Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014 08:46

Διήμερος εορτασμός για τη Μάχη της Βέργας

Διήμερος εορτασμός για τη Μάχη της Βέργας

Διήμερος θα είναι και φέτος ο εορτασμός για τη Μάχη της Βέργας στις 22 Ιουνίου 1826, το Σαββατοκύριακο 21 και 22 του μήνα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα: Το Σάββατο 21 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα, θα ψαλεί παράκληση - δέηση στην εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κάτω Βέργα, σε ανάμνηση της λιτανείας που πραγματοποίησαν το 1826 οι άμαχοι την ημέρα της μάχης, στη θέση "Χάλπινο" στο όρος Καλάθι. Στις 7 έχει προγραμματιστεί η κάθοδος της εικόνας "Η Ελπίς των Χριστιανών" και στις 8.15 το βράδυ η άφιξη και η εναπόθεσή της στο ναό του Αγίου Νικολάου στο Αλμυρό. Στις 8.30 θα ξεκινήσει η εκδήλωση "Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι", που αποτελεί καλωσόρισμα των επισκεπτών στο πάρκο του Αλμυρού από μέλη του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, αναβιώνοντας το παλιό καλωσόρισμα που πρόσφεραν ψωμί και αλάτι, για να δείξουν ότι τους θεωρούσαν φίλους. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Γιάννη Αργυράκη και το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, καθώς και ομιλία από το Χρίστο Κοτσωνή, δημοσιογράφο. Το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με χορούς από το Σύλλογο της Βέργας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαλύρας "Ο Θάμυρις" και το χορευτικό του ιερού ναού Αγίου Παντελεήμονος Διαβολιτσίου. Στο χώρο του πάρκου θα εκτεθούν κειμήλια του αγώνα του ’21, από την ιδιωτική συλλογή του Σπύρου Κατσίρα. 

Την Κυριακή 22 Ιουνίου, στις 10.30 το πρωί, θα τελεστεί δοξολογία στο ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού από το μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο. Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στη θέση Μάνδρα Αλμυρού, κατάθεση στεφάνων και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μανιατών Γιώργο Τζαννετάκη. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας και θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας.