Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας, αποτελώντας μέρος των ευρωπαϊκών δράσεων της EU Green Week 2025. Το πρωί μαθητές και μαθήτριες του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας συμμετείχαν σε ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό εργαστήριο για την κυκλική οικονομία από τον Νάσο Μάκιο, καθώς και στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Ο Κύκλος της Χαράς» από τη συγγραφέα Λήδα Βαρβαρούση που παρείχε ευγενικά η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.
Οι δράσεις ήταν σχεδιασμένες ειδικά για παιδιά και στόχευαν στη σύνδεση της γνώσης με τη φαντασία και την οικολογική συνείδηση. Oι μικροί μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό, αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες.
Το απόγευμα, οι δράσεις μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, σε έναν φιλόξενο δημόσιο χώρο που μεταμορφώθηκε σε ζωντανό εργαστήρι συμμετοχής, όπου πραγματοποιήθηκε το Εργαστήριο “Τα Φυτά στη Ζωή μας” από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας – μια διαδραστική δράση για μικρούς και μεγάλους με στόχο την επανασύνδεση με τη φύση και τις πρακτικές καλλιέργειας σε αστικό περιβάλλον. Παράλληλα, στον χώρο πραγματοποιήθηκαν προβολές ταινιών μικρού μήκους της οικολογικής ενότητας «Αλληλεπιδράσεις: Όταν ο κινηματογράφος κοιτάζει στη φύση», σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, το Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Κινηματογράφου και την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας. Στην καρδιά του φεστιβάλ υλοποιήθηκε το “Swap Bazaar – Φέρε ένα, Πάρε ένα”, ένα ανταλλακτικό παζάρι ρούχων, παιχνιδιών και βιβλίων, βασισμένο στην αρχή της ανταλλαγής 1:1 και στους κανόνες καθαρών και λειτουργικών αντικειμένων, προωθώντας μια οικονομία χωρίς σπατάλη. H εκδήλωση έκλεισε με συμμετοχική χαρτογράφηση για το Πάρκο, όπου οι πολίτες κλήθηκαν να αποτυπώσουν τις ιδέες τους για τη βιώσιμη διαχείριση του δημόσιου χώρου μέσα από χαρτογράφηση και διάλογο.