Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024 13:40

Εκδηλώσεις του Δήμου Τριφυλίας για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Εκδηλώσεις του Δήμου Τριφυλίας για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Σειρά εκδηλώσεων για τη διαφύλαξη και προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (παραδόσεις και έθιμα) του τόπου μας θα διοργανώσει ο Δήμος Τριφυλίας, όπως αποφάσισε η Δημοτική Επιτροπή, που ενέκρινε τις σχετικές δαπάνες.

Συγκεκριμένα:

- Ανάδειξη κυριακάτικου παζαριού στο Κοπανάκι στις 30 Ιουλίου: Διοργανώνεται για 2η χρονιά. Το παζάρι έχει ιστορία 150 ετών, η οποία αναβιώνει μέσα από την εκδήλωση σε συνεργασία με τους κατοίκους του. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία, τραγούδια της τάβλας, οινομαγειρέματα και αναβίωση της ιστορικής διαδρομής του.
- Αναβίωση εθίμων παραδοσιακού γάμου στον Αετό στις 31 Ιουλίου, με τη συμμετοχή του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής της Πολυφωνικής Ορχήστρας Κυπαρισσίας Δήμου Τριφυλίας και των γυναικών - κατοίκων του χωριού: Οι γυναίκες θα φτιάξουν πίτες και γλυκά γάμου, συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών του γάμου.
- Τριήμερο ελαιολάδου στις 7 Αυγούστου στο παλαιό ελαιοτριβείο Ραυτόπουλου, και στις 8 - 9 Αυγούστου στους Γαργαλιάνους: Η ελιά και το λάδι διαγράφει διαδρομή πολιτισμού 5.000 χρόνων συνυφασμένα με όλες τις εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου. Ο πολιτισμός της ελιάς και του ελαιολάδου εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το έτος 2019. Οι εκδηλώσεις του τριημέρου θα περιλαμβάνουν ομιλίες, ξενάγηση στο παλαιό ελαιοτριβείο, γευσιγνωσία, λαδομαγειρέματα και το δρώμενο αναπαράστασης της συγκομιδής της ελιάς. Η εκδήλωση στο Ραυτόπουλο διοργανώνεται για 3ο έτος στο χώρο του παλαιού ελαιοτριβείου. Οι εκδηλώσεις στους Γαργαλιάνους αποτελούν την 7η διοργάνωση, σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Γαργαλιάνων.
- Παραδοσιακές γεύσεις της Τριφυλίας: Προετοιμάζουμε και ψήνουμε μπάμιες στους Αρμενιούς στις 10 Αυγούστου και ζυμώνουμε και μαγειρεύουμε χυλοπίτες στις Καρυές στις 16 Αυγούστου. Η εκδήλωση στους Αρμενιούς με την προετοιμασία για τέσσερις ημέρες και το ψήσιμο της μπάμιας με την πατροπαράδοτη παραδοσιακή συνταγή έχει ιστορία πάνω από 27 χρόνια. Η εκδήλωση με αναφορά στο φημισμένο ζυμαρικό του τόπου, τη χυλοπίτα, θα γίνει στις Καρυές για 2η χρονιά. Και οι δύο εκδηλώσεις έχουν στόχο να διαφυλάξουν τις παραδοσιακές συνταγές της Τριφυλίας και να αναδείξουν τον πολιτισμό και τη γαστρονομική ταυτότητα του τόπου.
- Παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι στο Σιδηρόκαστρο στις 17 Αυγούστου: Το ελληνικό δημοτικό τραγούδι ως λογοτεχνικό είδος αντλεί το υλικό του από την προφορική λογοτεχνική παράδοση και για αιώνες συνεχίζει αδιάλειπτα να αποτελεί τον εκπολιτιστικό καρπό της κοινωνίας μας. Στόχος της εκδήλωσης η διαφύλαξη και διάδοση του δημοτικού τραγουδιού και η διατήρηση της μουσικής παράδοσης του τόπου.

Κ.Μπ.