Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 09:00

10 χρόνια Λευκή Νύχτα Καλαμάτας: Επιστρέφει ανανεωμένη, εις διπλούν

10 χρόνια Λευκή Νύχτα Καλαμάτας: Επιστρέφει ανανεωμένη, εις διπλούν

Ανανεωμένη και σε δύο πράξεις θα διοργανωθεί φέτος η Λευκή Νύχτα Καλαμάτας. Συμπληρώνοντας φέτος δέκα χρόνια παρουσίας, ο θεσμός της πόλης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Αυγούστου, μέσα από ένα διήμερο με μεγάλες προσφορές από τα εμπορικά καταστήματα αλλά και πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Μιλώντας στην “Ε” o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας «Ο Ερμής» Γιώργος Εγγλέζος ανέφερε πως οι δύο βραδιές αντί για μια, προέκυψαν στο πλαίσιο της ανανέωσης του θεσμού, λέγοντας χαριτολογώντας πως… όταν τρως το ίδιο φαγητό, κάποια στιγμή το βαριέσαι. «Με την καλοκαιρινή σεζόν των καταστημάτων να κλείνει ιδανικά ημερολογιακά, φέτος είπαμε να ξεκινήσουμε κάτι νέο πειραματικά, συνυπολογίζοντας το γεγονός πως το διήμερο θα γίνει εντός του Πολιτιστικού Καλοκαιριού του Δήμου Καλαμάτας. Συνδυάζοντας έτσι κάποιες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο, θα προτείνουμε να επεκταθεί προαιρετικά το βραδινό ωράριο των καταστημάτων το συγκεκριμένο διήμερο για 2 ώρες, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον συνάδελφο το επιθυμεί να επωφεληθεί από τη γιορτή αυτή» εξήγησε.

ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΦΙΝΑΛΕ ΘΕΡΙΝΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

Η Λευκή Νύχτα θα συνδυαστεί φέτος με το επίσημο τέλος των θερινών εκπτώσεων, η έναρξη των οποίων έχει οριστεί για τη Δευτέρα 8 Ιουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Εγγλέζος σημείωσε πως έτσι και αλλιώς οι περισσότεροι επαγγελματίες στο λιανεμπόριο, έχοντας το βλέμμα τους στη Λευκή Νύχτα, την τελευταία χρονικά εβδομάδα ανεβάζουν τα ποσοστά έκπτωσης στις βιτρίνες τους, με σκοπό μεταξύ άλλων να φύγουν εποχιακά κομμάτια του εμπορεύματος αλλά και για να ενισχύσουν σε ένα βαθμό τα ταμεία τους. «Η εξέλιξη αυτή προφανώς διευκολύνει τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες του Αυγούστου, ψωνίζοντας κάτι σε χαμηλό κόστος από τα καταστήματα της πόλης καθώς θα κάνουν τη βόλτα τους» πρόσθεσε. Κληθείς να σχολιάσει τα λεγόμενα ορισμένων επαγγελματιών για πρόωρο κλείσιμο της θερινής σεζόν λόγω της Λευκής Νύχτας, ο Γιώργος Εγγλέζος έκανε λόγο για δύο μόνο νύχτες, οι οποίες δεν είναι ικανές εκ των πραγμάτων να κάνουν ζημιά στην Παραλία, τη στιγμή άλλωστε που η κλιματική αλλαγή έχει επιμηκύνει τη σεζόν. Αναφορικά με τις θερινές εκπτώσεις, οι οποίες αναμένεται να δώσουν μια σχετική πνοή στα ταμεία των καταστημάτων ύστερα από το κενό διάστημα που ξεκίνησε μετά τις μέρες του Πάσχα, ο ίδιος παρατήρησε πως η νωθρή αγοραστική κίνηση του τελευταίου διαστήματος είναι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη τη χώρα και δεν εντοπίζεται σε τοπικό επίπεδο. «Λόγω της ακρίβειας, προφανώς πρώτο μέλημα της μέσης οικογένειας είναι το σούπερ μάρκετ, οι λοιπές υποχρεώσεις και ότι μείνει μπορεί να αξιοποιηθεί στην αγορά. Επειδή όμως πλέον δεν μένουν πολλά στην άκρη, σίγουρα το λιανεμπόριο περνάει σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί κανόνα, καθώς υπάρχουν και συνάδελφοι που δουλεύουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς για τα δεδομένα αυτά» παρατήρησε, λέγοντας πως η πρόσφατη αύξηση των μισθών δεν ήταν ικανή όπως αποδείχτηκε για να δώσει ανάσα στην αγορά. «Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις προσδοκούν σε αύξηση της κινητικότητας από την τουριστική κίνηση, αποτελώντας ένα βοήθημα για το νομό μας αλλά και ευρύτερα» συμπλήρωσε. Σε ότι έχει να κάνει δε με την πρόσφατη κίνηση του Πάσχα, παρατήρησε πως όταν πέφτει χρονικά αργά, είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο που είναι νωρίς, με τον καιρό να παίζει σημαντικό παράγοντα.

