Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 15:45

Παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα το βιβλίο του Γιάννη Μανιάτη: “Η Ελλάδα να γίνει χώρα εξαγωγών”

Παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα το βιβλίο του Γιάννη Μανιάτη: “Η Ελλάδα να γίνει  χώρα εξαγωγών”

Η Ελλάδα μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και της πράσινης μετάβασης μπορεί να μετατραπεί από χώρα εισαγωγών σε χώρα εξαγωγών σε προϊόντα και υπηρεσίες τόνισε ο Γιάννης Μανιάτης πρ. υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ σε πολυπληθής εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του «Επειδή δεν υπάρχει Planet B» στο φουαγέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι χρειάζεται μια μεγάλη εθνική συμφωνία για το πώς θέλουμε την Ελλάδα το 2030 και με ποια βήματα μπορούμε να αλλάξουμε τη σημερινή κατάσταση. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μέτρα για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας που λήφθηκαν την περίοδο 2009 – 2015. Την ΑΟΖ και τη δημοπράτηση χώρων για έρευνες υδρογονανθράκων αλλά και τα προγράμματα «Εξοικονομώ». Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες για να αξιοποιήσει τη πράσινη μετάβαση για να παράγει τα δικά της ανταγωνιστικά εξαγώγιμα προϊόντα μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που το ονόμασε «συμπεριληπτικό κλιματικό πατριωτισμό».

Σε σχέση με την Ε.Ε ο Γιάννης Μανιάτης επισήμανε ότι η ανάπτυξή της τις τελευταίες δεκαετίες στηρίχτηκε στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο, τις εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα και στην κάλυψη των αμυντικών αναγκών από τις ΗΠΑ. Αυτά έχουν πλέον μεταβληθεί, όπως επισήμανε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τρεις πρόσφατες προτάσεις του Μάριο Ντράγκι για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Ε.Ε., απεξάρτηση από την ενέργεια τρίτων χωρών και δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού άμυνας.



Ο Γιάννης Πάζιος, τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής και μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, αντιπρόεδρος Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας και διευθυντής αγροτικού συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» μιλώντας για το βιβλίο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ενεργειακής δημοκρατίας και τον εκδημοκρατισμό του δικτύου μεταφοράς ενέργειας και επισήμανε την ανάγκη στήριξης της εγχώριας πράσινης βιομηχανίας

Ο Βασίλης Παπαευσταθίου, αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας Δήμου Καλαμάτας, πολιτικός μηχανικός (ΕΜΠ), MSc Αρχιτεκτονικής/ Πολεοδομίας, MSc Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Καλαμάτας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη διάσωση των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομίας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Θέμης Κανελλόπουλος.