Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 15:59

Επετειακές εκδηλώσεις για Τέλλο Αγρα στους Γαργαλιάνους

Επετειακές εκδηλώσεις για Τέλλο Αγρα στους Γαργαλιάνους

 

Επετειακές εκδηλώσεις προ τιμήν του Μακεδονομάχου Σαράντου Αγαπηνού - Καπετάν Τέλλου Άγρα θα πραγματοποιηθούν στους Γαργαλιάνους από το Δήμο Τριφυλίας.

Σήμερα στις 8.30 μ.μ. στην Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη της πόλης θα γίνουν τα εγκαίνια ιστορικής έκθεσης φωτογραφιών, φορεσιών, όπλων και κειμηλίων του Μακεδονικού Αγώνα, με την ευγενική παραχώρηση από το Πολεμικό Μουσείο - Παράρτημα Θεσσαλονίκης και την ιδιωτική συλλογή κειμηλίων του συνταγματάρχη ε.α. Βασιλείου Νικόλτσιου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Την Κυριακή στις 8.15 μ.μ. θα γίνει παράταξη των σημαιών των σχολείων της πόλης, της Φιλαρμονικής και των χορευτικών τμημάτων, του λαβάρου της Πανεθνικής Οργάνωσης Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς», του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Καρυδιάς «Άγρας - Μίγκας», του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων στον χώρο του ανδριάντα του ήρωα. Εκεί στις 8.35 μ.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στις 9 μ.μ. θα γίνει παρέλαση των σημαιών των σχολείων, της Φιλαρμονικής, του λαβάρου της Πανεθνικής Οργάνωσης Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς» και των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Τριφυλίας  Γιώργος Λεβεντάκης και ο δήμαρχος Έδεσσας Ιωάννης Τσεπκεντζής. Θα γίνει ομιλία με θέμα «120 χρόνια από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα 1904 - 2024. Η συνεισφορά του Μακεδονομάχου Καπετάν Άγρα» από τον Χαράλαμπο Λαλούση στρατηγό ε.α., επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ, τ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Θα ακολουθήσει παράσταση μακεδονικών και μεσσηνιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων.

Την Παρασκευή 13 Ιουλίου στις 9 μ.μ. θα δοθεί χορωδιακή συναυλία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Χορωδίας Γαργαλιάνων «Πολύμνια», στο πάρκο της Μπρίσκειου Βιβλιοθήκης. Συμμετέχουν επίσης η Χορωδία Ενηλίκων Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Χαϊδαρίου και η Χορωδία της Πολυφωνικής Ορχήστρας Κυπαρισσίας Δήμου Τριφυλίας.

Κ.Μπ.