ΠΡΩΤΗ ΔΙΠΛΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Η διεξαγωγή της διπλής Λευκής Νύχτας θα είναι η πρώτη που θα γίνει σε επίπεδο Μεσσηνίας, φανερώνοντας την πρόθεση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια να στραφεί σε νέες ιδέες, όπως έχει πράξει άλλωστε και μέσα από τις διαδικτυακές έρευνες για την αγοραστική κίνηση, δεδομένου πως στην Πελοπόννησο δεν “τρέχει” κάποιο αντίστοιχο project. «Με τους καιρούς να αλλάζουν, προσπαθούμε να κάνουμε νέα πράγματα, λαμβάνοντας υπόψη και τα καινούργια οικονομικά δεδομένα. Τα αποτελέσματα δε των ερευνών μας, αποτελούν εργαλεία σε συναντήσεις μας, όπως στην πρόσφατη που έγινε με τον υπουργό Μάκη Βορίδη» πρόσθεσε. Απαντώντας παράλληλα σε πρόσφατο σχόλιο της “Ε” για τον προβληματισμό επαγγελματιών για τον χρόνο διεξαγωγής της φετινής Λευκής Νύχτας στην Καλαμάτα, καθώς όπως ανέφεραν θα έπρεπε να μεταφερθεί μία εβδομάδα αργότερα για να έχουν καταβληθεί σε περισσότερους μισθοί και συντάξεις και να υπάρχει καλύτερη αγοραστική δύναμη, ο ίδιος σημείωσε πως η επιλογή αφενός προλαβαίνει ένα σημαντικό όγκο επισκεπτών της πόλης ο οποίος μπορεί να κάνει τη βόλτα του στο κέντρο και να καταναλώσει, συμπεριλαμβάνοντας το γεγονός πως στην περσινή διοργάνωση που έγινε αρχές Σεπτέμβρη βασίστηκε περισσότερο σε ντόπιους. «Αφετέρου, με πολλές από τις πληρωμές του κράτους για τον Σεπτέμβριο να έχουν προγραμματιστεί πριν τη διοργάνωση, αποφασίστηκε να γίνει εν τέλει τον Αύγουστο» διευκρίνισε.

Η ΖΕΣΤΗ ΚΡΑΤΑ «ΚΛΕΙΣΤΟ» ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Αναφορικά με το τοπίο των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές της πόλης, πλην της Παραλίας, η πλειοψηφία αυτών στο Ιστορικό Κέντρο επέλεξε και το περσινό καλοκαίρι να παραμείνει κλειστή, θεωρώντας πως δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα οι συνθήκες οι οποίες να οδηγούν σε καθολικό άνοιγμα την τελευταία μέρα της εβδομάδας. «Για να κινηθεί ένα αυτοκίνητο χρειάζεται καύσιμο. Στην παρούσα φάση έτσι όλα τα καθορίζει η ρευστότητα για να κινηθούν τα μαγαζιά ανάλογα. Προφανώς και το περσινό καλοκαίρι πολλοί συνάδελφοι συνειδητοποίησαν πως δεν τους συμφέρει να ανοίξουν τις Κυριακές, βλέποντας πως ο κόσμος τείνει στη θάλασσα, επιλέγοντας να ανηφορίσουν στην πόλη κυρίως το βράδυ, όταν δροσίζει» σχολίασε, υπενθυμίζοντας πως το άνοιγμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προαιρετικό. «Ως πόλη, θεωρώ πως θα θέλαμε τη θερινή σεζόν κίνηση στο κέντρο αντίστοιχη της Παραλίας. Ομως σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθών, είναι εύλογο η πλειοψηφία να “ψηφίζει” Παραλία ή ενδεχομένως βουνό λόγω δροσιάς, και όχι διαδρομές που “βράζουν”» κατέληξε ο κ. Εγγλέζος.