Για το βιβλίο εκτός από τον συγγραφέα θα μιλήσουν η Αντωνία Παυλάκου, ΜΑ φιλόλογος, πρόεδρος Ε.Μ.Σ. και ο Θέμης Μπερεδήμας, δημοσιογράφος, πρόεδρος Ενωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα αναλάβει η Μαρία Τομαρά, δημοσιογράφος της ΕΡΤ Καλαμάτας.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Υπάρχουν πάντα κρυμμένες αλήθειες σε τούτη τη ζωή. Υπάρχουν περάσματα και εικόνες που λειτουργούν ως έμπνευση για τον άνθρωπο εκείνο που αναζητά χαμένα νοήματα και ιδέες. Σε μια εποχή του γενικευμένου κομφορμισμού και της μισαλλοδοξίας, τα περάσματα στην ξεχασμένη μεγάλη σκέψη, που συνθέτουν το ψηφιδωτό της Ύπαρξης μέσα από τη φιλοσοφία, την ποίηση και τη λογοτεχνία, αποτελούν τον φωτεινό εκείνο φάρο στην πορεία προς τη γονιμοποίηση και ανασύνθεση του σκοπού της ζωής.
Ο συγγραφέας, έχοντας περάσει από διάφορα στάδια και εμπειρίες, δίνει το έναυσμα ώστε να επανεκκινηθεί η σκέψη, ο αναστοχασμός και να νοηματοδοτηθεί η ύπαρξη σε τούτο τον κόσμο. Και αυτό γίνεται είτε με τη βοήθεια της ευρηματικής σκέψης, που βάζει στην άκρη την αυτοματοποίηση και τη μόδα των σλόγκαν, είτε με την κατάδυση στο θαυμαστό κόσμο των λέξεων που μεταπλάθουν τις εικόνες της καθημερινότητας, δίνοντας αξία και περιεχόμενο στο φαντασιακό.
Οι «Ευκαιρίες ζωής» απευθύνονται σε εκείνους τους ανθρώπους που επιθυμούν να αναζητήσουν τα χαμένα νοήματα του παρελθόντος ώστε να λειτουργήσουν ως πέρασμα σε μια «νέα» ζωή μέσα από τη δεινότητα που προσφέρει η ίδια η Ύπαρξη. Προσφέρουν τη δυνατότητα του «να σκέπτεται κανείς επί παντός σκεπτού», μη εγκαταλείποντας την προσπάθεια για ένα νέο γοητευτικό αλλά πάνω απ’ όλα ευανάγνωστο κόσμο. Αν το πόνημα αυτό αποτελέσει μια ώθηση στη γονιμοποιό σκέψη, αν οι λέξεις μπορέσουν να ανανοηματοδοτήσουν τη σημερινή φτωχή από ιδέες και αξίες ζωή, τότε το στοίχημα να βρει πρόσφορο έδαφος θα έχει κερδηθεί.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Φίλιππος Ζάχαρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1964 και φοίτησε στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά. Είναι πτυχιούχος της Γερμανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος, παράλληλα με τη διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας και τις μεταφράσεις. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1996.
Συνεργάζεται με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων – APA, με γερμανόφωνα μέσα καθώς και με 3 ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες («Χανιώτικα Νέα», «Ελευθερία Καλαμάτας», «Δημοκράτης Μυτιλήνης», ασχολείται επί πολλά έτη με τη φιλοσοφία και την κοινωνιολογία. Εργάζεται επίσης στο ιατρικό πόρταλ «Iatronet.gr». Είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου - Ε.Σ.Π.Η.Τ. και της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών.
Το 2017 τού απονεμήθηκε από την Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων το βραβείο «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» για την ποιότητα της δημοσιογραφικής του εργασίας και την πολύχρονη προσπάθειά του υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης και συνοχής.