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μονόπλευρη εθνοσυνέλευση και το νόθο δημοψήφισμα του 1924.

Ο επίκουρος καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αντώνης Κλάψης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το πολίτευμα δεν θεμελιώνεται με Προεδρικό Διάταγμα. Υποστήριξε ότι η πείρα από όσα έγιναν τη συγκεκριμένη περίοδο αξιοποιήθηκε στη φάση της μεταπολίτευσης με αποτέλεσμα να μην γίνουν τα ίδια λάθη και να εδραιωθεί έτσι η Δημοκρατία στη χώρα.

Ο συγγραφέας Θανάσης Διαμαντόπουλος στις παρεμβάσεις του αναφέρθηκε στο κλίμα που επικρατούσε τη συγκεκριμένη εποχή και τους ανταγωνισμούς ακόμα και στο εσωτερικό της Βενιζελικής πλευράς.

Χαιρετισμό στην εκδήλωσε πραγματοποίησε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ενώ παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος και ο τέως περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.